Szekeres Viktor

Cloverfield - vagy imádod, vagy utálod

Az utóbbi idők legprofibb kampányával megszületett az utóbbi idők egyik legprofibb filmje. A nagy kérdés az, hogy jól sikerült-e. Megmondjuk.

A világ leghosszabb reklámfilmje? Ki tudja, de valahogy így kell remek marketinget kreálni egy nem éppen populáris műfajhoz. Egész Amerika lélegzetvisszafojtva várta az egyik nyári robotos film premierjét, amely telt házakkal indult és erre a szokott előzetesek helyett (Mézengúz, Nemzet aranya 2 és társai) egy címnélküli film trailerje jelent meg a szemük előtt. Némi rángatózó kézikamera, tinibuli, majd sikítozás és a Szabadság-szobor lerepülő kobakja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A közönség csak nézett, nem tudta hova tenni a látottakat, mindössze egy 18-01-08-as dátum jelezte, hogy mikorra is várható az a film, amelyről addig nem igazán lehetett hallani. (Érdekesség, hogy az érdemi forgatás csak az előzetes után kezdődött.) A moraj persze nem sokkal később elhalkult, hiszen kezdődött a Transformers és mindenki átadta magát gyermeki énjének. Egy ideig a dátumcímmel is emlegették a filmet miután kiderült, hogy a Cloverfield csak valami kamucím, de annyira beleitta magát a köztudatba a titulus, hogy végül is csak ez lett JJ Abrams szörnymozijának a címe.

Ez van, mindenki a producer nevével, a Lostos, Alias-os JJ Abrams-szel emlegeti a filmet, holott azt Drew Goddard írta és Matt Reeves rendezte, bár nyilvánvalóan az egész tálalásában Abrams oroszlánrészt vállalt. A sztoriról (házibuli, kialszanak a fények, post 9/11 pánik, menekülés) nem is érdemes értekezni, mert az amúgy sem túl hosszú film kevés poénját is ellőnénk, sokkal érdekesebb maga a jelenség.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Sokan a Blair Witch-hez hasonlítják a Cloverfieldet, de mint fentebb jeleztük, ez a hasonlóság nem is annyira a fene nagy kézikamerázás miatt állja meg a helyét, hanem a hihetetlenül intenzív netes kampány miatt (kamu honlapok, mindenféle utalások), mely nem mindig garancia a sikerre (lásd: Kígyók a fedélzeten), de ezúttal, akárcsak a horrort, a szörnyfilmet is sikerült eladni a közönségnek, mert ne legyenek illúzióink, a kampány nélkül tizedennyien érdeklődtek volna a Cloverfield iránt. (Naná, ismeretlen rendező, ismeretlen színészekkel, egy rétegműfajjal bíró filmben, ráadásul januárban.)

Aki meg akarja nézni a filmet, az készüljön fel az állandó kézikamerára, hiszen az egykori Central Park területén talált digitális kamera tartalmát vetítik le nekünk Cloverfield fedőnév alatt (a több órás történésekből 80 percnyi fért rá) - kvázi mintegy áldokumentumfilmként. Ez pedig olykor nagyon durva tengeri betegséget hozhat az arra hajlamosakra, de szerintünk a film sava-borsát megadja. Akik valami átveréstől tartanak, azoknak nem kell félniük. Nem 70 perc felvezetés és 5 perc megoldás lesz az osztályrészünk, a szörnyet is láthatjuk, sőt, még némi történetet is próbáltak a szereplők közé fércelni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Cloverfield-típusú filmek esetében nagyjából semmire sem jó egy kritika, hiszen vagy iszonyatosan bejön az embernek, vagy hányni tudna tőle és nem csak a rángatózó kamera miatt. Mi az előbbi csoportba tartozunk, ezért követ ne vessen ránk senki, anno a Blair Witch Project is eredeti film volt, az más kérdés, hogy aki sokat várt tőle, az akkorát koppant, mint szódás a lovát. Egyszerűen egy szórakoztató és pörgős filmről van szó, amiben még meglepetések is akadnak. Nyilvánvaló, hogy ha lehántjuk a kamerás trükköt a filmről, akkor egy szimpla szörnyfilmet kapunk (tényleg az, semmi extra, semmi újdonság), de ettől még az egész olyan ősprofi módon van megvalósítva, mind a vágást, fényképezést és a speciális effekteket tekintve, hogy azt még a filmet gyűlölők is megsüvegelik.

A Cloverfieldnél igazából nem lehet koppanni, hiszen kevés az olyan ma született bárány mozibajáró, aki nem él a gyanúperrel, hogy "hoppá, itt át akarnak verni engem", a film pedig a sok titokzatosság ellenére nem árul zsákbamacskát, nem kell semmi szenzációt elvárni: annyi kraft van benne amennyi 25 millió dollárból kijön. Az, hogy a "vagy imádom, vagy utálom" aspektus ellenére az iMDB-n 7.9/10 a film, pedig nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy sok néző van elég érett, hogy tudja, hogy őt nem érdekli egy szörnyfilm, ezért nyilvánvaló, hogy csak a műfaj rajongóinak ajánlható a Cloverfield - aki tudja, hogy nem zsánere az eleve nem is megy el rá és nem is húzza le az osztályzatot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ja, nem fenyegetés, de a siker hatására természetesen már meg is kezdődtek egy folytatás- vagy előzményfilm előkészületei. Persze minden csak pletyka, hiszen az előzmény a szörny eredetét mutathatná meg, egy sima folytatás pedig akár egy másik manhattani kamera képét közvetíthetné nekünk, mert minden bizonnyal akad még érdekes és elmesélhető sztori a káoszban. Mindenesetre részünkről csak üdvözölni tudjuk az ötletet, a nagy kérdés az, hogy milyen kampánnyal próbálják majd eladni a Cloverfield 2-t.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Cloverfield
színes feliratos amerikai akciófilm, 85 perc

rendező: Matt Reeves
forgatókönyvíró: Drew Goddard
operatőr: Michael Bonvillain
producer: J.J. Abrams, Bryan Burke

szereplők:
Michael Stahl-David (Rob Hawkins)
Lizzy Caplan (Marlena Diamond)
Jessica Lucas (Lily Ford)
T.J. Miller (Hud Platt)
Odette Yustman (Beth McIntyre)
Mike Vogel (Jason Hawkins)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #65
    9/10
  • dienesoft #64
    *lett
  • dienesoft #63
    Egyik nagy kedvencem lesz. A végén egy hatalmas cliffhangerrel...csak ügyesnek kell lenni :]
  • tarti19 #62
    Huh:)
    Ma megnéztem szinkronosan a filmet és megmondom őszintén kicsit megvagyok döbbenve... Nem túlzás ha azt mondom, nagyon érdekes a film ami számomra kellemes meglepetést nyújt, hogy beleéltem magam a filmbe.
    Elején még csak-csak mondom mi lesz ebből de amikor a földrengés megvolt majd az a hiteles káosz amikor tényleg nem az van, hogy jön egy szuperhős ( én ezt a verziót is nagyon kedvelem)s szétkapja az ellenséget, hanem valami szörny féleség a mag a nemében elkápráztat bennünket az erejével amivel minket embereket képes könnyedén "kiiktatni".
    AMi a film értelmét adja az nem csak úgy előjön hanem a részeletzekben rejlik, persze ha nem élünk át akár kicsiben is egy ilyen helyzetet , vagy nincs beleélési képességünk dolgokba akkor eza film unalmas s semmittmondó lehet ezen emebrek számára.
    Persze maradtak bennem is kétkedő gondolatok, hogy azért egy teljes bombázás után ilyen könnyedén talponmaradjon vagy a rakétazáporban ne érje sérülés azt nem tudom elképzelni, ha már az egész film véleményem szerint igencsak élethű...
    Összeségében 10/9 értékeléssel zár a film, hiszen volt benne adrenalinnal fűszerezett izgalombőség, csipet érzelem s ami talán a mai "tini"szálak futtatása.
  • JackMeadow #61
    frodo sem lett volna hos h ha nem tudja meg sneki? csak eccerűen megmenti a világot. Kb ugyan ez helyzet csak egy lépcsővel lejjeb ugrottunk. Attől hős valaki h azert csinal valamit h valakik tudják? mert kb ez jön le abbol amit irtál... Persze h megtennék mindent a szerelmemért de nem biztos h sok ember képes lenne ilyeneket tenni érte amikor mar kb rátelefonált h pusaz meghaltam. Na meg az h kb a mellét átszúrja egy vaskaró és utan vígan rohangál hát bazeg...
  • winnie #60
    szerintem el vagy tévedve. egy dolog, ha te nem tennél meg mindent a szerelmedért - más megtehet.

    de ez nem hősködés, senki sem tudott volna róla, nem lett volna hős, csak megmenti a "lányt".
  • JackMeadow #59
    AZ h felmentek a kiscsajert egy félig feldőlt házba mi ha nem hősködés? amiklor mindeki megdeglik körülöttük. ilyen sesetben egy ember sztem nem sokat gondolokodik egy olyan helyzetben lévő csaj megmentésén
  • acab8814 #58
    sztem nem rossz a film. az zavart kicsit az elején hogy nem lehet tudni honnan jött a szörny, hogy győzték le (ha legyőzték:)).De igy jó:)
  • lamella #57
    Alapvetően ha az ember nincs tisztában az alkotói koncepcióval, akkor könnyen juthat hasonló véleményre. Illetve, ha az elején nincs is tisztában vele, menetközben azért rá lehet jönni.

    Mész a romok között, találsz egy kamerát és megnézed mi van rajta. Ennyi a film. Nincs és nem is kell magyarázat hozzá.

    Egyébként nálam 10/10
    Ha pl a Jumper meg lett már említve, akkor az nálam 10/5, egy nagyszerű ziccer, amit sajnos kihagytak.
  • Sionnach #56
    Akik mélyenszántó gondolatokat / uszkárdíjas drámai teljesítményt / a lélek mélységének ábrázolását / rambó+terminátor+transformers+stb kombót / egyebet vártak, és nem kapták meg, és ezért ilyenekkel illették a filmet: "godzilla utánásos szar", "(inkább nem minősítem) film.", "Kb az egész filmnek nincs semmi értelme.", "Az egész film kb. erről szól: Oh fuck, oh shit, oh my god, oh fuck, oh shit, oh my god.", "amugy hulladék. szót is kár pazarolni rá", "Ez a képzeletbeli nagy szörny meg végképp teljesen gagyivá teszi.", "nevetséges volt - nem is sokat beszélünk róla", azoknak mondom hogy én látatlanból az ő kedvenc filmjeiket 10/0 ill max 10/1 kategóriába sorolom -számomra- .
    A hasonló ilyen közvéleménymegmondóemberek talán elszakadhatnának az önnön kis világuktól, nem ők a világmindenség közepe, másoknak esetleg bejön amit ők mindenki számára rossznak próbálnak beállítani. Na. 10/9.

    Az ohfuckshit összegzésre reagálva: Vajon hasonló helyzetben ki mit mondana, hogy viselkedne? :)