Alex

Nyolc új Sony fényképezőgép

Mivel közeleg a PMA kiállítás, tovább folytatódik a digitális fényképezőgépek áradata. A Sony frissítette S, a T és a W termékvonalat is.

Sony Cyber-shot T300

A gyártó marketingesei szerint a piacnak egy könnyed vonalvezetésű, merész, függőleges kialakítású gépre van szüksége, amibe a mérnökök a Sony technológiák széles tárházát zsúfolták bele. Céljuk az volt, hogy egyszerűen készíthetők és nézegethetők legyenek a felvételek. A masinában egy 10,1 megapixeles szenzor kapott helyett, amire egy 5-szörös optikai zoommal bíró Carl Zeiss objektíven át esik be a fény. Hátulján egy nagyméretű, 3,5 collos széles LCD Plus érintőképernyő van, 230 ezer képpontos felbontással.

A képfeldolgozásért felelős motort a Sonynál BIONZ-nak hívják, ez gondoskodik a gyors reakcióidőről, javítja az autofókusz sebességét és pontosságát, az expozíció vezérlését, a fehéregyensúlyt, a színszabályzást és az egyéb funkciókat. Az érzékenység ISO 3200-as értékig emelhető, mely az optikai képstabilizátorral kiegészítve a cég szerint bemozdulásmentes felvételeket garantál. Ugyancsak a BIONZ processzor működteti a dinamikatartomány-optimalizálót, úgy szabályozva az expozíciót és a kontrasztot, hogy természethű eredményt kapjunk. Ez különösen az ellenfényben készült felvételek esetén érdekes, amikor az erősen megvilágított és az árnyékban lévő felületek részletei könnyen elveszhetnek. Az új DRO Plus üzemmód a kép egyes részeit külön-külön dolgozza fel, s ezzel a gyártó közleménye szerint a jeleneteket életszerűbb és kiegyensúlyozottabb képekké alakítja.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy korábbi Olympus bejelentésnél egy kommentelő viccesen már csak a kutyafelismerést hiányolta, de úgylátszik már az sincs messze: a T 300-ban lévő arcfelismerő technológia már automatikusan képes megkülönböztetni a gyerekeket a felnőttektől, beállítja a bőrtónust és a vörösszem-csökkentést, és témakövetéssel dolgozik alá a portrékészítésnek. A mosolykereső funkció vár a felvétel elkészítésével, amíg a fényképalany el nem mosolyogja magát, s csak ekkor oldja ki az exponáló gombot. Ez megoldást jelent a természetes arckifejezések megörökítésére, valamint kisgyermekek fotózására, akiktől nem várható el, hogy a kép kedvéért egyfolytában mosolyogjanak.

Cyber-shot újdonságként a T300 olyan intelligens jelenetfelismerő rendszerrel rendelkezik, amely számos fényképezési szituációban kiküszöböli a különböző jellemzők találomra történő beállítását. Emelt szintű üzemmódban a gép két felvételt rögzít - egyet standard automatikus, a másikat pedig optimalizált beállításokkal -, s így még nagyobb garanciát kínál a felvételek sikerességét illetően.

Felvételkészítés után könnyen előkereshetők a kívánt fotók. Az új "Dátum szerinti nézet" (Date View) a kijelzőn megjelenített naptárban helyezi el a képek miniatűr változatát, a "Kedvencek" üzemmód pedig csak azokat jeleníti meg, amelyeket kiválasztottunk. Ezenkívül az "Arcok szerinti szűrés" (Filter by Faces) automatikusan kiválogatja azokat a fotókat, amelyeken gyerekek, kisbabák vagy mosolygó emberek vannak - megkönnyítve ezzel a nagyobb méretű portrétárban történő keresgélést.

Persze a Sony, mint a tévékészülékek terén vezető gyártó nem hagyta ki az összekapcsolási lehetőségeket sem: nagy méretben, zenés diavetítés formájában is megtekinthetjük a képeket. Bármely PhotoTV HD-kompatibilis BRAVIA televízióhoz vagy más HD-képes kijelzőhöz csatlakoztatva Full HD képminőségben láthatjuk a felvételeket. Mivel a képek rögzítése 16:9-es üzemmódban történik, a felvételek ugyanolyan arányban nyomtathatók ki, ahogyan a televízión láthatók. A Sony Cyber-shot T300 ezüst, fekete vagy piros színben lesz megvásárolható, Európában 2008. március elejétől kerül a boltokba.

Sony Cyber-shot S780 és S750

A Cyber-shot készülékek S-sorozata két új modellel egészült ki, melyekkel a gyártó a kezdő fotósokat célozta meg. A sorozat csúcsát az Cyber-shot S780 képezi: 3-szoros optikai zoommal ellátott Sony objektívvel szerelik és 8,1 megapixeles felbontásra képes. Kedvezőbb árú párja, az S750 felbontása 7,2 megapixel. A hátuljukon lévő kijelző 2,5 collos képátlójú, ezen tekinthetők meg a felvételek és a készülék beállításai. Mivel a készülék egyetlen gombnyomásra lejátszás üzemmódba kapcsolható, a képek felvételkészítés közben is ellenőrizhetők. A kép fényerejét grafikus formában megjelenítő hisztogram üzemmód segítségével állíthatók be az expozíciós értékek a kijelzőn, s így a lehető legjobb eredmény érhető el.

Maximálisan ISO 1250-es érzékenység állítható be rajtuk, amivel ugyan gyenge megvilágítás mellett vagy felhős időben is vaku használata nélkül készíthetők elmosódásmentes felvételek, de a képminőség terén biztosan nem érdemes sok jóra számítani. Viszont új, többpontos autofókusz-üzemmódjuk révén az új modellek akkor is éles, pontosan fókuszált képeket készítenek, ha a tárgy mozog vagy nem a kép középpontjában helyezkedik el.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindkét készülékben van arcfelismerő technológia, mely egyidőben akár három emberi arc felismerésére is képes, s ehhez igazítja az expozíció, valamint a fókusz beállítását. A vaku, a makró és az önkioldó közvetlenül is beállítható, de a képernyős kalauz a fotózni kívánt és az üzemmódválasztó tárcsával meghatározott téma számára legmegfelelőbb beállításkombinációt is megsúgja. Ezenkívül ugyancsak elsőként kerül sor a Cyber-shot S-sorozatban az alkáli elemek helyett lítium-ion akkumulátor alkalmazására, amely a korábbi modellekénél keskenyebb és könnyebb profilt tesz lehetővé. Európában az S750 és S780 2008. február végétől, illetve március közepétől kerül a boltokba.

Sony Cyber-shot W170, W150, W130, W120 és W110

2008-ra öt új fényképezőgéppel frissül a Sony Cyber-shot W-sorozata. A gépek 100%-ig alumíniumból készült váza többféle színben lesz elérhető. A termékvonal készülékeinél a cég az egyszerű használatra törekedett. A kezdő fotósok minden bizonnyal értékelni fogják a praktikus képernyős funkciókalauzt, valamint az un. "egyszerű üzemmódot", amely megkönnyíti a legjobb beállítások elérését. Ezenkívül az összes modellben van optikai képkereső, hogy a digitális váltás minél egyszerűbb lépés legyen a kompakt gépek új tulajdonosai számára. A fényérzékenység maximális ISO-értéke minden modell esetében 3200, melynek valós használhatósága persze kérdéses. A szintén minden modellen megtalálható HD-kimenet segítségével az emlékek nagy méretben, HD tévén is feleleveníthetők.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A sorozat zászlóshajója a 10,1 megapixeles W170, mely 2,7"-es méretű és 230 ezer képpont felbontású LCD-kijelzővel lesz szerelve. Ötszörös optikai zoommal ellátott Carl Zeiss objektívje F3.3-5.2 fényerővel bír. Kiemelendő az intelligens jelenetfelismerő rendszere, mely számos fényképezési szituációban kiküszöböli a különböző jellemzők találomra történő beállítását. Van benne mosolykereső, arcfelismerés valamint optikai képstabilizátor.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 8,1 valós megapixel felbontású W150 ugyanolyan 2,7"-es kijelzővel készül, mint a W170-es modell. Ezenkívül 5-szörös zoomos Carl Zeiss nagylátószögű objektív, mosolykereső, arcfelismerés, Super Steady Shot képstabilizátor és intelligens jelenetfelismerés jellemzi. A W130 8,1 valós megapixel felbontással, mosolykereséssel, arcfelismeréssel, képstabilizátorral és 4-szeres optikai zoomos objektívvel rendelkezik, míg a hasonló W120 felbontása 7,2 valós megapixel. Belépő szinten a W110 kínál szintén 7,2 valós megapixele felbontást, valamint 4-szeres optikai zoomot, mosolykeresést és arcfelismerést.

A gépek Európában február és április között kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • debut12 #8
    Az a gáz, nem én vettem, kaptam ajándékba, és nincs nálam a garlevél. Több mint 1 éves, ha nem muszáj, nem szívesen b@sztatnám az illetőt akitől kaptam.
  • babajaga #7
    Hát azt neked kellene tudnod hogy amikor vetted mennyi garanciát adtak rá.1995-ben pld a forgalmazók sok gépre felemelték két évre a garanciát, majd később visszavették egy évre.
  • debut12 #6
    Régebbi Sony gépekre 1 vagy 2 év garancia van? Most kezd behalni a vaku a DSC P200asomon, az E.World szerint csak 1 év van, de ez számomra furcsa.
  • babajaga #5
    "A mosolykereső funkció vár a felvétel elkészítésével, amíg a fényképalany el nem mosolyogja magát, s csak ekkor oldja ki az exponáló gombot. "

    A hülyeségnek nincs határa!
  • Juszufka #4
    Jók a képek, csak legközelebb a fényképezőgépeket retusáljátok le róluk, zavaróan eltakarják a modelleket.
  • humaninsect #3
    dehogy elég a látásmód, ha egy pici szürkületben már undorítóan zajosak a képek
  • Gerygrey #2
    Megvan a helye a kiskompaktoknak. Akinek megvan hozzá a látásmódja, az kiskompakttal is szebb képet csinál, mint Pistike az EOS450D-vel. Az átlagfelhasználónak teljesen jók ezek a gépek.

    Én csak az ilyen "arcfelismerő technológia" és társain vagyok kiakadva. Fölösleges marhaságokkal telezsúfolják a gépeket, ráírnak valami jó sok számot hogy 34 és fél gigapixel, meg ilyen funkció olyan extra, hogy elhitessék az emberekkel hogy ezek tényleg tudnak is valamit és érdemes őket megvenni. Közben egykutya az összes, tökmindegy melyiket választja az átlagember, jóformán elég színt és formát nézni. Ahogy az automata váltós kis Yarisnak is megvan a helye az autópiacon, úgy a fullautomata hitelkártya vastagságú ultrakompakt gépnek is a fényképezők között. Csak ne akarják azt elhitetni az emberrel, hogy az automata váltós Yarissal profi streetracer lesz az emberből :)

    Különben én is egy DLSR gépen gondolkodom, mert most egy ilyen jópár éves gagyi gazdaságos kiskompakt van, de akkoriban még ezekre is odafigyeltek. Most meg már használtan megveszek egy 300D-t egy ilyen kutyafelismerővel és optikai túróscsuszával szerelt gép áráért.
  • ension #1
    Oh a nő gyönyörű a 3. képen...és a "W" sorozatban a fekete gép nagyon tetszik, de ha már fényképezőt vennék akkor az komolyabb gép lenne...sosem voltam oda ezekért a kis kompaktokért.
    Kattingatni biztos jó, lehet, hogy szonobság amit mondok, de számomra hobbi fotósként is sokkal többet mutat minden szempontból, és igényesebb egy DSLR gép, mert ha már fotózom akkor érezzem, hogy tényleg "van valami a kezemben"