Gyurkity Péter

Nem érdemes kivárni a Vista utódját

A Vistát többször is kritizáló Gartner ezúttal arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy ne próbálják meg kivárni a következő Windows megjelenését, mivel valószínűleg csak további gondokat okoznak ezzel maguknak.

Na nem azért, mert a Vista olyan jóra sikerült, hogy mindenképpen át kell állni rá, ám könnyen előfordulhat, hogy az utód is annyit késlekedik, mint a 6-os verziószámot viselő operációs rendszer. Akkor pedig bajban lesznek a kiváró vállalatok, hiszen a támogatás folytatása (a külső cégek, fejlesztők részéről) erősen kérdéses és az évtized vége felé az átállást elhalasztók türelme kapkodásba csaphat át.

A kutatócég emlékeztet a korábbi generációváltások tanulságaira, amikor is sokan megpróbálták egyszerűen átugrani a Windows 98, 2000, vagy éppen XP operációs rendszereket, arra hivatkozva, hogy az utód már ott kopogtat az ajtón. Szinte minden alkalommal ők jártak pórul, hiszen a türelem és a támogatás, a szoftverfrissítések, új verziók elfogytával mindent gyorsan, átgondolatlanul kellett végrehajtani, vagyis éppen a tervek ellenkezője történt. Sietve hajtották végre a generációváltást, ami további költségeket és hosszú távú problémákat okozott.

Bár Redmond azt ígéri, hogy mindössze 3 évvel a Vista megjelenése után, vagyis 2009 végén, illetve 2010 elején már elkészül a 7-es Windows, erre nem vehetünk mérget, hiszen a cég eddigi teljesítménye ezen a téren sem éppen tökéletes. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy hiába biztosítják a Windows XP támogatását egészen 2014-ig (a biztonsági javítások által), a külső szoftverfejlesztők már jóval korábban, 2010 és 2012 között felhagynak majd saját termékeik kompatibilis verzióinak szállításával, ami főleg a vállalatokat érinti majd érzékenyen. Előfordulhat tehát, hogy néhányan még mindig kivárnak, az utód még nem jön, viszont az új szoftverek már kizárólag Vistára jelennek meg.

Az elgondolás viszont bejöhet azon kisebb cégeknek és csoportoknak, amelyeket nem kötik egy nagy hálózat karbantartásának és fejlesztésének feladatai. Számukra van értelme egy kivárásos taktikának, ám nagyon meg kell gondolni, hogy mennyit ér az elhúzott átállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opera11 #56
    persze...bill bácsi mindig addig csúztatja az új op.rendszert(vagy magától csúszik :) ), hogy kénytelenek legyenek megvenni az összes op.rendszert és ne lehessen átugrani egyet sem...Szerencsére ezt a sima felhasználóknak nem kell megtenniük :)
  • squirell #55
    karbantartva.
  • squirell #54
    Sot nemcsak, hogy kozepes cegnel, de nagy cegeknel sem szokas az ilyen lecserelosdi. Pl. en Csehorszag legnagyobb IT cegenel adminkodok, es biza itt csak win 2k-n futtassa a officet meg a sapot mindenki. Persze van vista is, de csak a legyartott gepeken.
  • Gabe Dearborne #53
    A melóban W2000-et használok, itthon XP Professionalt. Egyik sem okozott még gondot. De a Vistát a fiam feltelepítette a saját gépére, aztán szorgalmasan elkezdte keresni a fejszét. Úgyhogy egyelőre akkor lássam a Vistát, amikor a hátam közepét.
  • AgentKis #52
    Jóhogy felhördültek, amikor ugyanazon a vason 2-5 ször lassabb rendszerre próbálja őket rábeszélni a májkroszoft azzal, hogy: "A régiben majd jól nem javítok hibákat, akkor meg nézhetsz!". Én egy magyarországon közepesnek számító cégnél dolgozom, de a jelenlegi kb. 70 munkaállomásnak a úgy a 2/3 kellene lecserélni egy átállás alkalmával. A maradék egyharmad pedig a "gyors és jól használható" kategóriából az "idegesítően lassú" kategóriába sűlyedne a visztától. Ezt azért a főnök szerintem nem nagyon erőltetné. Meg is értem.

    Ha jól tudom (és javítsatok ki, ha tévednék) van valamennyi szoftverkövetési idő, ez pedig az utolsó eladott példánytól kezd el ketyegni. Asszem tán 3 vagy 5 év, úgyhogy addig még tuti lesz hozzá javítás, mert a mai napig árulják. Amennyire tudom jövőre is lehet majd még XP-t venni.
  • gkalcso #51
    Nem közvetlenül utalnak, hanem megvesznek Pl.: egy reklámblokkot a főoldalon. Ha nem vesznek, akkor meg megy a lehúzó cikk. Teljesen legális.
  • JTBM #50
    Nem írtam, hogy a cégnél játszanék... Anyósoméknál más értelmeset nem tudok csinálni, akkor szoktam játszani, amikor náluk vagyunk...

    Még egy óriási hibája ennek a sz*r Vistának:
    - Nem lehet lelőni benne egy beragadt programot. Most éppen a Winword döglött meg, kikapcsolni nem lehet, indíthatom újra a gépet, ma már harmadszor...
  • bakagaijin #49
    2k -> XP átállás a szoftvertámogatás megvonása miatt volt. MS most is bepróbálkozott ezzel, de akkora volt a felhördülés hogy kitolta a határidőt kb fél évvel. Ha valakinek nem fontos a support (nem adnak ki security patcheket és bugfixeket), akkor 2k tökéletesen megfelel, csak kell valaki aki karbantartja.
  • floatr #48
    Ugyanazon a gépen viszta alatt ip csomag ütközéseket okozott a normál kommunikáció SQL server és kliens között. XP-n meg nem. Jah, ugyanez van hálózati megosztások elérésekor is
  • AgentKis #47
    Tud valaki olyan irodai (nem játék) programot mondani, ami XP-n megy, de win2k-n nem? Mert én nem nagyon tudok, így pedig céges szinten sok helyen a win2k a mai napig elég lenne. Más kérdés, hogy egyazon konfigon lassabb az XP-nél, de szoftver-kompatibilitás miatt nem kellett volna lecserélni.

    Hülyeség ez a cikk úgy ahogy van...