56
  • opera11
    #56
    persze...bill bácsi mindig addig csúztatja az új op.rendszert(vagy magától csúszik :) ), hogy kénytelenek legyenek megvenni az összes op.rendszert és ne lehessen átugrani egyet sem...Szerencsére ezt a sima felhasználóknak nem kell megtenniük :)
  • squirell
    #55
    karbantartva.
  • squirell
    #54
    Sot nemcsak, hogy kozepes cegnel, de nagy cegeknel sem szokas az ilyen lecserelosdi. Pl. en Csehorszag legnagyobb IT cegenel adminkodok, es biza itt csak win 2k-n futtassa a officet meg a sapot mindenki. Persze van vista is, de csak a legyartott gepeken.
  • Gabe Dearborne
    #53
    A melóban W2000-et használok, itthon XP Professionalt. Egyik sem okozott még gondot. De a Vistát a fiam feltelepítette a saját gépére, aztán szorgalmasan elkezdte keresni a fejszét. Úgyhogy egyelőre akkor lássam a Vistát, amikor a hátam közepét.
  • AgentKis
    #52
    Jóhogy felhördültek, amikor ugyanazon a vason 2-5 ször lassabb rendszerre próbálja őket rábeszélni a májkroszoft azzal, hogy: "A régiben majd jól nem javítok hibákat, akkor meg nézhetsz!". Én egy magyarországon közepesnek számító cégnél dolgozom, de a jelenlegi kb. 70 munkaállomásnak a úgy a 2/3 kellene lecserélni egy átállás alkalmával. A maradék egyharmad pedig a "gyors és jól használható" kategóriából az "idegesítően lassú" kategóriába sűlyedne a visztától. Ezt azért a főnök szerintem nem nagyon erőltetné. Meg is értem.

    Ha jól tudom (és javítsatok ki, ha tévednék) van valamennyi szoftverkövetési idő, ez pedig az utolsó eladott példánytól kezd el ketyegni. Asszem tán 3 vagy 5 év, úgyhogy addig még tuti lesz hozzá javítás, mert a mai napig árulják. Amennyire tudom jövőre is lehet majd még XP-t venni.
  • gkalcso
    #51
    Nem közvetlenül utalnak, hanem megvesznek Pl.: egy reklámblokkot a főoldalon. Ha nem vesznek, akkor meg megy a lehúzó cikk. Teljesen legális.
  • JTBM
    #50
    Nem írtam, hogy a cégnél játszanék... Anyósoméknál más értelmeset nem tudok csinálni, akkor szoktam játszani, amikor náluk vagyunk...

    Még egy óriási hibája ennek a sz*r Vistának:
    - Nem lehet lelőni benne egy beragadt programot. Most éppen a Winword döglött meg, kikapcsolni nem lehet, indíthatom újra a gépet, ma már harmadszor...
  • bakagaijin
    #49
    2k -> XP átállás a szoftvertámogatás megvonása miatt volt. MS most is bepróbálkozott ezzel, de akkora volt a felhördülés hogy kitolta a határidőt kb fél évvel. Ha valakinek nem fontos a support (nem adnak ki security patcheket és bugfixeket), akkor 2k tökéletesen megfelel, csak kell valaki aki karbantartja.
  • floatr
    #48
    Ugyanazon a gépen viszta alatt ip csomag ütközéseket okozott a normál kommunikáció SQL server és kliens között. XP-n meg nem. Jah, ugyanez van hálózati megosztások elérésekor is
  • AgentKis
    #47
    Tud valaki olyan irodai (nem játék) programot mondani, ami XP-n megy, de win2k-n nem? Mert én nem nagyon tudok, így pedig céges szinten sok helyen a win2k a mai napig elég lenne. Más kérdés, hogy egyazon konfigon lassabb az XP-nél, de szoftver-kompatibilitás miatt nem kellett volna lecserélni.

    Hülyeség ez a cikk úgy ahogy van...
  • Dany007
    #46
    naja...az állandó vinyó használat nálam is megvan... Sz.tem a prefetch tölti előre a dolgokat, mit mikor használok éppen, de nembiztos.
    Amúgy a no swap azért eléggé necces. próbálj meg 4GB-ot adni a 2Gb ram mellé, hátha lesz változás....
    Amúgy nekem az Xp-ben épp az volt a feltünő a legeslegelején, hogy olyan hardverekt is felismert magától mihez 2000, vagy ME alatt driver kellett.
    Például a Philips Tocam Xs szarság webcamerámat is mindenféle driver nélkül alapból kezelte. Sőt, még segédprogi sek ellett hozzá :) Vagy pl a pci-os hangkártyám...
  • JZO
    #45
    Én eddig egyáltalán nem vagyok megelégedve a Vista rendszerrel. 3 GHz-es procin, 2 GB ram, kikapcsolt swap, Geforce 7600 GT vidkari. Iszonyt lassú. Az alap, hogy a hardvereim egy részéhez nincs driver, de az szomorú, hogy nem is lesz.
    Emelett állandóan kerregteti a vinyót, nem jöttem még rá, hogy mi a frászt csinál. A felület még elfogadható sebességgel is megy, de van hogy sok dolog akkor is lassú, mikor a proci ilyen 20%-os kihasználtsággal megy. Kérdem Én, ha a proci nem pörög, akkor miért lassú az egész? Valami nagyon nem jó még benne, meg kell várni legalább az első SP-t, de inkább a másodikat.
    Szerintem az XP is a 2. javítócsomaggal lett egészen használható. Addigra a driverek is kiforrtak. Most meg kezdhetünk mindent előlröl.

    Persze dobhatom ki a fél gépem, vagy az egészet...
  • floatr
    #44
    Annyiban igazuk van h a piac nemsokára váltani fog. Mégpedig amiatt h az újabb gépparki bővítések alkalmával már nem tudnak XP-t venni, emiatt maguk a megrendelők fogják követelni a vista-ra való váltást. Sajnos ez elkerülhetetlen, mivel a mikorszoft dönti el h mikor mit árusít. Mivel az embereknek, és a vállalatoknak nagyobb fájdalom lenne váltani Linux-ra, valószínűleg reálisabb a viszta tendecia.

    Emellett a magam részéről igyekszem promótálni az Ubuntu-t cégen belül is. Ami mondjuk kapásból hátrányban van, mivel SQL server, explorer meg egyéb baromságok.
  • Dany007
    #43
    Munkahelyen Supreme COmmanderezni ? :D Akkor sokat nem dolgozhatsz... Annak idején én simán elvoltam vele 3-4 órán át ! xD
  • szombi
    #42
    Szerinetm ez a cikk OLTÁRI BAROMSÁG!

    Majd talán a szoftverkészítők fogják eldönteni, milyen oprendszer alá írjanak programot?
    Nem inkább a piac és a felhasználók? A szoftveresek biztos nem azt fogják tenni,
    amit az M$ diktál, hanem amit a felhasználók és a piac.
    Érdekük az, hogy eladhassák termékeiket, mért éppen a ,,divatos'' rendszert hagynák ki?


    ja, amúgy az egyszerűbb, mai programok még win95 alatt is mennek, és a régi win3.1-esek is futnak XP-n...
  • JTBM
    #41
    Már fél éve használok céges környezetben Vista-t és hatalmas szenvedések árán tudom csak működőképes állapotban tartani.

    Ami még mindig zavar:
    - Néha lehalnak alatta programok, pl. az MS Outlook elég gyakran. Meg az IE is.
    - A memóriakezelése 2GB-ig működik, ha egy programnak ennél több kell, akkor az egyszerűen kifagy. (Pl. Supreme Commander)
    - Bármilyen software feltelepítése kérdőjeles. Vagy működik, vagy nem. Általában elsőre nem. És akkor napokig kínlódok, mire működésre bírom. (Ha sikerül...)

    Amit már megoldottam:
    - Össze tudom kapcsolni XP-vel. Ehhez viszont le kellett törölni minden Symantec (Norton) Software-t a gépemről. (Pedig megvettem...) Zonealarm + Avast védelemmel megy csak.
    - A 2GB-os memória határt megoldottam, kézzel lehet állítani a command promptból, megfelelő utasításokkal. Tiszta retro érzés. Mintha Unix-on dolgoznék, persze a doksi nélkül...
    - Céges WI-FI háló nem Vista kompatibilis. Marad a zsinór, ami viszont nem minden irodában van. (Ebben még az a szép, hogy jövőre a cégem átáll Vistára, legalábbis papíron...)
  • rigidus
    #40
    > Emlékszik valaki a 64bites xp-re? Pedig abból is volt vagy kettő: x64 Pro és 64-bit edition. Igaz, ezek nem ma voltak, hanem jó 3-4 évvel ezelőtt. Érdekes (?) hogy a vista pontosan ugyanazokkal a problémákkal küszködik.

    Azert ez nem meglepo, mivel az NT ag fejlesztesenel nem tartottak anno folyamatosan szem elott a kesobbi (esetleges) 64bites cimtartomany tamogatast es kesobb kellett atnyalazni minden cimhivatkozast ami evekig huzodott - mert ugye egyszerubb lett volna rendet tartani mint rendet rakni. Ez a tamogatas mind a mai napig nem 100%-os. A Vista pedig ugyanugy az NT kodbazisara epul igy vitte magaval az ezzel kapcsolatos ganyolast es minden problemat ami ezzel jar. Talan meg egy 3-4 ev mire a 64bit-es szupportja eleri azt az allapotot, hogy normalisan karbantarthato lesz. Persze itt joindulattal feltetelezem, hogy a szandek is meg van mogotte.
  • bakagaijin
    #39
    Jaja, meg egy kisebb bőrönd a Gartnernek :). Vártam már, mikor fog az MS aggresszívebben lépni, mert "szép szóval" (nézd milyen szép fícsöreim vannak) nem sok céget sikerült áttérítenie. Őszintén én arra gondoltam a tenorkártyát fogja kijátszani (úú, jajj nagy veszély, de a vista majd jól megvéd).

    Adalék ahhoz, hogy nem fejlesztik az xp-t. A legutolsó nagyon vicces lépés az volt, hogy az friss SP3 az XP-n sokkal nagyobb teljesítményt doboztt, mint az SP1 a vistán, ami pedig eleve lassabb. Be is fenyegette az MS a teszterújságot amelyik ezt írta :).

    Emlékszik valaki a 64bites xp-re? Pedig abból is volt vagy kettő: x64 Pro és 64-bit edition. Igaz, ezek nem ma voltak, hanem jó 3-4 évvel ezelőtt. Érdekes (?) hogy a vista pontosan ugyanazokkal a problémákkal küszködik.
  • Griphons
    #38
    A gond, hogy mindenki elfelejti, hogy itt cégekről van szó, akiknek nincs túk sok választásuk. Vagy M$ technology-t használnak, vagy mást, de ez esetben mega-szenvedések árán tartják a kompatibilitást azokkal a cégekkel, alvállalkozókkal, stb, akikkel kapcsolatban állnak. Vagy felvesznek egy komplett rendszergazda gárdát, aki a linuxos gépparkjukban megoldja az ilyen gondokat.
    Ne értsétek félre, én sem szeretem jobban a M$-t, otthon jobb szeretem a linuxot, de tudom, hogy egy nagyobb cég behallna egy ilyen válltástól.
    És ezt kihasználja a a mikrofos. Ha jól átolvassátok a cikket kiderül, h a mikrofos gyakrolatilag megfenyegette a várakozó cégeket. Azért ehhez már pofa kell.
  • rigidus
    #37
    Nem, mivel nem tenyrol van szo hanem feltetelezesrol, kovetkeztetesrol - szamos korabbi cikkel egybeolvasva. De a Vistaba olt penzrol (x milliard dollar) lehet saccolni, hogy mennyit er meg az MS-nek tenni ellene ha valami komolyan hatraltatna a terjedeset.
  • arty
    #36
    tudni vmit az összegről amit Redmond a Gartnernek utalt?
  • rigidus
    #35
    > A Gartnert Linuxos alapítványi pénzekből fizetik, hogy baromságokat mondjon!

    1. A Linuxos alapitvanyi penzek eppen, hogy betakarjak a fejlesztesi, karbantartasi, oktatasi koltsegeket.

    2. Alapitvanyi penzekbol ha profit-orientalt ceg fele fizetsz nagyobb osszeget promocios cellal az adohatosag reflektorfenye abban a pillanatban a kezeidre vilagit. Egy alapitvanyt mindig fokozottabban figyelnek az adohivatalok mint egy profitorientalt ceget.

    3. Soha sem volt erdeke a GNU/Linux kozossegnek a marketinggel vagy egyeb hasonlo uton valo nepszerusites. Erre vannak a disztributor cegek.

    Mellesleg ha atolvasgatod az elmult 5 ev cikkjeit az SG-n, HWSW-n, netan nemzetkozi oldalakon, akkor rogton szembetunik, hogy a Gartner szamtalan alkalommal valtoztatta meg a MS vagy Vista javara egy-ket negativ velemenyet, amibol egyertelmuen az jon le, hogy olykor szandekosan provokaljak az MS-t igy az fizet nekik, hogy hallgassanak, vagy valtoztassak meg a velemenyuket. Erre utalt eredetileg a hozzaszolasom is.

    A Gartner velemenyen sok mulik, mert az egyik legfontosabb tudasbazisa reszvenyeseknek. Ezt a Gartner is tudja es boldogan el is ezen lehetosegevel.
  • rigidus
    #34
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hypervisor
  • rigidus
    #33
    > Ha a vista minden feature-t megkapott volna, akkor pont ugy nezne ki mint egy 80-as korai 90-es evekbeli sgi irix munkaallomas.

    Bezony-bezony, ott a pont!

    Muszakilag k-vara le van maradva a vindoz. Az egyetlen dolog ami a mai napig eletben tartja, hogy olyan lett mint a koolaj. Anno eleresztettek a marketing gepezetet, az emberek raharaptak, mindenki hirtelen raepitkezett, most meg nem tudnak tole szabadulni. Ez a vindoz titka nem pedig a technologiai hatter.
  • rigidus
    #32
    > kvp: miért lenne gyorsabb egy komplett adatbázist kezelni, mint a mostani indexelést?

    Probald ki egy lekepezotelepen ahol masodpercenkent kap min. 100.000 lovest kulonbozo node-oktol.
  • rigidus
    #31
    > Nem hiszem, hogy ez fizetett hírdetés lenne. Olyankor le szokták tiltani a hozzászólásokat, nem?

    Dehogynem, ha az a cel, hogy az olvaso tudjon rola.
  • Sliders
    #30
    "E helyett a vista kapott egy hypervisor tamogatast, amit szerencsere nem lehet bekapcsolni, mert meg nincs hozza valo hardver."

    Mi az a Hypervisor?
  • Sparrow79
    #29
    Milyen új shellről beszéltek? A Microsoft el akarja hagyni a hagyományos Tálcát meg Start menüt?

    Anyway, én XP-t használok Vista Inspirat 2-vel, és nagyon cool így. Kell a ráknak a Vista, ami 6-7 gigát elfoglal a merevlemezből, megtölti a memóriát, lassítja a gépemet és idegesít a minden mozdulatra felugró engedélykérő ablakával.
  • kvp
    #28
    "kvp: miért lenne gyorsabb egy komplett adatbázist kezelni, mint a mostani indexelést?"

    A jelenlegi rendszeren az adatokat egy kulon index adatbazis tarolja, amit nem lehet elerni a file-okkal egyutt, csak egy kulon index api-n at egy kulon szolgaltatas segitsegevel. Az indexelest egy hatterfolyamat vegzi. Ha a file-ok resze a kiseroadat, akkor mar a telepiteskor felkerul minden egy helyre. Ezzel el lehet kerulni a telepites utani lemezdaralast, amit jelenleg csak az indexeles kikapcsolasaval lehet megszuntetni. Egyebkent a winfs nem ntfs alapu lett volna, hanem sgi xfs alapu, mint a linuxban. A windows annak idejen sikeresen atvette a bsd unix tcp/ip stack-jet, de az xfs atvetele nem sikerult idore.

    A ket megoldas kozti kulonbseg kb. olyan, mint amikor az ember egy mappat vesz ki egy szekrenybol. A jelenlegi megoldasnal az osszes kisero adat kulon-kulon dossziekba van osszegyujtve amik mas-mas helyekre vannak elszorva a szoban belul, es csak egy asszisztens tud hozzajuk ferni, akit darabonkent meg kell kerni erre a munkara. Az uj winfs eseten ezek egy cetlin lesznek a mappa boritojara ragasztva, es aki leveszi a polcrol rogton latja oket. Remelem nem kell elmagyaraznom melyik megoldas a gyorsabb.

    Az uj halozati rendszert nem is reszleteznem, mivel a vista jelenlegi halozati alrendszere egyszeruen hianyos. A vegleges valtozat vagy elkeszul idovel vagy csak egy kesobbi rendszerben lesz benne. Jelenleg a winxp jobb tamogatassal rendelkezik a kulonbozo halozati konfiguraciokhoz. Aki otthon hasznalja egy darab gepkent annak ez nem szamit, de egy cegnel mar az is fontos tud lenni, hogy a gep lassa a kulonbozo ceges halozatokat.

    A shell hianya pedig nem lenne gond, de mivel sem gui-s program, sem shell-es felulet nincs a funkciok eleresere, ezert neha egy sima beallitashoz is neki kell allni programozni. Ez nem eppen felhasznalobarat.
  • Polemius
    #27
    Lentebb leírtak pár példát, miket hagytak ki pl. a tervezettekhez képest.
    (Én hozzátenném az új shell-t is amit kifelejtettek.)
    Azon kívül filekezelés, kompatibilitás, skálázhatóság, jobb kezelhetőség, driver támogatáss, hogy csak néhány dolgot említsek.

    Te kis oktondi.
  • Dany007
    #26
    ezt már jópáran leírták lejebb... részletesebben, kevésbé részletsebben is... Más vistás fórumokon mégtöbb választ olvashatsz a kérdésedre :) Sőt...nincs olyan vistás fórum ahol ne találnál több oldalnyi választ a kérdésedre...
  • csorfab
    #25
    "tudásban lemaradt a várthoz képest".

    Mégis mi a szent szart kellene tudnia? Írd már le légyszíves, nagyokos.
  • Polemius
    #24
    Az xp lassan elavul, megszűnik a támogatása, a vista utódjára nem érdemes várni, a vista tudásban lemaradt a várthoz képest, gépigényben meg előreszaladt.
    Akkor mit lehet tenni?
    Nem-Ms rendszerre áttérni.
    Mint pl. a lentebb említett linux. :)
    Én mostanában kezdek átállni Ubuntu-ra. Impresszív.
  • HUmanEmber41st
    #23
    Hát én is erre célozgattam:D
    Én is csak "kényszerítő erő" hatására kezdtem foglalkozni a Lin.-al, de az arcom leesett, h miket tud manapság. És ami a leglégenyegesebb: mindezt full ingyen, és tényleg hasznos támogatással.
    Mindenkinek ajánlom, egy próbát megér megnézni 1 Ubuntu 7.10_hu live CD-s verziót :D :D
  • DjDano
    #22
    66 millió eladott Vista tényleg óriási sikertelenség...

    A Gartnert Linuxos alapítványi pénzekből fizetik, hogy baromságokat mondjon!
  • zola2000
    #21
    Otthon elég egy konzol (mondjuk ps3 azon van linux), a cégek is jobban járnának linuxal.
  • Dark Angel 666
    #20
    "Nem érdemes kivárni a Vista utódját"
    Váltsunk Linuxra ?
  • Csaba42
    #19
    Én Vistát használok, és akkor mi van, kinek mi köze van ehhez? LOL
  • Munkas
    #18
    A mezei felhasználónak tök mindegy, hogy hívják az operációs rendszerét. Én pl. az irodai gépemen idén váltottam Win98-ról, de csak kisebb kényelmetlenségeket okozott a használata. Az XP hülyeségei, és az XP-vel az én gépemre is megérkező az informatikusaink furcsa biztonsági intézkedéseinek következményei kb. ugyanannyi hátránnyal jártak.
    Persze vannak pozitív oldalai egy új oprendszernek, de szerintem inkább csak a lelkes és új dolgokra vakon izguló trendi felhasználókból él a MS. Akiknek tetszik, hogy a legújabb verziójú oprendszer van a gépén, a telefonján, meg a mikrohullámú sütőjén is, még ha nem is lesz jobb tőle (sőt néha rosszabb).

    Én várok amíg kikopnak az XP-n futó szoftverek és/vagy sokkal jobbak lesznek az újabb rendszereken futó verziók, aztán akkor áttérek az épp „divatos” oprendszerre.
    Ehhez még kapkodni sem kell. Attól nem megy lassabban, vagy rosszabbul a munka, ha megszokott környezetben dolgozik az ember. Van aki évente szeret váltani és egy csomó mindent újra megszokni, vannak akik öt évig is jól tudnak dolgozni ugyanazon a gépen :)
  • tommyg
    #17
    vista rulz