Gyurkity Péter

A Vista miatt drágultak a grafikus kártyák

Erre a következtetésre jutott a Jon Peddie Research a harmadik negyedév adatai alapján, amely egyben azt is megállapította, hogy a különálló grafikus kártyák ismét fontosabb szerepet játszanak.

Sokaknak meglepő lehet, ám a különálló, azaz az alaplap bizonyos bővítőhelyeire csatlakozó grafikus kártyák napjainkban a piaci részesedést tekintve messze elmaradnak az integrált megoldások arányától. Ez a trend változott meg némileg az idei évben, amely elsősorban a Vista és a DirectX 10 megjelenésének köszönhető. Igaz, ezzel egy időben az árak is növekedtek, a gyártók számára tehát mindenképpen jól jött az új operációs rendszer elkészülte.

Az integrált grafikus vezérlők túlsúlya főleg azért ilyen jelentős, mert napjainkra kellő technikai szintet értek el és számos területen egyedül is elláthatnak minden feladatot. Éppen ezért sokaknak teljesen felesleges beruházást jelent egy különálló grafikus kártya beszerzése, akár az irodai, céges szerepkört, akár az otthoni számítógépeket nézzük. 2007 harmadik negyedévében például összesen 97,85 millió grafikus vezérlőt szállítottak le az x86-piacon, ebből mindössze 25,74 millió került különálló kártyákra.

Ez utóbbiak, vagyis a különálló, diszkrét megoldások ismét visszaszálltak a játékba, ahogy néhány lap fogalmaz, miután mind részesedésük, mind pedig a belőlük származó bevétel is emelkedett az utóbbi három hónap során. Történt ez úgy, hogy a második negyedéves rekord árszint után ismét csökkent az átlagos ár, vagyis a felhasználók valamivel olcsóbban juthattak hozzá egy-egy termékhez. Igaz, ezzel nagyjából ugyanoda jutottunk vissza, ahol 2006 elején voltunk, tehát az Vista megjelenése durván másfél évvel lassította le a folyamatos árcsökkenést.

A John Peddie ugyanis egyértelműen az operációs rendszer számlájára írja az év közepén bekövetkezett áremelkedést, illetve a különálló grafikus kártyák növekvő jelentőségét. Ennek köszönhető, hogy a vásárlók egy része ismét erőteljesebb, játékra is inkább alkalmas fejlesztések után nézett és nem elégedett meg a laptopok és asztali számítógépek beépített vezérlőivel. Más kérdés, hogy ezt pénztárcánk bánta elsősorban, ám a jelek szerint sokak számára ez nem volt visszatartó erő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #21
    -Bioshock * nudli
    -Cod4 * nem rossz
    -Crysis * übernudli
    -NFS Pro Street * giganudli
    -Timeshift * elmegy
    -Half Life EP2 /no meg a PORTAL/ * nudli
    -Gears of War * jó
    -Unreal T. 3. * n/a
    -Hellgate London * nudli
    -Clive Barkers Jericho * nudli
    -Strangehold * n/a
    -C & C III. * n/a
    -World in Conflict * nudli
    -Lost Planet * nem rossz
    -FEAR PM * gyalázat
    -The Witcher * nudli

    Azért ha összegezzük itt a várva várt neveket, sajnos arra a következtetésre kell jutnunk, hogy csak az igazán fanatikus gamereknek vált az álom valóra, azoknak, akiknek már mindegy mi, csak jól töcskölje a GTS 8800-ast.
  • floatr #20
    Max annyi köze lehet hozzá a visztának h okos marketinges kollégák azzal akarják a játékokat eladni h meglengetik a viszta kompatibilitási logót az újabb játékoknál.

    Nekem inkább úgy tűnik h az ATI és az NVidia belehajszolták egymást egy vesenybe, aminek az lett az eredménye h az újabb kártyákkal már nagyon megszenvedtek (főleg az ATI), ami az árakra is kihat. De gyanítom h egy épkézláb gazdasági elemzés pontosabban kimutathatná az összefüggéseket, amiben a viszta nem is tényező...
  • Yv@n #19
    Sok vista only game? Mondanál egyet a halo2-n kívül? :)

    A teljesítmény-re lenne kereslet, lévén elég régóta piacon van az aktuális gártya generáció, és már meg-meg roggyan a térde az újabb cuccok alatt a leg bikább kártyának is.
  • Wittgen #18
    Éppen azért, mert vista onlynak és dx10nek van beállítva sok gém, új kártyát akarnak venni csórikámék, de ezzel felverik az árakat (ugyen nő a kereslet).
  • dez #17
    LOL, talán mert ők kötötték a DX10-et a Vistához?
  • Yv@n #16
    Ez a kutatás egy dolgora világított rá. Teljesen értelmetlen felmérsek elkészítéséből is szépen meg lehet élni.

    Hát pesze... a vista miatt drágul a vga...véletlen sem azért, mert nem elég jó a kihozatal a keresettebb vgaból, és ezért nagyobb a kereslet, mint a kínálat...
  • GABOR16 #15
    Sokmindent próbáltam, de nem találtam működőképes drivert hozzá (néha 2D alatt is szétesett)..
    Szerintem egyenlőre még túl új ez a grafikus vezérlő, még windowsra is hivatalosan csak a gyártó által kiadott verziójú meghajtó van (az is júliusi), jelenleg egy tört 7.11-es catalyst megy Vista alatt, eddig nem akadt ki.. a gyártó drájverével rendszeresen kékhalállal behalt (XP alatt hiába módosítottam a drivert a leírás szerint, nem kellett neki.. azaz nem találta a kártyát).

    De lehet, hogy összeesküdtek, hogy csak a vista menjen..
  • szombi #14
    jaja, DX7 alatt is láttam ilyet, csak a .EFX fájl volt kicsit terjedelmesebb.
    Én könnyen beszélek, mert csak beleimplementálom a pályába az EFX-et, de valakinek meg is kell írnia...
  • roliika #13
    A DX10 ben az az újdonság, hogy az árnyékokat és fényeket élethűbben kezeli, és képes összetett részecske rendszerek modellezésére. Pl robbanásnál több a szanaszét repülő darabka, és valóságosabbak az árnyékok...már ha így írják meg a progit. Persze mindez dx10 nélkül is lehetséges több melóval.
  • Wittgen #12
    EZ a kutatás legalább rávilágított most arra, ami közhely és amúgy is mindenki tudja, miszerint: a profithajhászás irányít mindent. Csinálnak egy játékot (for vista), amit agyonhájpolnak. Mindenki azzal akar nyomulni. Megjelenik, de hopp dx10 és vista kell alá (így a reklám). Mindenki dobja fel a gépére a sok vista op-op, de a progi csak nem műxik, ahogyan kell, mer szar a vas alatta,. Nosza vegyünk új harvert alá. És ezen folyamatok alat mind-mind kemény pénzeket számol le a gyártók markába közvetetten a jónép.

    Vagyis: minden mindennel összefügg, minden gyártó és fejlesztő a másik puszipajtása a színfalak mögött (akárcsak a politikusok).