Dojcsák Dániel

Boldog 10. szülinapot [freemail]!

Éppen 10 esztendővel ezelőtt indult hódító útjára a c3 alapítvány bábáskodó kezei közül hazánk legjelentősebb ingyenes levelező rendszere. A netes szolgáltatások közt ugyan már matuzsálemnek számít a [freemail], színvonala mégis megmaradt a gyermeki szinten. Ennek ellenére ma is több mint 3 millió aktív felhasználója van. Miért?

Lássuk a történelmet. 1997-ben egy sarokban elhelyezett kósza szerverről indult meg a hazai ingyenes levelezés. A gépben egy 166 MHz-es Pentium I duruzsolt és mindössze 128 MB memória állt rendelkezésre 9 GB tárhely mellett. Ez persze az akkori 200 darab felhasználóhoz tökéletesen elegendő volt, főleg úgy, hogy címenként 2 MB tárhely jutott mindenkinek.


Az ünneplő család...

Két évvel később, 1999. májusában már 5+1 célszerver szolgált ki 150 000 felhasználót, 90 GBe tárhellyel. Majd újabb két év elteltével már az [origo] tulajdonában működve 1,5 millió lelkes magyar levelezett ingyenesen. Ehhez persze jóval komolyabb gépparkra is volt szükség, amit a mai T-csoport elődei igyekeztek biztosítani. Ekkor lépte át először az 1 terabyte-os álomhatárt a rendelkezésre álló háttértár, és 7 levelező szerver, 7 külön webszerver és további 7 háttérszerver szolgálta ki a levelezést.

Az akvizíciót követően az [origo] megpróbált fizetős szolgáltatásokat bevezetni, mint a plusz tárhely vagy a spamszűrés, de ahogyan Tüdős András (T-Online) elmondta a szülinapi bulin, ez teljes bukás volt. Mára egy magára valamit is adó e-mail szolgáltatás ingyen kínálja ezeket.

Jelenleg, 2007. szeptember végén 3 137 574 felhasználói fiók létezik, ami aktív számot jelent, hiszen a [freemail] mind a mai napig megtartotta azt a kellemetlen szokását, hogy aki 90 napig nem jelentkezik be annak törlik a fiókját. (Többek közt engem is így veszítettek el néhány éve - a szerk.). Akik viszont még mind a mai napig használják a szolgáltatást észrevehették, hogy néhány hónapja teljesen megújult a [freemail] felülete, amihez képeslap küldés, névjegy funkció, fotótár, illetve felhasználók közti chat, telefon szolgáltatás is párosult, s mindehhez 62 darab szerver és 64 TB tárhely. Ez egyébként a valóságban átlagosan 21 MB tárhelyet jelent minden felhasználónak.


...és a barátok

Ennek ellenére sokak véleménye szerint a [freemail] mára már nem több, mint egy kihalásra ítélt csonk. Ennek oka főként a magenta cég politikájában keresendő, amiről a C3 egyik képviselőjét faggattuk. Információink szerint a mai napig is a c3 alapítvány üzemelteti vagy inkább kezeli a levelezőrendszert, persze a technikai hátteret és a pénzt a T-csoport biztosítja. Ezzel együtt fenntartják maguknak a jogot arra, hogy minden elvi és gyakorlati kérdésben a döntést ők maguk hozzák meg. A c3 mindmáig lelkes csapata hiába állna elő forradalmi ötletekkel, ha a bebetonozott tulaj nem hajlandó elfogadni azokat és csakis világszerte jól kipróbált dolgokkal lehet előrukkolni, ami még véletlenül sem lehet bukta.

Így jutottunk el oda, hogy a ma elérhető ingyenes levelező szolgáltatások közül az egyik legelavultabb, leghasználhatatlanabb és legkevésbé a modern igényekhez igazodó rendszer az akár kis túlzással hungarikumnak is nevezhető [freemail]. A Gmail-lel természetesen nem lehet érdemben versenyezni, de legalább az általuk kitaposott ösvényt lehetne követni. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem történik meg. Valószínűleg az a 3 millió azonosítót életben tartó embertömeg vagy sosem hallott még a Gmail-ről, vagy nem tudja, hogy át lehet irányítani az új címére a leveleket és ha vált sem marad le semmiről. Vagy esetleg - ahogyan nagyon sokan - egy [freemail] fiókot tartanak a kevésbé biztonságos helyekre való regisztrációkhoz, vagy hírlevelekhez, spamekhez.


Történelem

Azt valószínűleg időközben a T-vezetők is belátták, hogy hosszútávon nem tervezhetnek komolyan levelező szolgáltatásként a [freemail]-lel, tehát az online mércével mérve mid-life krízisben szenvedő egységnek minél több fronton kell összeolvadnia más szolgáltatásokkal, legyen az iWiW, RSS olvasó, kereső, fotótár online szövegszerkesztő vagy bármi.

Eközben a globális vetélytárs 1 helyett már 3 Gbyte tárhelyet kínál, profi keresőt a levelezés alá, és a levelezőbe belépve azon nyomban elérhető minden más Google szolgáltatás, mint a naptár, szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, hírolvasó és sok egyéb nyalánkság. Mindez jó ideje magyarul vagy akár az indonéz bahasa nyelven is. Persze a nagy vezérnek is van mit fejlődnie, hiszen hiányzik még a többszörös címkézés lehetősége, a mappakezelés, többszörös accountkezelés és megannyi apróság, amiket viszont - például Firefox kiegészítőkkel - orvosolni lehet.


Nosztalgia

Érdemes még szót ejteni a kéretlen levelek kérdéséről is, amiben a [freemail] szintén nem jeleskedik. A nagy dizájnváltást követően regisztráltam egy címet, hogy tesztelhessem az új felületet. Ez - bevallom - annyira nem tetszett, hogy egy darab levelet sem küldtem arról a címről, nem írtam be sehová. Két hónap múlva benézve mégis több száz reklámlevél boldog tulajdonosa voltam. Van még mit javítani. A félelem viszont továbbra is megvan: ha valami egy nagy, hatalmas cég kezébe kerül, akkor többnyire a mennyiség lesz a szempont és nem a minőség, a fejlődés pedig szépen lassan elsorvad. Ha a felhasználók meg annyira korlátoltak, hogy nem jut eszükben körülnézni milyen lehetőségek vannak INGYEN, akkor meg is érdemlik, hogy kimaradnak a tutiból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qwas #63
    Ez a cikk nem fedi a valóságot. Szinte a kezdetek óta használom a freemailt és nem olyan rossz ez ahogy ebben a cikkben ez írva vagyon. Van egy jó 7-8 éves címem amit valóban azért nem használtam egy ideig mert annyi spam jött rá hogy őrület de mióta van a spamszűrő azóta olyan 3-4 naponta kapok meg egyet. Szerintem ez nem olyan vészes. Két éve mikor külföldre költöztem csináltam egy újat ami a nevemet tartalmazza és arra a 2 év alatt kaptam kb. 3 spam levelet. Ez sok? Szerintem nem.
  • tungi52 #62
    Hát ez jóóóóó!
    A fontos levelekhez gmail, az egyszer vagy egyszersem olvasom el típusú levelekhez meg freemail. De annak szinte tökéletes:)
  • Magnificat #61
    sosem volt olyanom, hogy ne kaptam volna meg egy levelet (legalábbis nem nagyon tudhatom, hisz nem kaptam meg :D, de amit tudok, hogy elküldtek, az max akkor nem jött meg, ha szar címre küldték...)

    Armedassault: és miért lenne egyre kevesebb értelme?
  • FtranX #60
    Nekem a freemailbol kb. 3 eve lett elegem, mert sokszor megtortent, hogy a (max par szaz KB-os) csatolmannyal ellatott levelek nem erkeztek meg ra. Akkor nagy nehezen szereztem egy gmail meghivot es az outlooknak is bucsut mondtam.
  • Sanyix #59
    Nincs semmi bajom a freemaillel, konkrétan leszarom az egész ímél dolgot, csak a regisztációkhoz van. Soha nem használtam nagyobb fájlok elküldésére, mert arra az egész mail rendszer (bármelyik) fos, ráadásul faszság ilyenre használni.
    Gmail se jobb, mert az email már alapból őskövület, és egyre kevesebb értelme van.
  • Tomalak #58
    Az valami más gmail lehet :D
  • Magnificat #57
    ne nézzél már hülyének ... nem azokat a spam-eket kapom a gmail-re, amiket a freemail-re, hanem azon felül kapok két másikat oda is... persze hogy megkapom a freemail-es spam-et is a gmail-re...
  • Zoleeca #56
    "spam-et kb napi 1-2-t kapok, ennyit kapok a gmail-ra is, minden levelemet átirányítom a freemail-ról a gmail-ra is"

    Elolvastad mit írtál?
  • Magnificat #55
    nincs semmi bajom a freemail-lel... spam-et kb napi 1-2-t kapok, ennyit kapok a gmail-ra is, minden levelemet átirányítom a freemail-ról a gmail-ra is, hogy tárhely se legyen szűkös (nem lesz, de hogy ne töröljek semmiképp fontos levelet), magát a levelezést meg úgyis Bat-ból intézem, figyeltetem vele a gmail-es, a freemail-es, a freemail-es szemétgyűjtő (amivel regelek oldalakra) és az iskolai levelezésemet... a leveleket gyorsan megkapom, ezzel nincs gondom, havonta egyszer felmegyek, és törlöm a spam könyvtáramat... kb ennyi...
  • Molnibalage #54
    Én már nem küldök freemaillal semmit, de 1 éve még azonnal átment minden. Egyszer használtam gmail-t, csak fél napot késett a levél... A gyorsaságot, nem csak erre értettem. Tetű lassan töltheted le amit csatoltak és maga a felület is csigalassú.