Szekeres Viktor

Miért szeretjük jobban az RTL Klubot?

Amikor számít, vagyis az esti főműsoridőben a nézők 2/3-a gubbaszt a két országos kereskedelmi tévé előtt, de valamiért mindig az RTL Klubot nézzük. Miért csábítóbb vajon a TV2-nél?

Persze a fenti preferenciára vonatkozó kijelentésünket nem az támasztja alá, hogy az utóbbi években az RTL Klub jó ideje a piacvezető szerepét tölti be a kétszemélyes hadszíntéren és az sem, hogy általában a TV2 nagyformátumú bukásairól és az RTL Klub sikereiről harsog a média. Valamiért, a nézettségi adatok alapján, hiába cserélődik a minta, mindig az utóbbi kerül az élre.

Az élrekerülés pedig általában a jól bevált műsoroknak köszönhető, hiszen sokadik éve dübörög változatlan sikerrel a Barátok közt, az Esti Showder Fábry Sándorral vagy a Heti hetes. De nem szabad elfeledkezni az olyan nem saját gyártású produkciókról sem, mint a Forma-1 vagy egy némely nagyobb érdeklődésre számottartó magyar sportesemény (foci, ökölvívás) vagy oly sorozatmatuzsálem, mint a Vészhelyzet, amely nemsokára 13. éve fogja boldogítani a rajongókat. A "szeretet" kérdését persze nem egyszerű megítélni, hiszen az embereket általában nem érdekli, hogy melyik csatornán megy a műsor - valahogy nehéz elképzelni, hogy valaki olyannyira viszolyog az egyik adótól, hogy még kedvenc sorozatáról is lemond a gyűlölete miatt.


Éppen ezért remek összevetés nyílik akkor, ha több tévé ugyanazt a műsort adja éppen - klasszikus példa erre az augusztus 20-i tüzijáték, amelyet már évek óta az RTL Klubon figyel az egyszeri néző. Idén az adatok szerint 1,51 millióan látták az RTL-en, míg 1,36 millióan a TV2-n és ez a különbség a fiatalabb korosztályokban még nagyobb, vagyis ezek alapján a TV2-t inkább az idősebb nézők választják. (Nem tűnik nagynak a differencia, de a kereskedelmi tévék versenyfutásában nincs szoros második hely, csak első és utolsó.)

A másik érdekes példa a nézői preferenciára a nemrég az RTL-en leadott Titanic című film volt, mely moziban ugyan hatalmas kasszasiker volt (és nem csak a közönség, hanem a kritika is imádta), de idehaza a tévében hírnevéhez méltatlanul szerepelt. A múlt hétig. A méltatlan szereplés érdekessége pedig, hogy minden alkalommal a TV2 vette fel műsorára James Cameron filmjét és az RTL eleddig háromszor is elpáholta a DiCaprióékat: először az Armageddonnal, majd egy Indiana Jones-filmmel és a Csúcsformában című Jackie Chan-mókával (ekkor két részben került leadásra a Titanic). Harmadjára, a Tökös, a török, az őr meg a nő című francia film is megette reggelire a nagyágyút. Ekkor érkezett el a negyedik vetítés - ezúttal az RTL Klubon és a Titanic megállíthatatlan volt, több mint kétszer annyian látták, mint a konkurens TV2 Pofa be! című ugyancsak francia akció-komédiáját.


Persze, ha hűek akarunk lenni az igazsághoz, nem szabad elfeledni, hogy a TV2-nek is akadnak sikerei, részsikerei. Mostanság, bár legújabb, saját gyártású vetélkedőjük, az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? meglehetősen hamar megbukott, mégis van minek örülni a Róna utcában. A TV2 legerősebb sorozata a Doktor House (melyet tavaly, hatalmas taktikai hibát vétve, csak este 10 órakor kezdtek sugározni) éppen a minap verte el a tavalyi évad harmadik legnézettebb sorozatát, az RTL üdvöskéjét, a Szökést.

És ugyancsak a TV2 uralkodik ha a hétvégeket figyeljük, hiszen ha nem a gyors versenyautók köröznek a képernyőn, akkor bizony a TV2 mellett teszi le a voksát az átlagnéző. Szombat és vasárnap délután a TV2 napi 5-6 sorozata sokkal vonzóbbnak tűnik, mint az RTL Klub által kínált szériagörgeteg, pedig mindkét csatorna kínál épp úgy retrót (Knight Rider, LA Heat), mint éppen aktuálisabb amerikai kedvenceket (Ugly Betty, Smallville, Csillagkapu).

A kérdés tehát marad, vajon miért pont az RTL Klub? Hosszas évek során alakult ki az a szokás, hogy az emberek inkább az RTL-t hangolják a tévéjük egyes számú csatornahelyére, hogy ha bekapcsolják véletlenszerűen, háttértévézésnek a készüléket, akkor nem a TV2-t választják? Vagy - és ezt csak halkan kérdezzük - lehet, hogy az RTL Klub jobb műsorokat kínál, vagy egyszerűen a TV2 kevéssé kommersz, közönségbarát produkciókkal próbálkozik?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #139
    A TV2 nézettsége szerintem két dolog miatt kisebb:

    1. A neve miatt az emberek többsége a 2-es csatornája hangolja be, míg az egyesre az RTL-t, vagy a régi M1-et teszik, így eleve másodlagos csatornaként prognosztizálja magát a neve alapján.
    2. A kép minősége szinte az egész országban az RTL javára dől el, és azonos műsor esetén az emberek azt választják, amelyik képminősége jobb. Érdekes módon nálunk kábelTV van, de még itt is jobb az RTL minősége, mint a TV2-é.
  • totya4 #138
    Kár volt idézned mert eléggé értelmetlen szöveg.
    Kezdjük ott hogy magyar film nincs olyan sok, szerintem az USA fél év (1 hónap?) alatt több filmet készít mint a magyarok egész történelmük során készítettek, tehát elve nonszensz azt elvárni hogy minden nap magyar film menjen - mert egyszerűen nincs annyi, vagy állandóan ismételgetni kellene őket.
    Magánvéleményem egyébként az, hogy a vh utáni magyar filmek többsége nézhetetlenül szar, tehát azt színvonalnak nevezni nehéz lenne. Én ami filmekre emlékszem mikor még neki mertem ülni egy-egy magyar filmnek arról szólt csak hogy Udvaros Dorottyát megbasszák és általában sokat basznak, sokat káromkodnak és általában be vannak baszva a szereplők. Ha ez színvonal, meg kultúra, akkor valami nagyon el van rontva.
    A wester műfajt szeretem, tehát amikor a tehánpásztoroknak megfelelő amerikaiak kaladokba keverednek. Viszont ld. mint feljebb, ebből sincs nagyon sok alkotás, és az emberek szarrá unnák ha minden nap ez menne.
    Az meg pláne nem igaz hogy a nézők "alacsony színvonalú" filmeket akarnak, mert mint kiderült attól akit idéztél az se tudja mi az alacsony színvonal, de mint fentebb mondtam pl a vh utáni magyar filmek azok. Röviden.
  • szimre #137
    Nem az ÉN találmányom sajna a szöveg, máshonnan nyúltam le, de nagyon találó:
    Nem tudom, miért kell a tévéket basztatni! Magyartalanok meg ilyesmi! Mintha nem emlékeznétek pölö a két kereskedelmi tévé indulására 10 évvel ezelőttről! Nézzük pl a filmkínálatot: RTL KLUB: Meseautó, Jávor Pál és Kabos tonnaszámra! Vagy TV2: Kísértet Lublón, Árvácska, Tizedes meg a többiek! Aztán igényesebb westernek: Félszemű seriff, El Dorado, Kis nagy ember! Aztán persze gyengült a filmkínálat színvonala… miért is? Első eset: nézői levelek, egyéb, váltani akartak, megtették meg minden! És a nézettség nem csökkent. Tehát bejött… a nézők tényleg az alacsony színvonalú, olcsó programokat akarják, ami a filmkínálatban is tükröződik. Második eset: a nézőnek rohadtul mindegy, mi megy, csak villogjon és szóljon az a doboz! Csökkentik a színvonalat, már-már elérik az MTV szintjét, de a nézettség még mindig tekintélyes számú. Tehát a néző az alacsony színvonalú, olcsó programokra is vevő. Akkor most ki is a hibás?
  • totya4 #136
    Eddig a tv2-őt dícsértem, most hadd mondjak rosszat is. Történt ugyanis hogy tulajváltás volt, és a jelenlegi vezető(?) váltig hangoztatta hogy a nézők semmit nem fognak észrevenni, esetleg hogy több jó filmhez könnyebben jut hozzá a csatorna. Ezzel szemben az történt, hogy egy kurva film alatt most már nem 1 hanem 2(!) reklámot kell végigbámulnom. Rohadjanak meg, de tényleg ők is, és üdv az új tulajoknak.
  • winnie #135
    olyan bájosan naiv vagy, hogy magadból indulsz ki. nyilván azért nézik ilyen sokan a nagy tévéket (és nem az m1-et), mert mindenki utálja. nyilván azért veszik ennyivel többen a bulvármagazinokat, mert aaz rtl klubot, tv2-t mindenki utálja.
  • wanek #134
    "Miért szeretjük jobban az RTL Klubot?" - szereti a fene! Már a cikk címe is erősen megpróbálja befolyásolni az olvasót. A ratyi tévéket, mint a retek is, utálja mindenki.
  • Shodan #133
    Ja és azt ne felejtsük ki hogy csak az RTLen láthatunk Bud Spencert!
  • Shodan #132
    Nálam első discovery, national ,spektrum.
    TV2 reggel néha mokka, retek forma1,fábrynak az eleje.
    euro rally, poker, sport1 poker. kb ennyi.
  • Zoleeca #131
    A született feleségek pedig jó :)))))
  • braeburn #130
    Nincs szó sem összeesküvéselméletről, sem dedóról, ami szerinted rég elmúlt.
    Ha te naív vagy, az a te dolgod. Tiszta verseny ma már nem létezik egyetlen téren sem. Nem úgy működik a világ, amit maffiatörténetekben látunk, ok van valami közös bennük, de ha veszed a fáradtságot és gondolkodsz is az összefüggéseken, akkor még akár hasonló véleményen is lehetünk. Semmi baj azzal, amit írtál. Szerinted melyik munkaügyi központ lesz túlterhelve az általad említett, kirúgott médiapatkányok szerencsétlen serege által? Majd felszívja őket egy másik gagyesz csapat, hacsak pont nem a konkurrencia. Ez egy belterjes világ és ami velük történik, ők prezentálják a külvilág, azaz a plebs felé, mint "hírértéket". Ugye te sem képzeled, hogy valóban egymás torkának esnének a nézettség elsődlegessége miatt. Egy alomból származnak és egy az érdekük. Személy szerint nem érdekelnek a manipulációik, ha hozzászóltam is, azért tettem, mert éltem köztük eleget és ismerem a fajtájukat. Tőlem higgyetek nekik, szeressétek őket és drukkoljatok csak bambán, hogy ki lesz a legnézettebb, vagy a legnépszerűbb. Ők marha jókat röhögnek azon, hogy még mindíg ennyire béna egy nép vagyunk és ebből ők milyen kurva jól megélnek.