Berta Sándor

Októberben érkezik az OpenMoko

Az új készülék lesz az első Linux operációs rendszerrel a piacra kerülő mobiltelefon, amely bármely GSM-hálózatban használható lesz.

Az OpenMoko fő támogatója a 25 éve PC-alkatrészeket gyártó tajvani First International Computing (FIC). A fejlesztésben a világ minden tájáról részt vettek szakemberek, akik egy olyan szoftverplatformot szeretnének létrehozni, amely a Linux-disztribúciókat futtató számítógépekkel is kompatibilisé teszi majd a mobiltelefont.

Az új készülék létrehozásánál minden másképp történik, mint az Apple iPhone megalkotásakor. A hivatalos weboldalon például az olvasható, hogy a linuxos mobilt azért építik, hogy idővel eltűnjön a világpiacról és az Ubiquitous Computing egyik ismert hívét Mark Weisert idézik: "Az igazán alapvető technológiák idővel elenyésznek, és beleolvadnak mindennapi életünkbe, míg megkülönböztethetetlenné válnak tőle."

A cél a mottónak megfelelően egy olyan platform kialakítása, amelynek segítségével a mobil kommunikáció annyira mindennapossá és egyértelművé válik, hogy már nem fog különlegességnek számítani. A projekt valóban nyílt, mind a szoftver-, mind a hardverfejlesztéseket tekintve bárki betekinthet a részletekbe. A fejlesztők weboldalának egyes részei már most, alig egy esztendővel a program indulása után 19 nyelven elérhetők.

Az OpenMoko első prototípusa még Neo1973 névre hallgatott és a lelke egy 266 MHz órajelű Samsung processzor volt. A mobiltelefon mind a négy GSM-hálózatban használható, 2,8 colos érintőképernyővel büszkélkedhet, van benne GPS-szes navigációs rendszer és egy MicRoSD memóriakártya-hely. Az OpenMoko operációs rendszere támogatja a WLAN, a Bluetooth és a GPRS szabványokat.

Az első sorozat júliusban készült el, azonban ebben még nem volt WLAN-modul, ez változni fog. Szintén újdonság lesz a végleges változatban a 400 MHz órajelű processzor, a grafikus gyorsító és egy erősebb akkumulátor, ráadásul ezek a készülékek már támogatni fogják a az UMTS/HSPA-szabványt. Már csak az a kérdéses, hogy milyen lesz a szoftverkörítés, lesz-e böngésző, és ha igen, melyik programra esik majd a fejlesztők választása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #16
    szvsz. ahhoz képest, hogy csak érintőképernyős kicsi a kijelzője pláne az egész méretéhez képest
  • irkab1rka #15
    iPhone eselyesebb
  • drizzt1666 #14
    Nekem tetszik =)
  • turul16 #13
    User interfacet pár hete átdolgozták, volt egy pár dolog, ami nem tetszett a tesztereknek.
  • sly007 #12
    Nem csak ezen a telón fog futni OpenMoko rendszer. Lásd: http://wiki.openmoko.org/wiki/Supported_Hardwarehttp://wiki.openmoko.org/wiki/Supported_Hardware
  • sly007 #11
    Jah, mindenhez szervízkábel kell.
  • Polemius #10
    Mi a ronda? A fekete/ezüst design? Nekem tetszik. De van fehér/narancs is. Vagy átfested. :P
    Vagy a forma?

    A kijelzőn amit látsz, azt meg úgy szabod át magadnak, ahogyan jólesik. Gondolom lesznek majd amúgy is 'témák', de valószínűleg nem okoz nagy nehézséget majd a grafikai elemeket kicserélni ha csak a színek nem tetszenek.
  • Su0my #9
    lehet, hogy jó lesz: de ami a képen van, az valami gusztustalanul ronda

    pedig marha jó alternatíva (na nem árban ) az iPHONEra és koppintásaira, linuxxal is most barátkozok, szóval vegyenek be 1-2 designert a csapatba és hajrá!
  • zolo #8
    pedig hachelhető ám, csak te nem tudsz róla , látogass el a www.pappfer.hu-ra , és nézz bele a fórumba:) ( linket nem tudok vmiért berakni IE7 alól ide, bocs)
  • adam012 #7
    motorola már csinált linux oprendszeres telót, nem?