Gyurkity Péter

Jövőre jöhet az Intel hibrid processzora

Egyes értesülések szerint az Intel a Nehalem család keretében mutatná be saját hibrid chipjeit, amelyek integrált memóriavezérlővel és grafikus vezérlővel érkeznének 2008 második felében. Az AMD eközben tovább gyorsít az X2 sorozaton.

A ChileHardware oldalán megjelent információk szerint a nagyobbik processzorgyártó már gőzerővel dolgozik a Nehalem család speciális változatán, amely több fontos újítással egészítené ki a hagyományos asztali processzorokat. Az AMD példáját követve memóriavezérlőt integrálnának a chipekbe és beépített grafikus vezérlővel egészítenék ki azokat, felkészülve a Fusion fogadására.

Amennyiben igaz a hír, az Intel 2008 második felére állna készen a fejlesztés bemutatására, vagyis akár még meg is előzheti riválisát, amely elsőként szellőztette meg a hibrid processzorokkal kapcsolatos terveit. Míg az AMD 2009 elejére állna készen a Fusion piacra dobására, az Intel már 2008 vége előtt megkezdheti az értékesítést, alaposan odavágva riválisának. Mindez azonban egyelőre puszta spekuláció, mivel hivatalos információ nem áll rendelkezésünkre. Azt további érdekességként jegyzik meg egyes lapok, hogy a különálló grafikus vezérlő kifejlesztését célzó Larabee projekt szintén 2008 második felére állna készen az első működő példányokkal, így kissé korainak tartják a hibrid chipek jövő évi rajtját.

Tajvani források szerint eközben az AMD tovább gyorsít az X2 családon, mégpedig a család várhatóan utolsó tagjával. Az Athlon 64 X 6400+ 3,2 GHz-es órajelen fut, 2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magába, ára pedig 220-250 dollár között lesz. Az első tesztek arról tanúskodtak, hogy a 6400+ mintegy 10-15 százalékkal lassabb a Core 2 E6850 jelzésű chipnél, ám mivel korlátozottan húzható, az erőviszonyokat akár ki is egyenlíthetjük. Az AMD nem reagált a hírre, ám a külső források szerint az alaplapgyártók már megkapták az első példányokat, a szükséges BIOS-frissítések elvégzése céljából.
* A cég 13 százalékkal növelte árbevételét az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ezt annyira pozitívan értékelték a befektetők, hogy az AMD részvényeinek árfolyama 2 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy a tavalyi 88,9 millió dolláros nyereség után 600 millió dollár veszteséggel zárult a negyedév. Ez utóbbi fő oka, hogy a társaság késhegyig menő árversenybe bonyolódott a piacvezető Intellel. Elemzői értékelések szerint az AMD még mindig bajban van, ám a sokak által vártnál nagyobb lendülettel kezd feltápászkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abu85 #12
    Naná, hogy támogatják a WDDM-et, de ez nem azt jelenti, hogy tudják is kezelni. Sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező Ati-nak és az nv-nek is 6 hónapig tartott míg épkézlább drivereket írt rá.
  • Mice #11
    "Amilyen ütemben halad a fejlesztés talán 2010-re tudja majd kezelni a WDDM-et. Esetleg megveszi az nV-t, de ennek kicsi az esélye."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#GMA_X3500
    ez alapján a 950esekben van wddm, az intel945 pedig azért már nem egy mai darab mivel mivel már jó egy éve lehetett ilyen igp-jü laptopot kapni hazai árlistákon is..


    mondjuk a t&l hiány attól még ütős mivel az még riva tnt/vodoo korszak... ami azért beszarás...
  • dez #10
    Azért írtuk le, hogy világosabb legyen. :) Egyesek azt feltételezik, hogy mások is szeretnek tisztábban látni. :)
  • dez #9
    Ja, egyékbént korábban még nem volt biztos, hogy Larabee, Laraby, Larrabee, vagy Larraby (élőszóból elhallott infómorzsák :) ), de most már úgy tűnik, az: Larrabee, legalábbis szinte mindenhol így szerepel már.
  • slickboy #8
    Jól van, nem kell kifirkálni, azért mert nem vágom a témát.Amúgy már világosabb a kép, sokkal. Ennek fényében nem tűnnek akkora előnynek az Intel processzorok hatalmas L2 gyorsítótárai.
  • dez #7
    "Azt további érdekességként jegyzik meg egyes lapok, hogy a különálló grafikus vezérlő kifejlesztését célzó Larabee projekt szintén 2008 második felére állna készen az első működő példányokkal, így kissé korainak tartják a hibrid chipek jövő évi rajtját."

    Ehhez egy kis megjegyzés: a Larabee egy nagyteljesítményű cucc lesz (nem is igazán GPU, hanem sok, de leegyszerűsített x86 alapú mag), viszont van az Intelnek chipsetbe integrált kisebb GPU-ja is, amit itt is fel tud használni.
  • dez #6
    Tudod miért vannak olyan nagy L2 cache-ek az Intel procikban? Éppen a chipsetes memóriakezelés késleltetésének kompenzálása érdekében. Az integrált memóriavezérlő által az AMD prociknak viszont nincs ilyen nagy szüksége különösebben nagy L2 cache-ekre.
  • dez #5
    Gondolom, arra gondoltak, hogy a perifériák felől/felé jövő/menő forgalom is átmegy a proci memóriavezérlőjén. De az meg sem kottyan neki (a procimagot egyátalán nem érinti, hanem az ugyancsak integrált északi híd rész intézi).
  • dez #4
    Desktopon a GPGPU-s alkalmazásokban (a GPU-k, pontosabban azok programfuttatásra és így különféle számítások nagy tömegű párhuzamos elvégzésére alkalmas részeinek nem-grafikai, azaz general purpose felhasználása) lesz nagy haszna. Azért jó integrálni, mert a CPU-val közelebbi kapcsolat, azaz gyorsabb információcsere olyan megoldásokra is lehetőséget ad, ami egy különálló, több áttételen keresztül, relatíve lassú buszon át kommunikáló összekötött rendszer (amilyen eredetileg) nem. De az is előnyös lesz a fejlesztés szempontjából, hogy ez bizonyos prociban mindig ott van egy adott típusú GPU.

    Itt tehát nem a szokásos 3D-grafikára van használva, hanem esetleg ray-tracingre, vagy egész másféle számításokra. Így desktopon nem váltja ki a különálló grafikus kártyákat teljesítményigényes esetben (esetleg pl. irodai gépekben az alaplapi grafikát is elláthatja, így a chipsetben feleslegessé válhat).
  • Abu85 #3
    ...a hátránya, hogy a processzort terheli, mert "átmegy" a memória forgalma a processzoron...
    Fuú ... ez nagyon kemény volt. Igazi aranyköpés.

    Nézd az integárlt memóriavezérlő nagy előny. Sokkal hamarabb kellett volna bevezetnie az Intel-nek. A IBM PC memóriahierarhiaját röviden így lehetne jellemezni: Legfelső fokon vannak a regiszterek, nagyon alacsony elérési idővel, ezek után helyezkedik el az osztott L1 cache aminek címzése kb. 6-10ns. A L2 cache kb.16-24ns, míg az esetleges L3 cache 30-40ns. Végül jön a memória ami 50-130ns. Ezután nagy szakadék van a vinyónál, a HDD-k elérési ideje, már 7-9ms is lehet. A procgyártóknak főleg a leglasabb Cache és a memória elérési idejének az összehangolása számít. Intel-nél aki nem használt eddig IMC-t kb. 80-90ns címezni a memóriát a gyakorlatban, ez jelentősen több, mint az AMD IMC-s 55ns-os kvázi állandó címzés idelye, ezért ha nincs a megcímzet adat a Cache-ben, akkor viszonylag komoly árat fizettek a kékek (többnyire ez az Intel procik nagy cacheméretének az oka).
    Az Integrált grafikus vezérlő pedig szerintem egyértelműen Notebook vonalra lesz hasznáva, hiszen az Intelnek, még a T&L képességű drivere sincs használható állapotban. Amilyen ütemben halad a fejlesztés talán 2010-re tudja majd kezelni a WDDM-et. Esetleg megveszi az nV-t, de ennek kicsi az esélye.