Gyurkity Péter

Júliusi Intel újdonságok

A processzorgyártó egy újabb asztali és mobil chippel növelte előnyét az AMD-vel szemben, külső források pedig közzétették a 45 nanométeren készülő Xeon szerverchipek várható órajelét.

Az Intel egyazon közleményben számolt be a vadonatúj négymagos asztali, valamint az ikermagos mobil processzor elkészültéről. Mindkét fejlesztés tartogat némi meglepetést, előbbi ugyanis 3 GHz-en érkezik, utóbbi pedig kategóriájában első alkalommal viseli magán az Extreme jelölést. A cég célja nyilvánvaló: lemosni a pályáról a legnagyobb riválist, még mielőtt a 45 nanométeres generációs megérkezne.

Az új asztali zászlóshajó a Core 2 Extreme QX6850 jelölést kapta, négy magot foglal magába és a tekintélyes 3 GHz-es órajelen fut. Az FSB itt már 1333 MHz, míg a másodszintű gyorsítótár mérete szintén nem elhanyagolható, összesen 8 MB. A boltokban várhatóan a jövő héten jelennek meg az első példányok és a tervek szerint ez a processzor vezeti majd az Intel asztali sorozatát egészen az újabb négymagosok, vagyis a Penryn megérkezésééig, ami a negyedik negyedévben várható. Részletes tesztet ezen az oldalon találunk.

A cég a mobil szegmensben is beerősített, piacra dobta ugyanis az első Extreme mobil chipet, a Core 2 Extreme X7800 jelölésű változatot. Ez utóbbi 2,6 GHz-en fut, a másodszintű gyorsítótár mérete 4 MB, a rendszerbusz pedig 800 MHz-es. Még fontosabb, hogy az órajelet tovább növelhetjük, így egyértelműen ez most a mobil család legerősebb példánya. Az X7800 a laptopgyártók számára ezer darabos megrendelés esetén 851 dollárt kóstál.

A processzorgyártótól ezzel egy időben a készülő Xeonok részletes táblázata is kiszivárgott. Ebből kiderül, hogy a 45 nanométeres szerverchipek között mindössze 3 ikermagos változat lesz, a többiek mind négy maggal érkeznek. Az L2 cache mérete 6, illetve 12 MB, az órajel pedig 1,86 és 3,16 GHz között mozog. A fogyasztás terén az L-sorozat tagjai a legszolidabbak, itt mindössze 40 wattot mértek, míg az X-jelzésű zászlóshajó 120 wattot igényel. A Hampertown és Wolfdale sorozat még az év vége előtt megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Úgy értettem, csak most értesültél arról a szituról, amiben az AMD nagyjából fél éve van?

    Hatásvadász markatingfogásai inkább az Intelnek vannak, nem tűnt még fel?

    Picit félreértelmezed a nevet. A phanomenal v. fenomenális (amikre nyilván gondolsz) már egy fokozott alakja az alapszónak, ami a phenomenon v. fenomén, ami annyit tesz, jelenség (v. néha "nem mindennapi jelenség"). A phenom egy létező szó (bár szleng), a phenomenon rövidebb alakja.

    A városneves poénod... hát nem túl nagy poén, főleg, hogy 1. ezentúl csak a szerverprocikat nevezik majd el azokról, annál meg nem igazán az ilyesmi dönt, 2. a desktop procik ezentúl csillagokról és csillagképekről lesznek elnevezve.
  • digital #9
    Nem csak. Sok helyen. Most épp a hwsw-n van egy hír róla. Amd jelentős veszteség
    Talán az amd hatásvadász marketingfogásai, és nem utolsósorban teljesítménye célra vezetnek majd. A szuperlatívuszos elnevezésű (Phenom) talán nem hazudtolja meg a nevét, és tényleg fenomenális lesz, amit már szavakban überelni nem lehet, de talán teljesítményben is hozza ezt a jelzőt. A nagy városokról elnevezett CPU-i ha máshol nem is, de adott országon belül biztos keresettebb lesz. ( nomen est omen) Ügyes. Marketingből idáig ötös, de nyugtával dicsérjük a napot...
  • Abu85 #8
    Az index komoly szakértő ebben a témában. A tényleges R600 elemzéseket a Beyond3D-n például már nem olvasta el, ott nem éppen szídás megy.
  • dez #7
    És ezt te ebből az indexes cikkből tudtad meg?
  • Sanyix #6
    Milyen érdekes mikor az intel csúszik lefelé, akkor nagy kuss van, és ha éppen nem az amd a legjobb a csúcskategóriában akkor jönnek a "tönkre fog menni" "csúszik lefele" stb beszólások. A legviccesebb, hogy ezt sokszor olyanok mondják akik vettek p4-et :D
  • Frayer #5
    Megbántottál szájber gyerek, azt mondtad nem is olyan jó az amd.
    Várd csak meg amíg kijönnek a Phenomok.
    Olcsóbban kapsz egy ugyan olyan jó procit, tán még jobb is lesz. Nem is fűt úgy mint egy kazán.
  • digital #4
    Nos igen, a nagy Intel aláz rendesen, az amd meg levegőért kapkod, csúszik lefele szépen. Amd vesztébe rohan?
  • Su0my #3
    de várom már a négymagos procis laptopokat..
  • lee56 #2
    Nem is volt az olyan tul rég azthiszem :)
  • Darth Sith #1
    végülis 4 maghoz 120W nem olyanrossz.. régen egy prescott fogyasztott ennyit...