Berta Sándor

Apple: per a QuickTime Alternative ellen?

Korábban már számos vita és konfliktus volt a hivatalos és az alternatív szoftverek készítői között. Úgy tűnik, a QuickTime "párját" is elérte a végzete.

A Quick Time Alternative népszerű programnak számít, hiszen lehetővé teszi a .mov és a .qt formátumú fájlok lejátszását a hivatalos Apple Quick Time Player nélkül is. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple megelégelte a konkurens program működését és jogi lépésekkel fenyegette meg a készítőket, ha nem szüntetik be a szoftver fejlesztését.

A Quick Time 1.0-s változata 1990. június 25-én jelent meg. Képes volt legfeljebb 156 x 116 képpontos digitális videók lejátszására, a vállalat így hivatalosan is belépett a multimédiás korszakba. 1998-ban az International Organization for Standardization (ISO) nevű szervezet úgy döntött, hogy a QuickTime lehet az MPEG-4 adatformátum alapja, vagyis látszólag minden rendben volt.

Mindezek után érthetetlen, hogy most hirtelen miért zavarja az amerikai céget az ingyenes program működése, pláne, hogy eddig ennek semmi jelét sem adták. A Codec Guide nevű portálra azonban máris kikerült az a szűkszavú, de sokmindent eláruló mondat, miszerint: "Download links to QuickTime Alternative have been permanently removed at request of Apple."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archelf #21
    Igényesebb HDTV rip-eket WMV9-ben is csinálnak (főleg muszternek), nem pedig rögtön XVID-be...

    AE
  • Lame #20
    Van jominosegu wmv attol, hogy ti meg nem lattatok ilyet.
    En anno meg is vettem a T2-t HD-ben es az is wmv, volt igen penge kepminoseggel.
  • m4G1c #19
    arról nem az ms tehet, hogy nem tudod használni a google-t...

    (csekk)
  • Penge4 #18
    "a legrégebbi az AVI, de van Matroska(MKV) és OGG is!"

    Az ogg már szóbakerült máskor is, mkv-vel leginkább csak torrentre felrakott HD filmeknél találkoztam, az avi-t meg magam sem értem miért nem terjedt el, de ennek valami jogi háttere lehet.

    " mert a divx nagy cég és ki tudta harcolni (fizetni) magának a támogatottságot..."

    Mivel szinte minden film ami nem DVD az DivX-es/XviD-es avi. Ha népszerű lenne, akkor miért nem terjedt el, hogy úgy rippelik be a DVD-kel, menüvel, több hangsávval, 5.1-el ellátott avi, ami belefér a 4,5 gigába? Egy ilyen filmnek (formátumtól függetlenül) iszonyat jó lenne a minősége amellett semmit nem kéne róla leszedni, minőséget lerontani és már a legtöbb asztali lejátszó is viszi a DivX-et.

    "eddig még nem láttam jó minőségű(minimum DVD) videót wmv-ben"

    Na látod, ilyet én sem. De elvileg megoldható, még flv-ben is lehet HD minőséget csinálni, csak az kérdéses, hogy mekkora méretű lesz a fájl és milyen teljesítményű gép kell a lejátszásához.
  • szombi #17
    Nem az a gond a wmv-vel hogy M$, hanem hogy eddig még nem láttam jó minőségű(minimum DVD) videót wmv-ben...
  • avman #16
    az ogg nem konténer, az az ogm. de mostanra erősen visszaszorult, talán 1 éve nem is láttam úk splittert hozz, illetva a haali azért újt hozzá.
    az mkv-t dvd lejátszók azon egyszerű okból nem támogatják, h aránylag újonnan terjedt el, meglehetősen nagy meló lenne a firmware-ket hozzá alakítani. mellesleg elsősorban a hd világban hódít, illetve ideális egybefűzni a többsávos aac, ogg, ac3, mp3, stb. hangokat, illetve ssa, srt feliratok.
    amúgy semmi különbség nincs egy xvid/mp3 avi és mkv között, sőt pillanatok alatt áttehető avi-ba, kódolás nélkül, kimuxolható belőle a felirat.
    a wmv-vel minőségben meg nem tudom mi a gondotok, azon kívül, h mivel ms ezért bizonyos körökben elvárt a fikázása. ez meg nem a kodeket minősíti.
  • nickb #15
    Talán az a baj vele hogy "quicktime alternative-nak" hívják. Lehet már xvid se lenne ha "divx alternative" lenne a neve...

    A qt egyetlen előnye hogy van múltja és egy nagy cég áll mögötte.

    "Létezik egy sor JÓ MINŐSÉGŰ konténer, a legrégebbi az AVI, de van Matroska(MKV) és OGG is!"
    Mégis van mov mert apple-é, a dvd lejátszók se támogatják az mkv-t pedig sokkal jobb mint a divx-es avi mert a divx nagy cég és ki tudta harcolni (fizetni) magának a támogatottságot...
    Meg talán az hogy sokan ezt ismerik még régebbről és nem tudnak róla hogy van már alternatíva rá.
  • szombi #14
    Létezik egy sor JÓ MINŐSÉGŰ konténer, a legrégebbi az AVI, de van Matroska(MKV) és OGG is!

    Az egy másik ritka sz*r dolog, a WMV...
    Nem tudom milyen egzoitikus WOODOO gondolkodású lehet, aki WMV-be vagy MOV-ba tesz közzé videókat...
  • Wittao #13
    "nemcsak egy mindennel inkompatíbilis oprendszer" : azt hiszem ez alapján kell a hsz. többi "mondanivalóját" is megítélni...

    Win alatt szutyok a QT (ez a teljes képernyős fizetős dolog elég gennyládaság), de OSX alatt nagyon korrekt lejátszó (ott meg a WMP egy kalap szar...).
  • Penge4 #12
    Akkor egy olyan formátumot mondj, ami vetekedhet vele. Azért ilyenbe rakják fel, mert a flash szar minőség lenne, a wmv megintcsak úgyszintén.