Napi Online

Az Apple a legtekintélyesebb számítógépes cég

A világ vezető vállalatainak többsége sikeresen állta a sarat tavaly, olykor még a szektorában kedvezőtlenül alakuló feltételek közepette is.

Hetedik éve vezeti a General Electric (GE) a világ legtekintélyesebb vállalatainak listáját, melyet a Fortune magazin tizedszer tett közzé 26 ország 1506 vállalati vezetőjének megkérdezése alapján. A második helyen a Toyota végzett, amely a globális autóipar számára csöppet sem könnyű esztendőben is megőrizte a legjobb nem egyesült államokbeli vállalat posztját, miközben a detroiti hármak drasztikus létszámleépítéssel és gyárbezárással próbálnak a felszínen maradni. A legjobb tíz közé még egy autógyártó került be: a német BMW, négy helyet ugorva előre a múlt évhez képest. Rajtuk kívül csak egy autógyártó szerepel az ötven cégből álló listán: a japán Honda, amely az egy évvel korábbi 31. helyről a 23.-ra került.

Idén is tovább emelkedett az Apple, amely immár a Microsoftot is megelőzve a világ legtekintélyesebb számítástechnikai vállalata (bár az év elején bejelentette, hogy már fogyasztói elektronikai vállalatnak tekinti magát és a nevét Apple Inc.-re változtatta, elhagyva belőle a Computer szót). A Dell ugyanakkor a tavalyi harmadikról a 27. helyre zuhant az USA értékpapír- és tőzsdefelügyeletének elhúzódó vizsgálata, illetve eladásai csökkenése miatt.


A BMW és a Honda mellett csak a Singapore Airlines és a Nestlé javított korábbi helyén a nem egyesült államokbeli vállalatok közül, bár 15 ilyen cég van az 50-es listán. Egy évvel korábban még 18 USA-n kívüli cég szerepelt a legjobbak között. A kiskereskedelmi vállalatok között az egyesült államokbeli Target a 12. helyre került, eggyel megelőzve a 2004-ben még első, tavaly tizedik Wal-Martot, amelynek tekintélyén a munkaügyi viták mellett az is rontott, hogy nem kis veszteség árán kénytelen volt kivonulni a német és a dél-koreai piacról.

A Wal-Martnak ráadásul újabb jelentős riválisra kell számítania, miután a brit Tesco - a lista harmincadik helyezettje - , komoly expanzióba kezdett az USA-ban. A tavalyi nagy vesztes, a japán Sony folytatta mélyrepülését: két év alatt 26 hellyel esett vissza és jelenleg a 41. helyen áll, miután sem a PlayStation 3, sem a Blue-ray dvd nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nagy visszatérők közé tartozik viszont a Boeing, amely jelentős piacot hódított el a nehézségekkel küszködő európai Airbustól és rekordforgalmat ért el, így ismét rajta van a listán, mégpedig a 19. helyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #9
    Khm. OSX kész oprendszer, de naon nem mondanám tisztán sajátnak...
  • Indigo #8
    Miért, az Apple a textiliparban tevékenykedik, vagy mi?
  • Desolator #7
    Emberek hol a Coca Cola?
  • JeD #6
    IBM és OS? Fejlesztik még aktívan az AIX-et?
  • Wittao #5
    "de ugye nem saját CPU, software" : ez pl. meglepődnék, ha a HP-ban és Fujitsura igaz lenne... sőt még a Lenovo notikban sem IBM procik vannak :)

    A MacOS meg egy kész oprendszer, ilyet sem láttam még a Fujitsu v. HP oldaláról sem...

    A Microsoftnak is vannak neve alatt futó hardverei (XBox, XBox360, Zune, egerek, joystickok) szvsz csak szoftvercégnek nevezni is elég felületes...

    iPodon annyira nem nevetnék, ha megnézném az Applenek a csak ebből a termékből érkező árbevételét egy évre...
  • Wittao #4
    pl a Fujitsu miért nevezhető szerinted "inkább" (ami nem kicsit szubjektív megfogalmazás, de mindegy) számítógépes cégnek, mint az Apple?
  • BlackRose #3
    Apple számítógépes cég? Na ne vicceljünk (régen mondjuk az volt), hol van a Sun vagy az IBM, HP, Fujitsu, ... mert szerintem ezek a cégek nevezhetők igazán számítógépes cégnek a Microsoft csak szoftvercég. A Sun és az IBM azok amelyek teljes kört zárnak, hardware (beleértve processzor), komplett software (OS, fejlesztés, szerverek, stb.) és szolgáltatás. Az Apple ugyan szintén ide sorolható hardware - de ugye nem saját CPU, software - OS, és egynéhány "jelentéktelen" programocska, mindenesetre nem hasonlítható össze egy Java, Solaris, AIX, WebSphere, Rational, stb. szoftverel, vagy egy zSeries-el vagy a Sun szervereivel. Az Apple lehet tekintélyes, de számítógépes cégnek már nem nevezném, bár nem a Sun-hoz vagy IBM-hez hasonlítva, ugyanakkor nem tudom miért lenne tekintélyesebb ezektől, mert néhány alulinformált cégvezető azt húzta alá a kérdőíven, mert a fiának vett egy iPod-ot :) ha számítógépes cégekről van szó akkor szerintem az IT-seket kellene kérdezni, vagy legalább a CIO-kat vagy IT-s vezetőket.
  • JeD #2
    Azért szerintem nem ártana hozzátenni a címben, hogy ez egy USA-s lista. Van, amit én pl. nem is ismerek, és szerintem itt Európában némileg máshogy alakulna a sorrend.
  • csorfab #1
    Há' még jó hogy :D