Berta Sándor

Németországban félmillió euróra büntetnék a spammereket

A Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége nevű német fogyasztóvédelmi szervezet élesen bírálta a német kormány spamellenes törvénytervezetét, melynél jóval szigorúbb büntetéseket szabnának ki a spamküldőkre.

Dr. Edda Müller professzor, a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Németország még azoknak a minimumbüntetéseknek a kiszabására sem képes, amik pedig elvárhatók lennének a nemzetközi spamellenes harcban. "A kis programok ideje lejárt. A német kormánynak politikailag kell cselekednie" - jelentette ki a szakember. A német kormány spamellenes előterjesztését korábban már támadta az eco Szövetség és a BITKOM szakmai szervezet.

Köztudott, hogy a kéretlen elektronikus reklámlevelek elleni harcban a legnagyobb problémát a küldők személyazonosságának megállapítása jelenti. Ráadásul a problémát nehezíti, hogy a legtöbb spammer külföldi, akik így gyakorlatilag lehetetlen lefülelni. A VZBV spamellenes projektjében vázolt elképzelések szerint minden kéretlen elektronikus reklámlevéllel kapcsolatos problémát a fogyasztóvédelmi panaszirodákban kellene jelenteniük az állampolgároknak és a vállalatoknak, így talán könnyebb lenne azonosítani a spammereket.

Dr. Edda Müller elmondta azt is, hogy az új német távközlési törvénynek minden egyes kéretlen elektronikus reklámlevél esetében komoly büntetést, akár 500 000 eurós pénzbírságot kellene kiszabnia. A tervezett 50 000 eurót ugyanis a professzor szerint a legtöbb spamküldő nevetve kifizeti. Ezenkívül a VZBV szakemberei javasolták azt is, hogy a reklám e-maileket küldők kötelesek legyenek már a tárgyban feltüntetni, hogy az általuk küldött elektronikus levél reklámot tartalmaz. A szervezet álláspontja szerint így jobban kiszűrhetők lennének a spamek.

A VZBV által megkérdezett ezer ember közel 60 százaléka kap hetente legalább 10 és legfeljebb 100 kéretlen elektronikus levelet, 30 százalékuk pedig kénytelen hetente ennél is több küldeményt kitörölni elektronikus postafiókjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #4
    Nem gondoltam volna, hogy egyszer is lesz valami értelmes, ami Németországból származik.
  • SymbioC #3
    Helyeslem. Már magyar "cégek" is rákaptak, tömegesen küldik a leveleket, éjszaka pedig a faxokat
  • AranyKéz #2
    Az a baj hogy ez semmit nem ér amíg nem találják meg a baromarcúakat.
  • scorpeeon #1
    Ennek már van értelme, a játékok betiltásának nincs.