Kruza Richárd

Hat új gép az Olympustól

Az Olympus egyszerre hat új fényképezőgéppel jelent meg a piacon, melyeket főleg családi fotózásokra, nyaralásra lehet ajánlani.

Mju 760 és 770

A népszerű mju sorozat két újdonsága. A 7,1 megapixeles szenzorral és 3 x-os zoomobjektívvel felszerelt gépek a gyártó közleménye szerint nagyobb igénybevételre lettek kifejlesztve: a világos ezüst, sötétkék és rubinvörös színekben kapható 760 időjárásálló fém vázba van zárva, a 770 pedig a világ első olyan kompakt fényképezőgépe, amely 10 méteres mélységig vízálló, 1,5 méterig ütésálló és -10 Celsius-fokig fagyálló, sőt mi több, 100 kg terhelésig törésálló is! 23 (760), illetve 25 féle (770) expozícióvezérlési program, integrált BrightCapture technológia, 25 nyelvű menü és a 6,4 cm képátlójú kijelző igyekeznek kielégíteni a felhasználót.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

FE-210 és FE-230

Szintén 7,1 megapixel, 3 x-os zoomobjektív és 6,4 cm átlójú kijelző jellemzik a két kompakt gépet. A sajtóbejelentés szerint az "Egy gomb, egy funkció" segítségével valamennyi, alapvető fontosságú funkció - mint például a felvétel, lejátszás és megjelenítés az LCD kijelzőn vagy a törlés - egyetlen gombnyomással egyszerűen elvégezhető, tehát a gyártó próbált a könnyű kezelhetőségre összpontosítani.

Az FE-230 sokmindenben különbözik a kisebbik FE-210-től: 16,5 mm vastag, praktikus, rozsdamentes acélváz, magas, ISO 1250-as érzékenység, szupermakró és hanggal rögzíthető filmfelvétel üzemmód. A pillanatfotósok számára ideális a 18 előre beállított program. Ezek között találhatóak speciális víz alatti üzemmódok is, amelyek egy opcionálisan beszerezhető, 40 méteres mélységig vízálló védelmet biztosító búvártokkal használhatóak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

FE-250

Ez a típus sokmindenben különbözik két kisebb alapkategóriás társától: a fémházba zárt 8 megapixeles FE-250 az első alapkategóriás fényképezőgép, amely rendelkezik a BrighCapture Technológiával. Ez egy olyan képstabilizáló, ami az életlenség elkerülése érdekében - az Olympus közleménye szerint - ISO 10 000-re (!) növeli az érzékenységet. A Gyertyafény vagy Beltéri felvétel beállítással vaku nélkül is tudunk például éjszaka fotózni. Az FE sorozat többi tagjához hasonlóan az "Egy gomb, egy funkció" használata egyszerű. A menü 25 nyelven tud velünk kommunikálni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

SP-550

Valódi újdonsággal állunk szemben, hiszen a világ első 18 x-os nagylátószögű zoomobjektívjével (28-504 mm ekvivalens) felszerelt fényképezőgépéről van szó. Ez az adat szinte meghökkentő. Nyilván azonnal felmerül a kérdés, ezt a teljesítményt vajon milyen kompromisszumok árán sikerült elérni?

Mindenesetre a gyártó szerint mindent megtettek a jó képminőség érdekében: a speciálisan kifejlesztett Dual Image Stabilization (kettős képstabilizálás) hivatott gondoskodni a kézremegés okozta elmosódások kiküszöbölésére - nyilvánvalóan ekkora gyújtótávolságnál erre aztán tényleg szükség van. Az Olympus szerint mind telefotó állásban, mind mozgó témák fotózásakor a korábbinál lényegesebben élesebbek lesznek a képek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A külső megjelenésében jó benyomást keltő gép új objektívén keresztül egy 7,1 megapixeles szenzor néz kifelé, mely a gyártó szerint rendkívül részletgazdag eredményt produkál. Sorozatfelvételkor a gép 15 képet készít másodpercenkét, ami valóban szép teljesítmény, de hozzá kell tennünk, erre csak 1,5 megapixeles felbontás beállítása esetén képes. Ebben tehát a belső memória mérete és az adatok feldolgozásához szükséges időtartam szab határt.

A Super Macro mód 1 cm távolságról való makró fotózást tesz lehetővé, a képek komponálásakor pedig a 6,4cm képátlójú 230 000 pixeles TFT kijelző van a segítségünkre. A gyár igyekezett hangsúlyt helyezni az ergonómiára, közleményük szerint nagyon kellemes a gép fogása, és kezelése is egyszerű. A P/A/S/M programmódokon kívül összesen 23 különféle témamód áll a fotós rendelkezésére. A BrightCapture Technology pedig éjszaka vagy sötét helyeken hasznos, mivel kivilágosítja a képen évő sötét helyeket. Ez a lehetőség fotók és videók készítésekor egyaránt rendelkezésre áll. A világ első 18-szoros zoomlencsével szerelt gépe, az SP-550 februártól lesz a kapható boltokban, ára körülbelül 500 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #15
    aki 3x-os zoomos kompaktot vesz, azt úgysem érdekli a pontos gyújtótáv. engem se érdekelt amíg az volt, azt se tudtam miaz.
  • babajaga #14
    "ISO értékek auto, 80, 100, 200, 400"

    Ez az SP 500 lapja. Eldobom az agyam a röhögéstől, ekkora ugrást! Ezek a kengurút is lekörözték!
  • babajaga #13
    " és -10 Celsius-fokig fagyálló"

    Jellemző a butaságukra hogy a gépet fagyállónak mondják, de annyi eszük nincs hogy milyen áramforrás működik -10 fokban.
    Jellemző hogy 3x-os zoomokról habognak pedig a gyújtótávolság volna érdekes.
  • babajaga #12
    "Ez egy olyan képstabilizáló, ami az életlenség elkerülése érdekében - az Olympus közleménye szerint - ISO 10 000-re (!) növeli az érzékenységet."

    1. Ez nem képstabilizálás, a cég emberei tudhatnák ha értenének is a fotózáshoz.
    2. Egyetlen cég ezt még megközelíteni se tudta,de senki nem reagált rá, mert nincs mire.
    3. Nem gondolják hogy ebben az országban de a világon vannak akik jobban értenek a fotózáshoz, miért nézik őket is hülyének, de a hozzá nem értőket is miért nézik annak?
    4. Ők már nem a fény képezést, hanem a fény nélküli képezést is feltalálták!
  • Flashy #11
    iso10000
  • babajaga #10
    Aki elhiszi ezt a sok nagyotmondást és hazugságot annak úgy kell.
  • Cat 02 #9
    üveg már csak el törik :S
    meg horzsolás is bizti lesz rajta szal azért nem kell dobálni xD
  • SymbioC #8
    Az SP-550 szimpatikusnak tűnik, jó lenne néhány képet is látni. Ha ide is ~110-120e Ft kürül érkezik, akkor érdemes lesz elgondolkodni rajta.
  • G_ArchAngel #7
    asszonynak mju 725 SW-je van, volt leejtve járólapra, volt medencében, semmi baja - masszív kis gépek ezek...
  • neoG #6
    biztos az a nagy szám ebben, hogy fog működni akkoris:)))