Berta Sándor

Pert vesztett a Google Belgiumban

Egy szerzői jogi szervezet beperelte a Google Newst. A belga bíróság a Copiepresse társaságnak adott igazat, így az ítélet értelmében az online kereső hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei.

A határozat rendkívül súlyosnak mondható, mivel kimondja: amennyiben a 2003 óta elérhető Google News nem tartja be, úgy naponta egymillió eurós kártérítést köteles fizetni. A Copiepresse nevű szerzői jogi szervezet német és francia nyelvű sajtóorgánumok érdekeit képviseli Belgiumban. A bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a Google News belgiumi változatában a francia nyelvű cikkek esetében még csak utalásokat sem szerepeltethet.


A Reuters jelentése szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Google News teljesen figyelmen kívül hagyja az ítéletet, hiszen még most is szerepelnek benne a La Derniére Heure, a La Libre Belgique és a Le Soir lapokbók átvet francia nyelvű cikkek, hírek és tudósítások. "Arra kérjük a céget, hogy fizesse ki számunkra a bíróság által megítélt napi kártérítéseket, amennyiben továbbra is felhasználja a francia nyelvű újságokban megjelent tartalmakat" - nyilatkozta Margaret Boribon, a Copiepresse szóvivője.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Európában más szerzői jogi szervezetekkel is szinte napi kapcsolatban vannak és nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Google News vezetőinek hamarosan más európai országokban is hasonló perekkel kell majd szembenézniük. Hasonlóért már citálták bíróság elé a hírszolgáltatást: az AFP francia hírügynökség szintén azért perelte be a vállalatot, mert átvette az általa kiadott cikkeket, híreket, fotókat és tudósításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    Linkelni lehet, de a pár soros bevezetőt, és a kis logot is törvénytelen átvenni, ha arra nem adnak engedélyt.
  • pemga #4
    Én nem látom ezeket az átvételeket :(. Csak linkeket az eredeti cikkekre, meg pársoros bevezetőket, mint a google kereséseknél általában. Ez távolról sem ugyanaz, mintha copy-paste a forrás megjelölése nélkül átvennének cikkeket. Valaki itten hazudik/téved...
  • Cat #3
    Ez jóval érdekesebb hír a cégről:

    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=47284
  • aaaaa #2
    Örülnének, hogy valaki olvassa őket... Nem tök mindegy, hogy a Google-lal talál oda, vagy máshogy ? De hát pereljük a nagyokat, abból többet lehet kaszálni, mint a szemét kis hírportálukból.
  • Tripax #1
    Itt már komolyan senki nem normális. Ez már annyira kicsinyes és harácsoló. Pfujjj!