MTI

VPOP: 700 milliós technikai beszerezés

A VPOP az Európai Unió Schengen Alap támogatásából mintegy 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben szerzett be technikai eszközöket, melyek az unió külső határának térségében működő mélységi ellenőrző csoportok munkáját segítik.

Nagy János, országos vámparancsnok a technikai eszközöket bemutató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten elmondta: az összegből 1,872 millió eurót (518 millió forintot) tett ki 16 Volkswagen irodabusz, 8 Nissan terepjáró, és 80 Renault járőrautó és kutyaszállító autó beszerzése. Ezek mellett 643 ezer eurót (178 millió forintot) fordítottak 16 kézi röntgen készülék, 28 fémkereső, 32 ultraviola lámpa, 10-10 digitális fényképezőgép illetve videokamera vásárlására.

Nagy János kiemelte: a Schengen Alap keretéből Magyarország 2004-2006 között összesen 168 millió euró (46 milliárd forint) támogatást kapott, amiből a vámhatóság 24,174 millió euróval (6,7 milliárd forinttal) részesült, az így megvalósuló fejlesztések által egy éven belül az összes EU külső határátkelőhely eleget tesz a schengeni követelményeknek. Az országos vámparancsnok elmondta, hogy Magyarországnak társfinanszírozásként csak az általános forgalmi adót kellett a központi költségvetésből finanszírozni.

Utalt arra, hogy a Schengen Alapból Magyarország által kapott 24,174 millió euróból 16 millió euró a határátkelők fejlesztésére, míg 8 millió eurót a technikai eszközök beszerzésére használtak fel. Nagy János emlékeztetett arra, hogy Magyarország határának fele egyúttal az EU külső határszakasza is, így a magyar vámigazgatás feladata az egész unió fokozott védelme. Az országos vámparancsnok kiemelte, hogy a vám- és pénzügyőrségre fontos szerep hárul a magas adótartalmú termékek, különösen a cigaretta és alkoholtermékek csempészete elleni harcban, illetve a kábítószerek illegális forgalma ellen végzett bűnüldöző munkában.

A kábítószer- és fegyverkereskedelem elleni harc erősítése érdekében a nyomozati szerveket új gépjárművekkel és korszerű kutatóeszközökkel látják el. Az új eszközök a testület bűnügyi felderítési képességének növelését szolgálják. "Eddig a vámhatóság 3 kamionba szerelt, és 2 mobil röntgen készülékkel rendelkezett, így a most beszerzett 16 mobil röntgen berendezéssel jelentősen nő a testület ellenőrzési kapacitása, és a magas adótartalmú termékek csempészete elleni küzdelemben hatékonyabbak tudnak lenni" - hangsúlyozta az országos vámparancsnok.

Kiemelte, hogy a röntgen berendezéssel meg tudják takarítani az áruk kipakolásával járó akár több órás raktér átvizsgálásokat, mivel pár perc alatt át tudják világítani a kamionokat, és így feltárhatók a csempész áruk elrejtésére szolgáló titkos rekeszek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #6
    Megint igazat kell adnom Neked !!! Nem értem itt mindeki álomvilágban él ??? Közben több millió ember majd éhenhal vidéken, és "összefeketézi" a havi pénzét, hogy ne kelljen koldulniuk, vagy lopniuk, mert "legális" munkát azt nem kapnak. Bár a "fehér" gazdaságban dolgózók munkahelyéről biztos valahogy nem látszik, hogy van ilyen, tehát nincs is...
    Az hogy az állam EU ellenesen, minden autó regisztációs adójával, jogtalanul elveszi a pénzünket milliós tételben, amit az EU is elismer és rossz szemmel néz, az aztán fehér, meg törvényes. Még jó, hogy odafenn minden EU-s szabályt betartanak ugye ???...
  • Bijesz #5
    Manapság már nem titkolják ezeket egyrészt azért mer a műholdtechnika széles körben elterjedt, másrészt mert egyéb technikákkal messziről gyerekjáték megszerezni az információkat. Harmadrészt mert a magyar honvédség semmit nem ér, ezt mindenki tudja.
  • Komolytalan #4
    Caps nélkül is értettük volna. Fekete- és szürkegazdaság nélkül kb 5 millió ember éhenhalna Magyarországon (1.5M fekete és szürke gazdaságban dolgozó+család). Magyarország fekete és szürkegazdaság nélkül abszolúte nem volna versenyképes a szomszédokkal szemben a sokkal magasabb adóterhek miatt. Szerinted miért van még 1 multi is Magyarországon, mikor itt magasabb az adóteher mint bárhol máshol a környéken, zsenikém? Azért, mert a valós munkát kiadják külsős cégeknek, vagy csak úgy vesznek fel dolgozni, ha számlaképes vagy. Kis cég meg sose fehér. Érbedj fel, és csináljátok meg ezt is, ha olyan f.sza gyerekek vagytok.
  • sanci44 #3
    SZOMBI URNAK ÜZENEM /EZ A PÉNZ A FEKETEGAZDASÁG MEGSZÜNTETÉSÉRE VAN A SHENGENI ALAPBÓL/ MEGLYEGYZEM ITT FEKETEGAZDASÁGUNK PÉNZE FEDEZNÉ AZ ÖSSZ HIÁNYUNKAT ÉVES SZINTEN EZÉRT VANNAK FELADATAINK ,HOGY LEGÁLIS EU-S PÉNZBŐL TEGYÜNK MEG MINDENT A FEKETEGAZDASÁG FELSZÁMOLÁSÁRA SÁNDOR
  • Praetor #2
    Sztem ormótlan baromság ennyire részletezni a beszerzést. Biztonsági okokból nem célszerű.

    Ez kb olyan, mint amikor nem is olyan régen a tévében bemutatták a legújabb katonai radarállomásunkat. Stratégiai jelentőségű építményről a világ előtt tévében nyilatkozik az állambácsi és a hadsereg, és közben a kamera mutatja az építményt és a megközelíthetőségét.

    Más országokban ilyen helyhez a túristákat sem engedik közel fényképezőgéppel, mi meg a tévében bemutatjuk a világnak.

    Úgy néz ki, hogy magyarországon a hadsereg a díszőrség funkcióját látja el és nem a honvédelmet...
  • szombi #1
    erre van lé...