MTI

Megjelent a madárinfluenza a magyar háziszárnyasokban

Brüsszelben az uniós főállatorvosok értekezletén dr. Süth Miklós országos főállatorvos bejelentette, hogy madárinfluenza-gyanús eseteket észleltek Magyarország déli részén.

Pénteken erről Brüsszelben és Budapesten is sajtótájékoztatón számoltak be az illetékes magyar szakemberek. Azt még nem erősítették meg, hogy a H5N1, azaz az emberre is veszélyes vírustörzsről van-e szó, ezt még Angliában, a kontroll laboratóriumban vizsgálják.

Kiskunmajsa-Bodoglár körzetében a gyanút az keltette fel, hogy a múlt hét végén az állatok bágyadtakká váltak, étvágyuk csökkent, másnap 46 liba, majd később egyetlen nap alatt újabb 636 lúd hullott el. Egy családi gazdaság állattartó telepén a körülbelül háromezer állatot számláló tenyészetben fordult elő a H5 vírus. Ez csütörtökön vált bizonyossá, és pénteken erősítette meg a gyanút a vizsgáló laboratórium.

Az állattartó telepen kedden észleltek nagyobb mértékű elhullást. Ezt követően döntöttek úgy az illetékes hatóságok, hogy a tenyészetet teljes egészében leölik. Ez szerdán meg is történt. Ezt követően rendelték el a szükséges intézkedéseket az érintett régióban. Három kilométeres védőkörzetet alakítottak ki Kiskunmajsa Bodoglár településrésze körül, majd elrendelték a tíz kilométeres úgynevezett megfigyelési körzet kijelölését is.

Kijelöltek egy "A" területet Kisköröstől a Tisza vonaláig, ahol elrendelték a baromfik úgynevezett zárt helyen tartását, amit felválthat a madárháló alatti tartás. A "B" terület, Bács-Kiskun és Csongrád megye, puffer zóna, amely a veszélyeztetett területet választja el a vírusmentes térségektől. A jelenlegi terv szerint a betegség előfordulásának egy kilométeres körzetében a háziszárnyasokat leölik jövő hét szerda estig. Mintegy 300 ezer madarat pusztítanak el. Jövő hét kedd 24 óráig teljes élőállat- és tenyésztojás-szállítási tilalom van érvényben az "A" és a "B" területen.

Az állatok leölése 100 százalékos állami kártalanítás mellett történik, amelynek felét remélhetően az EU biztosítja. A fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ. A zónákban nincs személyi korlátozás, kivéve a járványelfojtó intézkedések helyszíneit. Egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a betegséget honnan hurcolták be az állattartó telepre.

A földművelésügyi tárca szóvivője, Dékány András arra hívta fel a figyelmet, hogy a baromfihús továbbra is biztonsággal fogyasztható. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója elmondta: jelentős fogyasztás-visszaeséssel számolnak, bár szerinte az nem éri el az elmúlt év végi nagyságrendet, amikor rövid ideig 40 százalékos baromfihús fogyasztás-visszaesést is tapasztaltak a szakemberek.

Az EU már döntött arról, hogy az érintett körzetből egyelőre nem engedélyezi a baromfi és állati termékek kivitelét. Az unión kívüli országok esetében elképzelhető az egész országra vonatkozó importtilalom is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ThomasTheKoRner #3
    " De az influenzát egy vírus okozza, a a papagájkórt pedig vírus. "

    Ahha..mostmár értem....
  • drwho #2
    Az, hogy mit mivel nevezünk, rajtunk embereken múlik, szerotipus szempontjából H antigén 5. tipusu szerotipusa az adott kórokozóban a H5 jelzés. De az influenzát egy vírus okozza, a a papagájkórt pedig vírus. Szerológiailag nem ugyanúgy azonosítják a kettőt, a baktériumot könnyebb megtalálni, habár a papagájkórt okozó a sejtben lakik.
  • dieselG #1
    hmm..

    Nem lehet ez inkább sima papagájkór, ami már évtizede van jelen? Annak is H5-el kezdődik a képlete..