Dojcsák Dániel

Hogy lehet dizájnnal háromszoros áron eladni?

Az ország éppen százmilliárdos megszorításokra készül, így nincs is ennél jobb alkalom arra, hogy egy luxustermékeket forgalmazó cég bejelentse, hogy Budapesten is megnyitotta üzletét, ahol milliókért lehet hangfalat és TV-t venni. A Bang&Olufsen célja négy éven belül az 1 milliárd forintos forgalom elérése a hazai piacon. A képek magukért beszélnek.

A természetes irigységen kívül igazán semmi bajom a luxussal és a sznobizmussal. Persze kevés ember van, akinek 40 milliós Audi A8 áll a garázsában, és otthonán belül is megengedi a milliós interiört. Mikor beléptem a bemutatóterembe, nem éreztem hogy annyira a Holdon járnék, csak az tűnt fel, hogy minden nagyon szép, elegáns és mindenkinek olyan tágra nyílik a pupillája, mintha űrlényeket látna. A hazai piacon bizony űrlénynek is számít, ha egy százegynehány Wattos hangfalpár 311 ezer forintba kerül, de lássuk milyen bolygóról is jött ez a Bang&Olufsen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Peter Bang és Svend Olufsen űrhajója 1925-ben szállt le Dániában, és a földlakók nagy elképedésére a raktérből azonnal előrántották a tranzisztoros rádiót, majd hálózati rádiókat kezdtek el gyártani a landolás környékén. Ma már a világ 60 országában közel 2400 lelkes földlakó építi az UFO technológiával készült HiFi berendezéseket: televíziókat, zenei rendszereket, hangsugárzókat, telefonokat és multimédiás eszközöket. Azóta sikerült még ideteleportálni a földre pár olyan technológiát, amit a hétköznapi emberek évtizedek alatt sem tudtak otthonukba csábítani. A két megkapó megoldás a plazma TV, mely a fényviszonyoknak megfelelően viselkedik, mindig tökéletes képet ad, a másik pedig az Icepower hangsugárzó technológia. Ezt nem tudom leírni, lehet, hogy nem is nagy szám, de laikusként mélyeket pislogtam.

A Bang&Olufsen termékek egyedisége a helyi értékesítési pont vezetője szerint abban áll, hogy technológiailag már a kezdetektől fogva a jövőben jártak, és ezt az előrelátást ötvözték olyan formatervezők elképzeléseivel és megoldásaival, mint Ib Fabiansen, Henning Moldenhawer, Jacob Jensen, Lone és Gideon Lindinger Löwy, sőt, a mai napig is együttműködnek a Ferrari formatervezőjével, Pinnifarinaval és a Hyatt Internationallel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha ez még nem lenne elég, akkor az anyagválasztásban semmilyen kompromisszumot nem ismernek. Kizárólag nemes, tartós és robosztus anyagokat használnak, melyek közül a fém és műanyag részek felületkezelését saját szabadalmon nyugvó technológiával végzik. Ez a trió annyira bejött nekik, hogy a new yorki Modern Művészetek Múzeumában 1978 óta állandó tárlata van a cégnek.

A közeljövőben pedig nem kisebb fába vágják a fejszéjüket, hogy az ultragazdag emberek lakásán túl a hotelszakmába, az autópiacra és a jachtpiacra is betörjenek és komoly szeletet hasítsanak ki a luxuskategóriában itt is. Neves jachtgyártókkal már most is gyártói szinten kapcsolatban állnak, tehát ha valakinek kedve lenne rendelni párszázmillióért egy jachtot, akkor valószínűleg alapfelszereltségként már a BaO cuccokat kínálják neki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Itthon és világszerte is azonos felhozatallal találkozhatnak a vásárlók és a bámészkodók, tehát a cég komolyan gondolja hogy változtatni kíván azon a trenden, miszerint hazánk gazdagjai jóval kevesebb luxuscikket vesznek évente, mint akár a cseh, szlovák vagy horvát sorstársaik. Míg tegnapi cikkünkben arról számoltunk be hogy itthon a háztartások nagyrészében még egy nyomorult számítógép sincs, addig ebben az üzletben arra hajaznak, hogy olyan rendszerekre is van kereslet, ami észreveszi hogy hazajöttem, gombnyomásra elsötétíti a szobát és mondjuk a CD játszó kezelőfelülete akkor válik láthatóvá, ha valaki odaáll elé.

Hihetetlen technológiákat láthattunk a röpke 1 óra alatt. A hangfalak ereje és mérete a laikus tudás alapján összeegyezhetetlen, sőt kicsit meglepődtem amikor a házimozi hangsugárzó tornyocskákból olyan ősi robaj tört elő, mint amilyen a Sziget fesztivál nagyszínpada előtt szokott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha valaki kíváncsi, nézze meg azokat a hangfalakat, amiket 25 éve gyártanak és egy milliomos bácsika is beszámolt arról, hogy neki is ilyenek vannak. '82-ben vette őket, megvan még az LP lemezjátszó és a szalagos magnó is, persze a modulárisan fejleszthető kiteket kiegészítette a mai technológiákkal. Aki teheti, csak azért is menjen be bámészkodni és kipróbálni a dolgokat, megéri. Aki meg megteheti hogy megvegye, annak gratulálok a sikereihez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #80
    Elcsesztem, IHM==Igazságügyi Minisztérium, vagyis IM.
  • Komolytalan #79
    Ja, és könyvekkel kapcsolatban: én inkább élni próbálok, te meg olvasgass közgazdász (lol) könyveket. Majd pár év múlva hálás leszel nekem amikor kikerülsz a nagybetűs életbe, hogy nem fog fájni annyira az első pár pofáraesés, mivel egy Komolytalan már mesélt valamit ezekről a dolgokról.
  • Komolytalan #78
    Na a kétkezű munkás ismerősödről jut eszembe. A Kerszöv-öt valószínűleg ismeritek, ők csinálják a jogtárat, stb. A cég alapító tulaja - már eladta vmi külföldi befektetőnek - kétkezi munkás volt, konkrétan metróvezető. Mivel éhenhalás szélén állt felkereste 1 ismerősét, aki az IHMnél volt főmufti, hogy van-e vmi jól fizető takarító állás, vagy mittomén. Erre az illető mondta, hogy figyelj öreg, csináld meg a magyar törvényeket CDn, és majd abból kaszálsz. A metróvezető szabadkozott, hogy mérsékelt számítógép ismeretei (kb a zsírzógombot kereste volna rajta ha lát egyet) nem teszik erre alkalmassá, ráadásul lóvé sincs. Az IHMes fazon mondta hogy nem kell betojni, keressél 1 programozót aki meg tudja csinálni, pár egyetemistát adatrögzítésre, pénzt meg majd adunk neked támogatásként meg 0%-os hitelként aztán jól van. Így is lett, a semmiből, 2 kezi munkásként létrehozott egy céget, amit kb 10 évvel később vmi 15 milliárdért adott el.
    Wellcome to the real world.
  • Komolytalan #77
    Ugyanmár, mondj egy magyar embert akinek ilyen jó ötlete volt. Meg nézz szét, hogy hány 7-es BMW meg A8-as cirkál Budapest utcáin. Fizukról meg nincs értelme nyilatkozni, pláne hogy "törvényes keretek játszadozása" az 2-5 év letöltendő, ha rájönnek, ergo kimeríti azt a kört amit én kizártam az elején (nem fognak körözni a pénzszerzés miatt).
  • Komolytalan #76
    Hát, a realitás az, hogy pont a szórakoztató elektronika területén nem kerül jelentősen többe, ha építtetsz magadnak vmit, mintha megvennéd. Most nem pont plazma TVre gondolok, de erősítő, hangrendszer - ezeket mind lehet tervezni, építeni (mármint akik értenek hozzá, de van jópár ilyen emberke). Van jópár span akik főleg autoreplikákat csinálnak, ők tudnak hozzá pehelykönnyű nagyon erős, és tetszőleges formájú házakat is csinálni. Formatervezés területén szintén nem kell szégyenkeznünk - magyar szakemberek között vannak igen kreatívak. Szóval ha már sikerülne lenyúlnom pár km autopálya építést, és volna tengersok pénzem, akkor legalább őket támogatnám azzal, hogy terveztetek, és építtetek valami egyedit, igazán jót. Nem egy büdös multitól vásárolnék valami széria retket drágábban, nem rám tervezve.
  • DJ Bee18 #75
    jaj baszki, azt hiszed csak politikus lehet gazdag? most sztem nem a politikáról volt szó...
  • DJ Bee18 #74
    neked és nekem is azért nem sikerül, mert nem értünk hozzá, nem vagyünk vállalkozó kedvűek, és nem tudjuk zseniálisan csinálni. Néhányakban megvan ez a képesség. Tudom vannak feketézők, de ne mond, hogy csak ilyenek vannak. Meg azt hiszed egyszerű az élete? Stressz, felelősség, meg soknak munkán kívül nincs élete. Ezért nem irigylem, sőt eszem ágában sincs ekkora üzlet vezetőjének lenni. Meg azt hiszed mindenki hirtelen lesz milliomos. Az én ismerősöm kétkezi munkásként kezdte, és folyamatosan kb. 15 év alatt jutott el odáig ahol most van. El kéne végre felejteni ezt a minden gazdag szemét dumát, mert ezért is ilyen a mi országunk, ez a tartsunk be a másoknak elv.

    A realitás az, hogy akármilyen vállalkozást is csinálsz lesz konkurenciád, így nem tarthatod az egekben az árakat, így nem fogsz igazán meggazdagodni. Átlagemberként annyit érhetsz el mint egy másik átlagember, +-x%, ahol x max 2 jegyű szám.

    Az árakat nem tartják egekben, de mekkora mennyiséget milyen kapacitáskihasználás mellett stb. Ha nem hiszed ismerj meg ilyen embert, vagy kezd egy Marketing és egy Közgazdaság könyvel.
  • azazel #73
    ON
    Én úgy tudom a B&O audiofil körökben nem a legnépszerűbb márka. Legalábbis fórumokon nem dicsérik. Pont azt mondják, hogy túlságosan a dizájnra helyezik a hangsúlyt, a hangzás sajnos nem az igazi. És hát ugye elbaszottul drága.
  • BiroAndras #72
    "A realitás az, hogy akármilyen vállalkozást is csinálsz lesz konkurenciád"

    99.99%-ban igen. De lehet egy jó ötleted, ami másnak még nem jutott eszébe, akkor dollármilliárdos lehetsz pár év alatt (pl. Google, PayPal).
    Jó ötlet helyett lehetsz egyszerűen jókor jó helyen (pl. IMB PC vs. MS-DOS).
    Természetesen mindkét esetben az is kell hozzá, hogy képes legyél kihasználni az alkalmat.

    "Átlagemberként annyit érhetsz el mint egy másik átlagember, +-x%, ahol x max 2 jegyű szám."

    Azért ez így ebben a formában nem igaz. Szakmától és cégtől is függ, hogy mennyit kapsz, meg attól is függhet, hogy hogy dolgozol. És lehet játsazni egy kicsit az adóval törvényes keretek közt is.
    Szerintem simán van 10x eltérés a fizetések alső és felső rétege közt akkor is, ha a vezető beosztásúakat nem számoljuk.
  • Daudi Baldr #71
    Pukkár ezzel nácizni akarta szvsz a másik oldalt..Pedig hol van az attól+nem hallott a gulágokról még.(bepótolhatja itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gul%C3%A1g)

    ON: Akinek tényleg nem számít a pénz-nem azzal fog törődni, hogy ár érték arány, hanem azzal, hogy tetszik-minőségi...stb.-megveszem. Lehet 2x jobbat is össze lehet hozni fele ennyiből-de ilyen ember nem fog utánamenni, hogy most ilyen alkatrész, olyan alkatrész, ezt így lehet moddolni-blabla. Mint átlag ember én is szeretnék gazdag lenni-mint mindenki, de Magyarországon divat utálni az elitet. Röviden ennyi...