SG.hu

Közös Bluetooth-szabványban egyezett meg az Apple és a Google

Egységes módon fogják figyelmeztetni az embereket, ha ismeretlen Bluetooth-eszközök követhetik őket.

Az Apple és a Google bejelentette, hogy az iPhone és az Android felhasználói figyelmeztetéseket fognak látni, ha egy ismeretlen Bluetooth-eszköz esetleg követi őket. A két vállalat "A nem kívánt helymeghatározó eszközök észlelése" elnevezéssel iparági szabványt dolgozott ki. Az Apple az iOS 17.5-ben, a Google pedig az Android 6.0+ készülékeken vezeti be a képességet. A felhasználók mostantól "[Item] Found Moving With You" (Eszközt találtunk, amely veled mozog) figyelmeztetést kapnak a készülékükön, ha egy ismeretlen Bluetooth nyomkövető eszközt látnak velük mozogni, függetlenül attól, hogy az eszköz milyen platformmal van párosítva.

A lépés számos olyan esetet követ, amikor a Bluetooth-nyomkövetőket, például az Apple AirTag-eit zaklatásra használták. Tavaly májusban az Apple és a Google bejelentette, hogy együtt fognak működni egy iparági szintű kezdeményezésben, hogy figyelmeztessék a felhasználókat Bluetooth-eszközök nem kívánt követése esetén.


Az Apple az AirTag bevezetése sikeres volt, mint mint a mindennapi tárgyak, például a kulcsok helyének nyomon követésére szolgáló eszköz. De a nyomkövetőket a rosszfiúk is alkalmazni kezdték, akik embereket követtek velük. Ennek kezelésére az Apple 2021-ben kiadta a "Tracker Detect" nevű Android alkalmazást, amely segít azoknak az embereknek, akik nem rendelkeznek Apple-termékekkel, azonosítani a váratlan AirTageket a közelükben. A most bejelentett új iparági szabvány operációs rendszerszintű megközelítést alkalmaz a nem kívánt Bluetooth-nyomkövetők problémájának kezelésére.

Számos Bluetooth-követőt gyártó cég - köztük a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee - vállalták, hogy a jövőbeni termékeik kompatibilisek lesznek az új ipari szabvánnyal - állítja az Apple. Az Apple és a Google közölte, hogy az Internet Engineering Task Force-ral, az internet szabványügyi szervezetével, a Detecting Unwanted Location Trackers munkacsoporton keresztül továbbra is együttműködnek a technológia hivatalos szabványának kidolgozásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)