Berta Sándor

Új adatátviteli rekord üvegszálas kábelen

Egy új technika segítségével 2,56 terabit/másodperces adatátviteli sebességet értek el német kutatók. Az elért eredmény olyan, mint ha valaki egyetlen másodperc alatt 60 DVD tartalmát továbbítaná több száz kilométerre.

A sikeres rekordkísérletre a világhírű Fraunhofer Intézet berlini Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézetében került sor. Az adatokat 160 kilométer távolságra küldték el. A kutatók szerint jól érzékelteti az elért adatátviteli sebességet, hogy napjainkban egy hagyományos üvegszálas kábelen átlagosan legfeljebb 40 Gibabit/másodperces tempóban, vagyis ötvenszer lassabban "hömpölyögnek" az információk. A berlini szakemberek a sikeres teszttel egyúttal megdöntötték egy japán kutatócsoport öt esztendővel ezelőtt felállított 1,28 terabit/másodperces adatátviteli sebességrekordját is.

Bár sokan értetlenül állnak az évek óta zajló rekorddöntögetések előtt, a Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézet munkatársai szerint igenis nagy szükség van ezekre a tesztekre. "A telekommunikáció jövője szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, hogy az egyes hálózatokon (DSL, vezeték nélküli rendszerek, üvegszálas kábel stb.) milyen mértékben tudjuk növelni az adatátviteli sebességeket" - nyilatkozta Hans-Georg Weber professzor, a berlini intézet kutatója.

Az elismert szakember vezeti egyébként a német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium (BMBF) MultiTeraNet nevű programját is, amelyben a Fraunhofer Intézet három alintézete, tizennégy kisebb és közepes cég, valamint kilenc főiskola az üvegszálas kábelekre épülő kommunikációs hálózatok továbbfejlesztésén dolgozik. A projekt célja, hogy a meglévő rendszereket fokozatosan hozzá tudják igazítani a folyamatosan növekvő felhasználói igényekhez. A szakemberek szeretnék elérni az 50 terabit/másodperces adatátviteli sebességet., ehhez azonban nemcsak a meglévő hálózatokat, de a kiegészítő berendezéseket és a szoftvereket is tovább kell fejleszteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #48
    "Igy van. Csak hogy en ezt irtam:
    "a tera es a giga kozt nem 1024 a valtoszam"

    es ezt nem ertetted! igy erre szuletett ez a valasz:
    "Hogy ertsd: 10^3-on a nagysagrendi kulonbseg. Tehat 1TJule 1000Gjule nem 1024Gjule....""

    Te nem érted. Nem ugyanaról van szó! 1TJ=1000GJ. Ez világos.
    De 1TB=1024GB, vagy legalábbis régebben az volt. Azt tudom, hogy a vinyó gyártók már rég nem ezzel számolnak, de eddig azt hittem, hogy ez csak marketinges kavarás.

    Szóval a kérdés az, hogy akkor mi a K,M,G,T,... byte-ok esetén. Nem a Joule érdekel, hanem a byte.
  • Cat #47
    http://www.origo.hu/techbazis/internet/20060327terabites.html
    origon is megjelent ez a hír - a késés tetemes, egy hét...
  • uniu #46
    Igy van. Csak hogy en ezt irtam:
    "a tera es a giga kozt nem 1024 a valtoszam"

    es ezt nem ertetted! igy erre szuletett ez a valasz:
    "Hogy ertsd: 10^3-on a nagysagrendi kulonbseg. Tehat 1TJule 1000Gjule nem 1024Gjule...."

  • BiroAndras #45
    "Hogy ertsd: 10^3-on a nagysagrendi kulonbseg. Tehat 1TJule 1000Gjule nem 1024Gjule...."

    De itten nem joule-ról van szó, hanem byte-ról. A fizikai mértékegységeknél az idők kezdete óta 1000 a váltószám, de az informatikában 1024 volt eddig. Csak a vinyó gyártók kezdtek kavarni ezzel, hogy pár százalékkal nagyobbnak tűnjön a kapacitás.
  • enkido #44
    1024 legalabbis informatikaban ;-)
  • uniu #43
    Meg az elektronikaban meg mindenhol...(pl 1 kilo(ami 1000-ret jelent onmagaban is) parizsi nem 1024gramm:)) egyedul a sztechben talalkoztam az 1024-es dologgal, nehany esetben.
  • dez #42
    Na, ez teljesen hibás. :D
    1. Semmiképp sem 1024*1024*1024, hanem vagy 1024 (hagyományosan), vagy 1000 (úgy szabályok szerint, távközlésben+háttértárolóknál mindig).
    2. G, T (nagybetű). Továbbá ha byte-ra gondoltál, akkor a B is nagybetű, mert a kis b = bit.
  • papppeter #41
    BiroAndras:1024*1024*1024 a váltás a gb és a tb között.
  • uniu #40
    Hogy ertsd: 10^3-on a nagysagrendi kulonbseg. Tehat 1TJule 1000Gjule nem 1024Gjule....
  • dez #39
    Ezt nem mondanám, hogy senkit. A franciák pl. már évek óta KiO-ban, MiO-ban, stb. beszélnek (náluk a byte az octet). Máshol is láttam.