Berta Sándor

Nem legalizálják a franciák a P2P hálózatokat

Vége a találgatásoknak és a reménykedésnek. Több napon át tartó huzavona után ugyanis a Francia Nemzetgyűlés leszavazta azt az előterjesztést, amely a fájlcserélő (P2P) rendszerek legalizálását tűzte célul.

Az úgynevezett globális licenc javaslat lényege az volt, hogy a felhasználók havi néhány eurós átalánydíj fejében szabadon használhassák a P2P-rendszereket. Kezdetben úgy tűnt, hogy az előterjesztés nagy népszerűségnek örvend, nemcsak az internetezők, a fogyasztóvédők és maguk a zenészek, együttesek, hanem a francia parlamenti pártok képviselőinek a körében is. Sok szakember azonban nehéz vitára számított és nekik lett igazuk.

A Francia Nemzetgyűlés közel 20 órás vita után utasította el a szerzői és a szomszédos jogi törvény módosítását. A maratoni tárgyalás végén a zenei ipar képviselői megnyugodva állhattak fel a székeikből, ugyanis bizonyossá vált: minden kedvező előjel ellenére sem legalizálják a fájlcserélő hálózatokat Franciaországban. Elemzők szerint a vita végkimenetele megjósolhatatlan volt, hiszen még tavaly decemberben a Francia Nemzetgyűlés elfogadott két módosító indítványt és ezek után úgy tűnt, hogy a globális licenc javaslat is révbe fog érni.

Ezt látva azonban a zenei ipar érdekeit képviselő szervezetek kampányba kezdtek és tiltakoztak, mondván, Franciaország teret enged az illegális másolatok terjedésének, sőt elősegíti a világhálón való terjesztésüket. A tiltakozások hatására a Francia Nemzetgyűlés úgy döntött, hogy újra napirendre tűzi a kérdést. Idén vették elő újra a javaslatot, hétfőn még törölte az előterjesztést a kormány, de szerdán újra előszedték. Csütörtökön végül a képviselők egyértelműen leszavazták.

Érdekes, hogy a kommunista, a szocialista és a zöld párt, valamint az UDF polgári-liberális párt képviselői tiltakozásképpen távol maradtak a végső voksolástól. Az érintett honatyák és honanyák ugyanis azt vetették a francia kormány szemére, hogy ezzel a hercehurcával direkt megakadályozták az előterjesztés elfogadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentoloshurkaka #26
    Megkenték őket mint a vajas-lekváros kenyeret
  • Evil Merodak #25
    Kellett nekünk belépni az EU-ba! Először Dánia most meg Franciaország.
  • Evil Merodak #24
  • RoonS #23
    a pénz beszél...én meg töltök lefelé
  • dez #22
    A zeneipar is profit alapú, és a profit nem szereti a bizonytalanságot. A "sztárcsináló biznisz" viszont jól be van járatva. (Kár, hogy egyre unalmasabb és laposabb a "mainstream" - bár lopkodják az ötleteket, motivumokat a független[ebb]ektől.)
  • dez #21
    Nem lehetne őket lefizetni, megfélemlíteni, stb., ha az emberek többsége tisztában lenne az egész helyzettel. Így elég egy kis "tüntetés" a "zene mellett", és a politikusok a nadrágjukba csinálnak, mert tudják, hogy az emberek többsége elhiszi az egészet.
  • Asperot #20
    A cikk első részében az derült ki (számomra) hogy : az ötlet népszerű többek közt a zenészek, együttesek körében is.
    A végén ezt olvasom: „a zenei ipar érdekeit képviselő szervezetek kampányba kezdtek és tiltakoztak”

    A zeneiparban ki lehet fontosabb a zenésznél? (nekünk) Az Ő érdekeiket tudomásul veszem. Viszont lassan senki másra nincs szükségünk ebben a témában. (nekünk)
  • GABOR16 #19
    Vannak ilyen pártok (programjuk szerint), de azok nem a "nagyok".
    Csak körbe kell(ene) nézni a kissebb jelenleg nem parlamenti tag pártok között (általánoságban értem, nem rád célozva).
    Azok a pártok többségiben "civilek" álltal szerveződ(tek/nek), és a programjuk leginkább, a jellen progblémival foglalkozik (leglábbis a lényegessebb dolgokat én megtaláltam egyiknek-másiknak a programjában).
    Neveken nem mondok mert nem célom senki döntését befolyásolni, de ha valaki változást akar ajánlom, nézzen körül a kissebb pártok kötött is, ne csak azoknál kiknek van pénzük, mégsem csinálnak semmit.
    Elnézést mindaztoktól kik a politikát kerülik, de a változtatás CSAK tőlünk függ, ha nemtetszenek a parlamenti embereket lelehet cserélni (ragaszkodnak ugyan állásukhoz, de mi hozzájuk nem feltétlenül), csak döntés kérdése.
  • Riddick #18
    Kár egyszer remélem ,nme fogják tudni elnyomni a tömegek akaratát!
  • NEXUS6 #17
    Itt lett volna a lehetőség, arra hogy a társadalom 99%-ával megtalálják a közös hangot, hát baxtak rá.

    Minek után az IT már nem csak "egyemisták játéxere", hanem a társadalom egészére kiható valami, lassan ideje lenne hogy valamelyik párt nálunk is értelmes nem a jövőbe, hanem már a jelenbe mutató programmal álljon elő.