Berta Sándor

Chirac: "Mindenkinek joga van a magán másolatokhoz!"

A francia elnök, Jacques Chirac is állást foglalt a francia közvéleményt néhány hete lázban tartó kérdésben: jó-e, ha Franciaország legalizálja a fájlcserélő (P2P) rendszereket vagy sem?

"Jól meg kell vizsgálnunk ezt a kérdést, hiszen fontosak az alkotók és a kiadók jogai is, de a felhasználóknak is joguk van a szabadsághoz" - nyilatkozta az elnök az újév alkalmából rendezett párizsi ünnepségén és jól láthatóan igyekezett a kérdésben pártatlannak mutatkozni.

Chirac szerint fontos lenne, hogy a kiadók és a zenészek az általuk elkészített, illetve piacra dobott művekért reális árakat kérjenek. A politikus hozzátette: a zenei iparnak és a zenészeknek azonban tudomásul kell venniük, hogy minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a zenei művekről, legyen az egyetlen zeneszám vagy egy zenei album - saját céljaira - annyi másolatot készítsen, amennyit nem szégyell. "Inkább azokat kell büntetni, akik lehetővé teszik, hogy bárki a világhálóról a szerzői vagy a szomszédos jogok által védett tartalmakat tölthessen le. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy maguk a fájlcserélő programok vagy azok fejlesztői lennének a hibásak és az üldözendők, bár kétségtelen, hogy nagyban hozzájárulnak az illegális másolatok elterjedéséhez. A lényeg, hogy inkább a P2P-rendszereket kell támadni, mintsem a felhasználókat" - mondta a francia elnök.

Tavaly december végén nagy feltűnést keltett az a francia képviselői indítvány, miszerint egy általános havi hét eurós összegért cserébe lehetővé kellene tenni, hogy bárki, a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmakat tölthessen le az internetről.

A zenészek és a kiadók felháborodtak a javaslat hallatán, viszont a polgári jogi és a fogyasztóvédő szervezetek üdvözölték a lépést. Chirac reakcióiból ítélve, az elnök inkább a törvényjavaslat mellett, mint ellene van. A döntést az ügyben mindenesetre a francia nemzetgyűlés fogja meghozni január 17-én.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #46
    Eredeti jatekban az a jo, amikor mondjuk a sec7 miatt alapbol fagy a program, de ugy, hogy csak reset marad
    na ilyenkor tolti le az ember a torest
    arrol nem beszelve, hogy akkor az eredeti lemezt is el lehet tenni, nem fog megkarcolodni
  • Hegyikecske #45
    kezd szimpi lenni ez a Chirac :))) Ha reális áron adnák az eredeti műveket, másolásvédelem nélkül akkor talán még én is beruháznék néhány igényesebb zenébe :) De ha ráadásul ez a fószer még ploitikus is akko itt már az fog dönteni h a jogvédők vagy a kiadókból mennek el többen szavazni :))
  • Caro #44
    Akkor nem jó programmal image-elted.
    Először is kell egy olyan segédprogram, ami elrejti a Daemon Tools-t.
    Ilyenek vannak, a 4.0-hoz nem tudom, a 3.47-hez biztos.
    Másodszor, olyan program kell, ami tud media analysis-t nyomatni, hogy az RMPS-t tudja emulálni.
    Alcohol 120% jó, de asszem a BlindRead is tudja.
  • Zsoldos #43
    Hat, most mindenki torrentezik, dc-zik. Mindenki aki letolt, egy fajlmegoszto servert is uzemeltet a gepen. A "reklamot" hubok es torrent tracker oldalak vegzik, amiket nehez jogilag barhova sorolni, mert onmagukban nem osztanak meg semmilyen jogvedett tartalmat. Szoval kis tulzassal a mostani helyzet sem kulonbozik lenyegesen attol, amit leirtal.

    Viszont most leginkabb abbol indult a tema, hogy tovabbi torvenyi szigoritasoknak mi lenne a kovetkezmenye, nem az, hogy mi lenne, ha nem lenne semmilyen korlatozas.
  • benczurzs #42
    válaszolva:
    Én a daemon toolsot használom, persze az Image file-om is megvan.
    De konkrétan egy játék megvan eredetiben.
    Megkaptam karácsonyra.
    És ha D T-sal próbálok játszani, akkor kilép
    Ha az eredeti CD-ről pörgetem, akkor megy.
    Van Benne egy CD chekking program ez vizsgálja kb fél percig pörög, hogy eredeti-e a játék Cd-je.
    ez gondolom, hogy ha nem eredeti a CD, hanem image-n fut.
    Na ezen akadtam ki, hogy kár volt eredetiben megszerezni, mert így nem játszhatok vele úgy, ahogy akarok.
  • Kornan #41
    Hát szerintem van elég nagy a visszatartó ereje,igaz nem mindneki számára,de gondold meg ha legalizálnák,mindenkinek akinek jó nete van és van pénze szerverre nyugodtan működtethetne otthon filecserélő oldalt és még reklámozhatná is.Az össszes ingyenes tárhely oldalra bárki felpakolhatna jogvédett tartalmakat.Még itt az sg.hu-n is lehetne egy részleg ahol filekat cserélhetnénk...
  • saxus #40
    Egyik dolog, hogy a töredékére csökkene, de szerintem nem mindegyik! Valószínűleg akkor jobban előtérbe kerülnének a nyílt forráskódú, igyenes programok, akármilyenek is. Most is sokan használnak azért azt, mert ingyenes, és mégis jobb a legális.

    Amúgy, igen, tényleg irreális összegekbe kerülnek a szoftverek, de ez szerintem csak a mérleg egyik oldala: minőségileg - főleg a játékok és az audiovizuális dolgok - szerintem messze nem fejlődnek (a látványt leszámítva.) Ki akar ismét kiadni újból 10-15 ezer forintot azért, amit már 5 évvel ezelőtt látott, csak nem olyan szépen?

    Nekem is vannak eredeti játékaim és DVD-im, de azok nagy része már az igen olcsó kategóriát ütötték meg, mikor megvettem. Pedig volt az még drága is egykoron... És soha nem vettem meg úgy, hogy ne próbáltam már volna ki előtte.

    A letöltésekkel kapcsolatban... Ha ma MO-n beállítana a rendőrség, hogy mégis mi az a párszáz DVD meg CD ott a sarokban, akkor hiába mondanád, hogy "netről töltöttem le", vinnék gépet, adathordozót, mindent.

    A magyar törvények amúgy pontosabban így szolnak: audiovizuális dolgokat letölthetsz, azért nem bűntetnek, de illegális szoftver birtoklása már bűn. Szóval különbséget kell tenni zene/film és játék/program között.
  • Zsoldos #39
    Miert szaporodnanak meg a feltoltok, fajlcserelok? A jelenlegi intezkedesek visszatarto ereje zero. Esetleg talan az usaban valamennyi mar van, de mashol..

    Ami meg a magyar helyzetet illeti, amig egy jatek a minimalber 20%-at teszi ki, addig senki ne szamitson ra senki hogy barmi valtozni fog. Amit brutal szigoritasokkal el lehetne erni maximum az lenne, hogy toredekere csokkenne a szoftverek hasznalata, had ne ecseteljem, hogy ez jo lenne vagy rossz.

    Mondom ezt amellett, hogy szoftverfejleszto vagyok.
  • Kornan #38
    "ha a warez feltöltöket se büntetnék akkor lenne ám csak anarchia"

    Egyetértek Craesh-al.Ha nem büntetnék jelentősen megszaporodnának a feltöltők,fájlcserélők,amik rövid távon jól jönnének azonban hosszútávon nem,mivel már nem érné meg bármit is készíteni,azaz párhuzamosann csökkenne a játékok,filmek... száma,vagy a másolásvédelem bonyorultsága nőne.Ha belegondolok én sem szeretném ha két évig dolgoztam egy játékon és mindenki ingyen hozzájuthatna.Szerintem valahogy úgy kéne csinálni hogy akik legálisan vették megvalamilyen előnyt élvezzenek,pl rengeteg játék esetében,hogy illegális másolattal csak tört szerveren lehet jáccani némi hátránnyal,vagy film esetében nem lenne olyan jó minőségű.Vagy csak sok kinlódás után lehetne elindítani,hogy csak az igazán hozzáértőek és kitartóak szerezhetnék meg.A lényeg hogy egy bizonyos szinten tartsák a bevételkiesést,megérje éveket dolgozni valamiért.A felhasználókat,letöltőket nem kéne szigorúan büntetni,de valamennyire kordában kell tartani azokat akik közzé teszik.
  • P3h3ly #37
    Mike, azért plz ne postolj 100szor! köszi!
    a hírről annyit hogy szép dlgokat MOND a francia, majd meglátjuk tartja-e!