Berta Sándor

Olcsó szélessávú internetprogram indult New Yorkban

New Yorkban egyelőre nem tervezik egy, az egész várost lefedő vezeték nélküli internethálózat létrehozását, de az NYCwireless nevű nonprofit szervezet azt akarja elérni, hogy a metropolisz szegényebb lakói is szélessávú internet-hozzáférésekhez jussanak.

A vállalat bejelentette, hogy a program első részeként New York Bronx és Brooklyn városrészeinek 120 háztartásában hoztak létre nagy sávszélességű internetkapcsolatot. A hozzáférések közös jellemzője, hogy olcsóak és elsősorban a szegény lakosoknak elérhetők. Az NYCwireless ambíciózus tervei szerint 2006 tavaszáig összesen 1200 apartmant látnak el hasonló szélessávú interneteléréssel, amelyek havidíja csupán 20 dollár lesz. Csak összehasonlításul: New Yorkban jelenleg 50-100 dollárba kerül egy hasonló internet-hozzáférés.

A New York-i városvezetés egyik szóvivőnője közölte, hogy decemberben további tárgyalások kezdődnek az internetszolgáltatókkal a lakosság szegényebb rétegeinek nyújtható nagy sávszélességű internetelérésekről. Michael Bloomberg, New York jelenlegi polgármestere azonban nem titkolja, hogy szeretné bevonni a fejlesztésbe a civil szervezeteket és a polgári tőkét is azért, hogy a költségek egyenlő arányban megoszthatók legyenek és így minél olcsóbbak lehessenek majd az internetkapcsolatok.

Az NYCwirelessnek egyébként nem ez az első New York-i projektje, 2001-ben a nonproft cég számos helyi parkban és a nagyváros más helyein hozott létre ingyenes WLAN-hotspotokat. Mint ismeretes, korábban Philadelphia és San Fransisco vezetői is úgy döntöttek, hogy vezeték nélküli hálózattal látják el városuk egészét, illetve egy részét. Philadelphiában az Earthlink egy 120 négyzetkilométeres területen hoz létre 2006 végéig WLAN-hálózatot, aminek a maximális havidíja 20 dollár lesz. San Fransiscóban októberben írtak ki pályázatot egy WiFi-hálózat kiépítésére, több más cég mellett a Google is részt vesz az ingyenes rendszer létrehozásában. A működési költségeket a reklámbevételekből fedeznék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #5
    És a rászorulók is apartmanokban laknak...
  • faz #4
    És egy parkban, laptopról fognak netezni a rászorulók.
  • szombi #3
    Nem kell emiatt hasra esnetek!
    Az irigység úgyis közbeszól, és a tehetősek is mind rá akarnak csatlakozni,
    emiatt pedig az ár is nőni fog...
    Nehogy azt higgyétek, hogy a csóriknak ilyen könnyen kiperkálják az olcsó szélessávot...
  • NEXUS6 #2
    Annyiért már nálunk is kapsz szélesmájút!
  • toyotakacsa01 #1
    Arra azért kiváncsi lettem volna, milyen sávszélességet adnak 20 dolcsiért.