Berta Sándor

Vezetéknélküli internet fedné le egész San Franciscót

A Google tervei szerint a kaliforniai nagyváros egész területét egyetlen, bárki számára szabadon hozzáférhető vezeték nélküli hálózattal fednék le. Az internetszolgáltatók azonban nem repesnek az ötletért.

A terv kapcsán több szakember is bizonyítottnak látja azokat a korábbi pletykákat, amelyek szerint valóban elkészülhet egy, az egész Egyesült Államokat lefedő vezeték nélküli internethálózat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Google csupán egyike azoknak a cégeknek, amelyek a San Francisco WiFi-hálózattal való ellátására adtak be ajánlatot. A pályázatra eddig tizenkét cég nyújtotta be az anyagát, azonban közel sem biztos, hogy a bírálóbizottság végül a világ jelenlegi legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető és fejlesztő cég tervét fogja elfogadni.

"A San Francisco behálózására vonatkozó terv nem része annak az ötletnek, amely az egész Egyesült Államokat WiFi-hálózattal való ellátására irányul. Egy ilyen terv azonban gyakorlatilag nem létezik vagy ha mégis, akkor nagyon utópisztikus" - nyilatkozta Chris Sacca, a Google menedzsere a New York Times-nak. A WiFi-hálózat bekötését San Franciscóban a helyi polgármester, Gavin Newsom kezdeményezte. Az ötlet lényege, hogy egy olyan vezeték nélküli hálózatot hoznának létre, amelyet vagy nagyon olcsón vagy ingyen használhatna bárki akár a közterületeken, akár otthonról. A nagyvárosban jelenleg körülbelül 800 ezer embernek van valamilyen internethozzáférése.

A megvalósítás ugyanakkor számos nehézségbe ütközhet. Ezek közül a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy a 600 négyzetkilométer.összterületű városban rendkívül sok a magas épület és a domb, a Google ezért négyzetkilométerenként 30 antenna felállítását tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tommy07 #21
  Miért nem használnak xMax technológiát? Az xG Technology szerint nincs akadálya, hogy alacsony frekvencián elég magas sávszélességet biztosítsanak. Ebből (is) írom a diplomámat, szerintem jó ötlet lenne. Alacsony frekvencia-->áthatol az épületeken és egyéb akadályokon.
 • janyikzs #20
  Nem rossz a gondolat, elgondolkodtam azon, hogy milyen lenne egy netes hűtő például. Elfogy a tej, nyoko 2 gombot, csak azt nem tudom, hogy a tej, hogyan fog bekerülni a hűtőbe.
  Ha reggel elfogy, majd rendelek és elmegyünk dolgozni, akkor az üres házba nem fognak tudni bejutni (betörők kivétel, bár szerintem nem hoz tejet magával, sőt a maradékot is megissza).
  Ha a szállítóval meg le van beszélve egy időpont, akkor sok háztartás esetén kisebb mennyiséget nem igazán éri meg nekik szállítani. Egyenlőre a sarki bolt tűnik a leggyorsabb megoldásnak. Ha főzni akarok valamit, akkor leugrok a boltba, megveszem, majd megcsinálom, de attól félek, hogy a netes rendelésnél csak másnap lesz belőle kaja.

  Egyenlőre élelmiszert nem a legjobb netről rendelni, maradnak a netnek a könyvek, cd-k, dvd-k, stb. Azért egy Don Pepe pizza gyorsan kiér, a rendeléstől számítva 25 perc alatt már kajálhattam. Azért ez nem rossz teljesítmény, ráadásul náluk ugyan annyiba kerül így, mintha elmennék hozzájuk, csak a futárnak adtam némi "ösztönzést"!
 • janyikzs #19
  Sajnálom, hogy komolyan vetted az írásomat, egy kicsit humoros jellegűre próbáltam írni. Nem gondoltam, hogy valaki komolyan fogja venni.
  teljesen egyértelmű, hogy az árak nem arányosan vannak kitalálva, ha pl. fele ekkora csomagot akarok venni, akkor is csak ezer forinttal fogok kevesebbet fizetni, nem pedig a felét.

  Ha már több, mint 13 ezer forintot kiadok érte, csak tudom miért fizetek. Szerencsére a tapasztalatom eddig azt az eredményt hozta, hogy a szolgáltatóm az előfizetett sebesség felett enged "szörfözni", most a 2 Mbit-es csomagomat kb. 2,1-el engedik.
  Elnézést, nem akartam, hogy valaki feleslegesen írkáljon olyat, amit tudok/tudunk. A közeljövőben próbálok érthetőbben fogalmazni, ezek elkerülése végett.
 • k0zi #18
  Pl több ember jut hozzá a nethez, fejlődik a netes kereskedelem, több pénzt fordítanak netes reklámokra.
  Most 1-2 utópisztikus gondolat jön:
  Mész haza, azon gondolkodsz be kéne vásárolni. Előkapod a PDA-d lekérdezed mi van otthon a hűtődben (a hűtő visszajelez neked) te neten megrendeled a cuccot és mire hazaérsz megérkezik a szállító is. Nem kell elmenned bevásárolni.
 • shabba #17
  Egyébként ez a polgármesteri álomképről elsőre egy hazai eset ugrik be. Valamelyik főváris polgármesternek is voltak ilyen hangzatos tervei csak épp a technikai részletek terén tök hülye volt, így akkor marhaságokat állított hogy majd lefordulták a székről a röhögéstől. Nemzetközi sajtóban lévő cikkek alapján ez itt is fennáll. Csákó szerint 8-16 millió dollár egy ilyen project. Amennyiben helytálló a cikkben említett 600km2, km2-enként 30 AP akkor az bizony 18ezer végpont kiépítését jelentené. Minőségi pl. Alvarion eszközökből ez aligha lesz ennyi, inkább egy nullával több. Márpedig külföldi cikk alján ott a felmerülő beszállítók között az Alvarion neve szóval nem lőttem mellé. És ugye ezeket az AP-ket ki is kell szolgálni mert ha a gerincet is wirelessre alapozzák akkor az nem lesz valami túl stabil. Persze backup jellegnek működhet úgy de elsődlegesen azért nem árt egy vezetékes uplink ami meg is hajtja. Márpedig 18ezer végponthoz kiépíteni az infrastruktúrát megint pénz, de ha bérelik az is komoly tétel.

  Szóval ez így inkább egy 100-200 milliós project, ennyi pénzért pedig elég hiú remény azt elvárni hogy ingyen lesz. Valahol ezt vissza kell fizetni, mert két szép szemért senki nem dob ki az ablakon ekkora összeget.

  Ráadásul a wi-fi elég bizonytalan működésű hisz ha sokan kapcsolódnak egy AP-hez akkor bugzik, mivel szabad frekit használ könnyen zavarhatja bármi így aztán erre komoly szolgálatást építeni elég rizikós. Márpedig a 2.4Ghz-es sáv amcsiban is telített nemcsak idehaza. Hisz évekkel ezelőtt Bp.-en is voltak nagyszabású tervek hogy majd lefedik a fővárost aztán a sok kis wireless cég nekiállt és hamar telítették a szabad frekiket és elkezdték egymás szolgálatását zavarni.

  Ajánlották is ennek a polgármesternek hogy talán inkább WiMax-ban kellene gondolkodnia. Ott kevesebb végpont kiépítésével is megoldható a lefedés, igaz árban nem lesz olcsóbb mert a WiMAX meg sokkal drágább. Viszont annak a user oldali elterjedtsége igen halovány és ez jó sok évig még úgy is marad. Bár az a technológia fejlettebb de annak meg is kérik az árát és még igencsak cseperedő pilot korszakát éli.

  Ez az egész gugli dolgoról - lassan már a csapból is ők folynak - tisztára a bulvár sajtó jut eszembe. Tök minden mivel csak fenn kell tartani a hírekben az érdeklődést, mondanak mindent aztán ha később nem lesz belőle semmi az nem baj a lényeg hogy az aznapi hírekben benne voltak. Ha így folytatják lassan lesüllyednek Britney Spears szintre: tök mindegy mivel de a hírekben kell tartani a cég nevét.
 • shabba #16
  Elég érdekes az árazásod. HA eddig nem tünt volt föl megsúgom az árak nem lineárisan a sávszélhez kötöttek, ez sehol nem jellemző világszerte. A szolgálatóknak a generált forgalom az igazi költség, de díjcsomag modellek úgy vannak felépítve hogy várható fogyasztás sem emelkedik a sávszéllel lineárisan.

  Pl. Telia esetén ilyen csomagok vannak:
  256kbps 279kr
  512kbps 339kr
  2mbps 419kr
  8mbps 439kr
  24mbps 449kr

  Mint látod ott is a 2mbps-es csomag közel ugyan annyiba berül mint a 24-es csomag nem pedig 12x olcsóbb.

  És ugye ezt se felejtsd el ez nem egy 24mbps-es sebességű csomag hanem maximum 24mbps. Hogy a tényleges sebesség mennyi lesz az erősen attól függ mit lehet nálad kiépíteni ez pedig egy 512kbps-22Mbps közötti tényleges sebesség skálán mozog. Méghozzá úgy hogy a legnagyobb sebességre van a legkisebb esélyed hogy teljesül, míg a legkisebb sebességre a legnagyobb az esély.
 • janyikzs #15
  Ez az igazi hírek, csak sajnos ez se nálunk lett megoldva: 24 Mbit 9000 Ft-ért

  Sajnos jelenleg a 2 Mbit-ért havi 13.390.- Ft-ot szurkolok le, amit az másik árhoz viszonyítva 900 ft-ért kellene adni. Na jó, adnék érte 1000 Ft is.
 • janyikzs #14
  Nem nagy dolog, nálunk ezt már régen megvalósítottam, ingyen hozzáférést biztosítok, tehát bárki, aki nálunk jár, az ingyen netezhet (persze ha van gépe).
  Ja... a lényeget nem mondtam, ez jelenleg a lakásom 30 méteres körzetében elérhető, de távlatokban gondolkozom!
 • Enkil #13
  hát igen amerika
 • Inquisitor #12
  Azért szerintem nem mindegy, hogy full lefedetséget akarnak egy sokmilliós világvárosban csinálni, vagy hogy Budapesten van pártucatt WiFi Hotspot, amit magyaros mentalitással egyesek "ingyenesen" csapolnak.
  (Merthogy ugye helyhez kötött, inkább marketing értékű szolgáltatásról van szó, amivel normális országokban nem szokás ÍGY visszaélni mint nálunk.)
  Másrészt meg valamire csak felhasználja aGoogle azt a sok üvegszálkábelt is, tehát nem biztos, hogy csak Wirelessben utaznak :)