Berta Sándor

Olcsó számítógépeket akar gyártani Venezuela

Az elmúlt hónapokban egyre több cég és szervezet foglalkozik az olcsó PC-k, notebookok és mobiltelefonok kifejlesztésével és gyártásával. Úgy tűnik, hogy egy új számítástechnikai és telekommunikációs piaci szegmens jön létre, amely nagy lehetőségekkel kecsegteti a befektetni szándékozókat, mint például most Venezuelát.

A dél-amerikai ország úgy döntött, hogy egy államilag ellenőrzött, olcsó számítógépeket gyártó konszernt fog létrehozni, amely később képes lesz arra, hogy eredményesen felvegye a piaci harcot akár a világ legnagyobb PC-gyártóival is. Az erről szóló tervet maga Hugo Chavez, az ország elnöke jelentette be az állami televízióban. Az elnök szerint a venezuelai PC-gyártás beindítására azért van szükség, mert egyrészt így olcsón juthatnának számítógépekhez a helyi lakosok, másrészt a márkás készülékek túl sokba kerülnek és így sokak számára megfizethetetlenek.

Természetesen nem ez az egyetlen ilyen projekt, hiszen az utóbbi hónapokban több személy, szervezet is előállt az olcsó PC ötletével. A Jhai alapítvány például kompakt, robosztus és keveset fogyasztó számítógépet tervezett, amely terveik szerint csupán 200 dollárba fog kerülni. A Jhai-PC-nek is nevezett eszköz elsősorban szegény falvakba kerülne, ahol e-mail és VoIP-kliensként lehetne alkalmazni.


A Jhai Foundation fejlesztése: Jhai PC

A felépítendő üzembe összesen 6 milliárd 260 millió dollárt fektetne be a dél-amerikai állam és a tervek szerint a számítógépek gyártása még az idén megkezdődne a helyi Technological Industries of Venezuela és a kínai Langchao International vegyesvállalataként létrejövő cégben. 2006-ban már 80 ezer, míg 2007-ben már 150 ezer elkészített olcsó PC-vel számolnak Venezuelában. Az egyes készülékek ára 327 és 363 dollár között mozog majd.

Chavez elnök annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy később már olcsó notebookokat és mobiltelefonokat is készíteni fognak az üzemben. A fő célkitűzések között szerepel, hogy a beruházással ne csak a keresletet elégítsék ki, de új munkahelyeket is teremtsenek és élénkítsék a gazdaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • device #8
    Főgonosz : irdd mar le legyszi mit tettel abba a gepbe! engem is erdekelne...mar nem baszogatni akarlak hanem szimplan erdekel
  • Főgonosz #7
    Háát tudjafene, nemrég raktam össze egy gépet ahol az egyik kívánság az volt, hogy 100 alatt maradjon és játszani is lehessen.....
    Nem volt 90 pénz és egész jó lett. A 300 dolláros ár nem feltétlen az "olcsó" kategória
  • HUmanEmber41st #6
    Akkor meg kell a francnak..
  • Nudlisz #5
    És amíg ezt magyarországra behozzák addig meg triplázódik.
  • Axon #4
    Gondolom ebben már benne van a windóz és az ofisz ára is ;-)
  • HUmanEmber41st #3
    ez a 300 $ nem is olyan ocsó..
  • Antifasiszta #2
    tesco gazdaságos pc-t kéen gyártani
  • szombi #1
    Az olcsó PC és notebook fogalma is már licenszdíjhoz kötött.
    Szerintem a nagy gyártók 1000%, hogy nem egyeznének bele, hacsak nem fizet Venezuela licenszet.
    Nézzétek meg csak a kombinált AIDS-készítmények botrányát!
    Indiában elkezdtek gyártani egy - az AIDS kezelésére alkalmas - készítményt(nem gyógyszer).
    A kapszula tulajdonképpen három fajta nyugati szer kombinációja, és összességében sokkal olcsóbb.
    Ez a tény komoly versenyelőnyt hozott a nagymértékben fertőzött Ázsiában, ezért
    a nagy gyártók nemzetközi úton akarták érvényesíteni licenszjogaikat. Hál'Isten, eddig eredménytelenül...