Berta Sándor

Jön a 10 gigabites WLAN

Ausztrál kutatók szerint a vezetéknélküli hálózatokban, a 60 GHz-es frekvenciatartományban hamarosan elérhetővé válik az 5, sőt akár a 10 gigabit/másodpercenkénti adatátviteli sebesség elérése. Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség.

A 60 GHz Wireless Networking projektet Ausztrália legfontosabb kutatóintézete, a NICTA indította el. A szakemberek két esztendőn belül ki akarják fejleszteni a 10 gigabit/s-os adatátviteli sebességre képes WLAN-eszköz prototípusát. A kutatók célja egy olyan különböző részegységekből álló kétszer két centiméteres chip létrehozása, ami már a WLAN-antennát is tartalmazza, azaz később bárhol felhasználható lenne az olcsó vezeték nélküli hálózatok kiépítésére.

A jelenlegi leggyorsabb adatátvitelre képes, IEEE 802.11g szabványú WLAN-termékek sávszélessége 54 Mbps, ám ez még nem elegendő például a videók vagy a tévéadások tökéletes, akadásmentes továbbítására. Mivel azonban nemrég Ausztrália és az Egyesült Államok is jóváhagyta az 57 és 60 GHz közötti frekvenciatartományok jövőbeni használatát, így megnyílt az út a még gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő vezeték nélküli hálózatok kifejlesztése felé.

A kérdéssel egy ideje már foglalkozik az IEEE szabványügyi szervezet egyik munkacsoportja is, amelyben helyet kaptak például az Intel, a Samsung, az IBM és a Philips képviselői. "A versenyt nem a nagy cégek, hanem a kis fejlesztőcsoportok sikerét hozza" - véli Stan Skafidas, a NICTA kutatásvezetője, aki szerint a multinacionális vállalatok semmi mást nem csinálnak, csak megvásárolják azokat a szakembereket, akik az érdemi munkát elvégzik.

A projekt mindenesetre sok sikerrel kecsegtet, hiszen alig egy éve a Siemens mérnökeinek - igaz az 5 GHz-es frekvenciatartományban - egyszer már sikerült elérniük az 1 gigabit/s-os adatátviteli sebességet egy kísérleti WLAN-hálózaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NuCLEARScoRp #15
    igazad lehet... bár nekem a 2.5 Megabites netem is megfelel egyelőre...
  • Munch #14
    "Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség."
    Érdekes példa... :D
    Nincs az a dvd-rom ami azt kiolvassa ilyen tempóval...
  • Duvi #13
    Wimaxot beltéri használatra nem tervezik.
    A pont-pont közötti (backbone) nagysebességű LOS (Line Of Sight - közvetlen rálátás) területre tényleg 10 GHz fölötti eszközöket szánnak, az egyszerűbb pont-multipont (végfelhasználó) területre 10 GHz alattiakat (tipikusan 2.5, 3.5 GHz; mi 3.5-ös eszközöket tesztelünk).
  • Duvi #12
    Elméletben igazad van.
    De egy rádiós csatorna a névleges sebességét egyedül a legalsóbb szinten érhetné el, tökéletesen ideális körülmények között (tehát gyakorlatilag 0 valószínűséggel). Erre jön még rá a rengeteg hiba, zaj, és a felsőbb rétegek protokolljai is sokat zabálnak, mire megkapod a tényleges "átmásolok egy DVD-t" sebességet.
    Én egy 54 mbites wlanon, ahol ugye a számításod szerint 6.48 Mbyte/sec-es sebességet kellene elérni, még soha nem mértem 2 Mbyte/sec-nél jobbat.
  • grebber #11
    Ez kibaszot jó csak nem a szájbaba..ott mélyen tisztelt kábelnetes társaság WLAN-ján mert ott hiába gyors a neted ha köcsög korlátot raknak rá.
  • NuCLEARScoRp #10
    "Ausztrál kutatók szerint a vezetéknélküli hálózatokban, a 60 GHz-es frekvenciatartományban hamarosan elérhetővé válik az 5, sőt akár a 10 gigabit/másodpercenkénti adatátviteli sebesség elérése. Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség."

    ha 10 Mbit = 1.2 Mbyte/sec akkor 10Gbit = 1.2 Gbyte/sec... vagy tévednék?
  • Andris #9
    Tényleg kicsit furán fogalmaztam, de egyetértünk.

    és valóban... az optikai rálátás egyre fontosabb a freki növekedésével. De azért van "szerencsére" mindenféle reflexió is, úgyhogy nem feltétlenül baj, ha útban van egy ház. A kis távolság (néhány km) meg sajnos minden GHz-es átvitelre igaz.
  • shabba #8
    Én mindig hülye voltam fizikából, de a már létező eszközök paraméteriből következtetést levonva ez szerintem pont nem így van. Minél nagyobb freki annál nagyobb teljesítmény kell hogy azonos hatásfokot elérj távolság terén. Ezek az eszközök csak nagyon kis 1-1.5km-es távolságra lesznek jók ott is csak két pont közötti összeköttetésre. Ráadásul magas freki tartomány mellett tökéletes rálátás kell mert mindenbe beleakad a jel, ha esik az eső vagy köd van attól igen könnyen padlót fog.

    Egyébként ilyen rendszer már létezik, igaz csak 2.7Gbsp-et tud, de tervezik a 10gbps-es továbbfejlesztését. Viszont ahogy írtam a hatótáva elég korlátozott és időjárás érzékeny de emellett roppant drága. Így a felhasználhatósága elég behatárolt.

    http://www.gigabeam.com/index.cfm

    Úgy emléxem WiMax esetén is a beltéri használathoz tervezett eszközöknél a 900Mhz-et preferálják. A városi, akadályos területeknél a 2GHz-et, és ott is van >10Ghz frekit használó változat két pont közötti nagysebességű összeköttetéshez.
  • Enkil #7
    10 giga? akkor elvileg 2gigával kellene jönni az adatnak hát a vinyóm azt már nem bírná :)
  • Pintyőke #6
    Andris, szerintem elirtad -> "teljesítmény csökkenésével nő az áthidalható távolság "

    Gondolom ezt nem igy ertetted. :) Inkabb ugy, hogy a frekvencia novelesevel ill. ugyan azzal a teljesitmennyel nagyobb tavolsag erheto el.

    Csak annyit jegyeznek meg meg ezzel az egesz temaval kapcsolatban, hogy itt novelik a frekit "esz nelkul", de egyre jobban megkozelitjuk azokat a fizikai "korlatokat", amit a feny kepvisel. Tehat ha epp belelog egy fa vagy valami epulet akkor nem lesz kapcsolat (idojarasi viszonyokrol nem is beszelve). :( Mar 2.4G-n is elegge necces a dolog, ott is optikai ralatasra van szukseg nagyobb tavolsagoknal! Az valoban igaz, hogy a felsobb tartomanyok meg kihasznalatlanul allnak es ott van boven hely a savszelessegre, igy batran lehet dobalozni a szamokkal.