15
  • NuCLEARScoRp
    #15
    igazad lehet... bár nekem a 2.5 Megabites netem is megfelel egyelőre...
  • Munch
    #14
    "Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség."
    Érdekes példa... :D
    Nincs az a dvd-rom ami azt kiolvassa ilyen tempóval...
  • Duvi
    #13
    Wimaxot beltéri használatra nem tervezik.
    A pont-pont közötti (backbone) nagysebességű LOS (Line Of Sight - közvetlen rálátás) területre tényleg 10 GHz fölötti eszközöket szánnak, az egyszerűbb pont-multipont (végfelhasználó) területre 10 GHz alattiakat (tipikusan 2.5, 3.5 GHz; mi 3.5-ös eszközöket tesztelünk).
  • Duvi
    #12
    Elméletben igazad van.
    De egy rádiós csatorna a névleges sebességét egyedül a legalsóbb szinten érhetné el, tökéletesen ideális körülmények között (tehát gyakorlatilag 0 valószínűséggel). Erre jön még rá a rengeteg hiba, zaj, és a felsőbb rétegek protokolljai is sokat zabálnak, mire megkapod a tényleges "átmásolok egy DVD-t" sebességet.
    Én egy 54 mbites wlanon, ahol ugye a számításod szerint 6.48 Mbyte/sec-es sebességet kellene elérni, még soha nem mértem 2 Mbyte/sec-nél jobbat.
  • grebber
    #11
    Ez kibaszot jó csak nem a szájbaba..ott mélyen tisztelt kábelnetes társaság WLAN-ján mert ott hiába gyors a neted ha köcsög korlátot raknak rá.
  • NuCLEARScoRp
    #10
    "Ausztrál kutatók szerint a vezetéknélküli hálózatokban, a 60 GHz-es frekvenciatartományban hamarosan elérhetővé válik az 5, sőt akár a 10 gigabit/másodpercenkénti adatátviteli sebesség elérése. Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség."

    ha 10 Mbit = 1.2 Mbyte/sec akkor 10Gbit = 1.2 Gbyte/sec... vagy tévednék?
  • Andris
    #9
    Tényleg kicsit furán fogalmaztam, de egyetértünk.

    és valóban... az optikai rálátás egyre fontosabb a freki növekedésével. De azért van "szerencsére" mindenféle reflexió is, úgyhogy nem feltétlenül baj, ha útban van egy ház. A kis távolság (néhány km) meg sajnos minden GHz-es átvitelre igaz.
  • shabba
    #8
    Én mindig hülye voltam fizikából, de a már létező eszközök paraméteriből következtetést levonva ez szerintem pont nem így van. Minél nagyobb freki annál nagyobb teljesítmény kell hogy azonos hatásfokot elérj távolság terén. Ezek az eszközök csak nagyon kis 1-1.5km-es távolságra lesznek jók ott is csak két pont közötti összeköttetésre. Ráadásul magas freki tartomány mellett tökéletes rálátás kell mert mindenbe beleakad a jel, ha esik az eső vagy köd van attól igen könnyen padlót fog.

    Egyébként ilyen rendszer már létezik, igaz csak 2.7Gbsp-et tud, de tervezik a 10gbps-es továbbfejlesztését. Viszont ahogy írtam a hatótáva elég korlátozott és időjárás érzékeny de emellett roppant drága. Így a felhasználhatósága elég behatárolt.

    http://www.gigabeam.com/index.cfm

    Úgy emléxem WiMax esetén is a beltéri használathoz tervezett eszközöknél a 900Mhz-et preferálják. A városi, akadályos területeknél a 2GHz-et, és ott is van >10Ghz frekit használó változat két pont közötti nagysebességű összeköttetéshez.
  • Enkil
    #7
    10 giga? akkor elvileg 2gigával kellene jönni az adatnak hát a vinyóm azt már nem bírná :)
  • Pintyőke
    #6
    Andris, szerintem elirtad -> "teljesítmény csökkenésével nő az áthidalható távolság "

    Gondolom ezt nem igy ertetted. :) Inkabb ugy, hogy a frekvencia novelesevel ill. ugyan azzal a teljesitmennyel nagyobb tavolsag erheto el.

    Csak annyit jegyeznek meg meg ezzel az egesz temaval kapcsolatban, hogy itt novelik a frekit "esz nelkul", de egyre jobban megkozelitjuk azokat a fizikai "korlatokat", amit a feny kepvisel. Tehat ha epp belelog egy fa vagy valami epulet akkor nem lesz kapcsolat (idojarasi viszonyokrol nem is beszelve). :( Mar 2.4G-n is elegge necces a dolog, ott is optikai ralatasra van szukseg nagyobb tavolsagoknal! Az valoban igaz, hogy a felsobb tartomanyok meg kihasznalatlanul allnak es ott van boven hely a savszelessegre, igy batran lehet dobalozni a szamokkal.
  • hungi
    #5
    már most is 40 Km a határ, ha ez bővül mondjuk 100 Km-ig, akkor az neked nem lesz elég?
  • Caro
    #4
    Azért az elektroszmogot is vedd figyelembe.
    Ad1:Az ilyen nagy frekvenciás hullámoknak szinte már semmi az áthatolóképessége.
    Ad2:Száloptikai átvitel a világon a legjobb.
    Ad3:Azért vannak tele a frekvenciatartományok, mert az analóg cuccok rengeteg sávszélességet elfoglalnak.
    összehasonlításként: rádióból 10-et, TV-ből 7-et lehet 1 frekvencián közvetíteni... digitálisan! És ez még mindig csak 28-30 megabittel.
    Szóval szerintem jó ez, de akkor is az üvegszálas lenne a legjobb.
  • Andris
    #3
    Persze hogy tele vannak a freki tartományok... azért van hogy használjuk, nemde?! Most a 60GHz-el nő a sávszélesség, és a adó teljesítmény csökkenésével nő az áthidalható távolság is. (persze csak bizonyos keretek között... nem ezzel fognak kommunikálni Amerika és Európa között)de ez mindenképpen jó!
  • Benoke
    #2
    Szép szép ez a vezeték nélküli őrület, csak a frekvencia tartománok ennélkül is tele vannak, nem hogy még ezeket is használjuk. A Távolságot nem nagyon lehet megoldani, ha csak nem olyan adó teljesítményt használnának, hogy az antenna közelében megsüti a húst. Vezetékeesen úgy is nagyságrendel nagyobb sebesség érhető el mint amiről itt WLAN esetében hadoválnak. CSak nem nagyon erőltetik a dolgot, hanem a szép wlan felé akarnak terelni mindenkit.
  • szombi
    #1
    először a távolságot oldanák meg...