Berta Sándor

Hirdetési kampánnyal folytatódik az AMD kontra Intel vita

Miután az AMD beperelte az Intelt, újabb frontot nyitott. A cég különböző amerikai újságokban elhelyezett hirdetésekkel igyekszik felvilágosítani lépéséről a felhasználókat, illetve arról, miért is volt a perre szükség.

Az AMD tegnap összesen hét nagy amerikai lapban jelentetett meg egész oldalas hirdetést. Ezek mindegyike arról szólt, hogy miért döntött a cég a per mellett. Ezenkívül arra kérték a felhasználókat, hogy töltsék le az internetről a vállalat 48 oldalas beadványát.

A hirdetések mindegyike "Intel Antitrust Suite: Why AMD tied" címmel jelent meg és arról tájékoztatja az embereket, hogy az Intel magatartásával megsértette a mikroprocesszor-ipar versenypiaci jogszabályait. Az AMD emellett összesen öt példát is említ az Intel magatartására illetve eljárásaira, amelyek általánosságban ugyan nem kifogásolhatók, kivéve, ha azokat a lépéseket egy monopolhelyzetben lévő vállalat, az Intel teszi meg.

Az AMD a hirdetésekben az egész ügyet közérthetően, a hétköznapi emberek számára is egyértelműen tálalja, amiből a Gartner piackutató cég szerint látszik, hogy a vállalat nem a szakmát és az ügyvédeket, hanem a közvéleményt szeretné maga mögé állítani. A hét lap közé tartozik a texasi Austinban kiadott The Austin American-Statesman, a kaliforniai San Joséban, a Szilicíum-völgyben megjelenő The Mercury News, a The Hill, a Roll Call, a Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post.

Az Intel elnöke, Paul Otellini eközben sajtóközleményben utasította vissza az AMD összes vádját. Otellini állítása szerint szerint cége mindig betartotta az Egyesült Államok törvényeit, és bár agresszív üzletpolitikát folytatott, mindig igyekezett tisztességes maradni a piaci versenyben. A vállalatnál - legalábbis a nyilvánosság előtt - biztosak abban, hogy ezt az ügyet is sikerül a maguk javára fordítaniuk.

Hasonló trösztellenes és versenypiaci szabálysértéses ügyek már korábban is folytak a vállalat ellen Japánban és az Egyesült Államokban is, és egy hasonló vizsgálat jelenleg is folyamatban van Európában. Az AMD szeretné elérni, hogy a per miharabb megkezdődjön. Kérdéses az is, hogy a "megzsarolt" és a különböző módon kényszerített cégek hajlandóak lesznek-e az Intel ellen tanúskodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #16
    A törvény a jogrendet takarja (gondolom a kettő ua.), csak ez esetleg nem esik egybe az erkölcsel, az emberek többségének akaratával, vagy érdekével.
  • IMYke2.0.0.0 #15
    A Törvény nem mindig a jogrendet takarja!
  • k0zi #14
    Trösztellenes törvények, amelyek a fogyasztó érdekében próbálnak létrehozni egy oligopól piacot a monopól piac helyett. (Oligopól pl itthon a 3 mobilvállalat).
    Intel visszaélt a gazdasági hatalmával, ezzel akadályozva meg a konkurencia terjeszkedését ez a piacon nem megengedett
  • jointeer #13
    szánalmas
  • dez #12
    Vannak monopólium-ellenes törvények. A multik is odafigyelnek, hogy még legalább 1 multi legyen a piacon.
  • arty #11
    ez milyen törvény? mert hogy egy jogrendben sincs benne, az tuti ... a definiciokat hagyjuk
  • Laslow #10
    Látom nem játszottál még elég stratégiai játékkal, különben tudnád, hogy a türannisz rendszer (=zsarnokság) rulz! :)
  • Balo #9
    Kapitalizmus, grrr... :D
    Feudalizmus rulz :D
  • IMYke2.0.0.0 #8
    Hát, ha a tiszta piac (tökéletes verseny) közgazdasági törvényét* nem tekintjük törvénynek, akkor igen.

    * tökéletes verseny: ha egyetlen gazdálkodó, üzleti szervezet, piaci résztvevő sem képezi a teljes piacnak olyan nagy hányadát, hogy személyes befolyást gyakorolhasson a piaci árra, nem birtokolja a piac túlnyomó részét úgy, hogy saját érdekében befolyásolhassa a keresletet és a kínálatot
  • arty #7
    törvényt nem sértett az intel, csak etikailag kifogásolhatóan jár el.