Berta Sándor

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Intel ellen

Vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság Németország, Olaszország és további öt tagállam ellen, mivel azok számítógép-tendereken előírják, hogy csak Intel processzoros gépeket lehet vásárolni.

A hét tagország hivatalai a különböző információ-technológiai beszerzések alkalmával indokolatlan előnyhöz juttatták az Intelt, és a konkurens AMD ajánlatait csak nagyon ritkán fogadták el. Mindez, ha bebizonyosodik, akkor a jelenleg hatályos, a fair versenyhelyzetet védő európai uniós jogszabályok súlyos megsértését jelenti. Az Európai Bizottság bizonyítékok egész sorát találta a hét érintett állam és az Intel ellen, így gyakorlatilag már semmi sem áll az útjában annak, hogy megindítsák a hivatalos európai uniós vizsgálatot.

A bizottság egyik szóvivője szerint a hét ország közül kettőben a legsúlyosabb a helyzet, ezek Németország és Olaszország. Ám a további öt tagállam, Ausztria, Finnország, Belgium, Hollandia és Svédország sem lehet nyugodt, ugyanis az európai uniós szakemberek ellenük is vizsgálatot folytatnak. Az Európai Bizottság nem hozta nyilvánosságra hogy mely cégek tettek panaszt. A dolog nem nevezhető kiskaliberűnek, mivel több ezer kiírt pályázatról van szó, melyekben közvetett vagy közvetlen módon az Intel győzött. Mindez azt jelenti, hogy az adott országokban nem volt versenyhelyzet, egyoldalúvá vált a számítástechnikai beszerzés. Az európai processzorpiacot az Intel toronymagasan vezeti, 80 százalék körüli részesedéssel.

Ami pedig a legrosszabb: az egyoldalú helyzet és előnyök miatt nem alakulhatott ki szabályos verseny az Intel és az AMD között, és ez megmutatkozik az Intel által megnyert pályázatok alapján leszállított termékek áraiban is.

Az Európai Bizottság mindenesetre érdekes helyzetben van, hiszen az Intelt nem kötelezheti termékei visszavételére, ám milliós bírságot kiróhat a vállalatra és az érintett hét országot is elmarasztalhatja. Németország és Olaszország már hivatalos figyelmeztetést kapott, és két hónapot kaptak a jogellenes gyakorlat megszüntetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Devla #32
  Ez legfeljebb elmeletben es persze kulfoldon mukodik igy, itthon tovabbra is megy a gagyizas, egy-ket kivetellel persze.
 • asdasdasd #31
  Ott ahol tobb millios berendezeseket kell uzemeltetni, pont ott fognak markas szervereket hasznalni. Nem kockaztatnak egy gagyi gyartmany miatti leallast.
  Es nem cserelgetik eszetlenul a konfiguraciokat, mert akkor a 20millas celszoftver gyartoja csak annyit fog mondani az elso hibanal, hogy ja az en cuccom ilyen meg ilyen konfiguracios szerveren fut, azon volt tesztelve, benne van a kovetelmenyekben a kivant konfiguracio, az meg hogy futnia kene AMD is meg China PCn is, az ot nem erdekli, nem volt benne a speckoban, a garanciaddal meg torolheted a popodat.
 • knwd #30
  Az Intel drágább mint az AMD, ezért is előnyben van sztem. Ha drágább a termék, akkor a 10% haszon is több, ahol én dolgoztam nyáron, ott is csak Inteles gépeket raktak össze... persze nem biztos hogy ezért, de azért lehet benne valami...

  (Ha ugye "egy irodahazat el kell latni 500 geppel" akkor mondjuk ha minden gépre 10000-et sikerül még rápakolni akkor az már 5.000.000 (ötmillió) Forinttal többet jelent... amiből 500.000 Forint a szállító cégé... ha 10%-os haszonnal dolgozik. Ha többel, akkor...)
 • Devla #28
  Nem mindig a szamitogepen van a hangsuly. Nem csak olyan kiirasok leteznek, hogy pld egy irodahazat el kell latni 500 geppel, nagyon sokszor a szamitogep csak egy kis resze a megrendelesnek pld. egy kabeltv kozpontjaban foleg az egyeb berendezeseken van a hangsuly.
  Es ilyenkor bizony a palyazo cegek ott sporolnak ahol lehet, nem fogjak a markas HP vagy Dell gepeket megvenni, hanem a sarki szamitogepboltbol szerzett legolcsobb alkatreszekbol takoljak ossze a gepet.
 • asdasdasd #25
  Szerintem a palyazatot kiiro nem foglalkozik a processzorral. A processzor a palyazaton indulo cegek (HP, Dell, ...) szervereiben egy alkatresz. Jellemzoen Intelt procis szervereik vannak, bar vannak kivetelek. Amugy egy ilyen szervernel a processzor ara elenyeszo a szerver, egyeb hardware elemek es a hozza adott szolgaltatas arahoz. Es ez meg egy desktop gepre is igaz.
  (Kulonben minden palyazaton a sarki boltban osszeszerelt madeinchina gepek nyernenek, mert azok a legolcsobbak. Egy HP gepnel valoban meg kell fizetni a "vasat", mert nem aluminiumbol gyartjak.)
 • Devla #23
  Es persze, ha minden kotel szakad, mindig lehet valami kifogast talalni a tobbi ceg palyazataban ami miatt sajnalatos modon azok elfogadhatatlanok.
 • Devla #22
  Ez mar csak reszletkerdes. Mindig meg lehet adni egy kiirasnal olyan specifikaciokat hogy annak csak egyetlen termek felelhessen meg.
 • MrTressy #20
  sg szerverében is amd van mégis megy már jó ideje gond nélkül, még ki is volt hirezve ha emlékeztek :))
 • mad mind #18
  Ezt miből gondolod? Az AMD is amerikai cég, vagyis nem látom hol lenne harc. Másrészről ne legyél biztos benne, hogy egy piaci háborút csak az usa nyerhet meg.
 • Pheel #16
  Jajj, jajj, szegény kicsi AMD! Jól elbánt vele az a csúúúnya Intel. Ugye ezt te sem ezt képzeled valójában? Az AMD is legalább olyan korrupt és ugyanúgy csak a pénzre és a profitra hajt, mint az összes többi. Ne legyél már naív!