Gyurkity Péter

Tisztességtelen volt az Intel Japánban

A processzorgyártó a japán hatóságok döntése értelmében április első napjáig nyújthatja be fellebbezését a vállalatot elmarasztaló ítélettel szemben, amelyben tisztességtelen üzletpolitikával vádolták meg.

Az eredeti határidő ma járt volna le, de a szigetország szabályozó hatósága úgy döntött, hogy meghosszabbítja a határidőt, és további két hét gondolkodási időt ad az Intelnek, hogy eldöntse, miképpen válaszol az ítéletre. Szakértők szerint a döntés nem egyedülálló, bár a határidő csúsztatása a legtöbb esetben nem, vagy csak nagyon csekély mértékben befolyásolja a végeredményt. Az AMD ugyanakkor már a hét elején jelezte, hogy a szabályozó hatóság eredményei láttán számos lépést fontolgat legfőbb vetélytársával szemben, és a vállalat szóvivője nem zárta ki a lehetőségek sorából, hogy bírósági pert indítanak az Intel ellen.

A piaci verseny tisztaságára felügyelő japán Fair Trade Commission (FTC) március 8-án hozta nyilvánosságra, hogy az Intel tisztességtelen eszközöket alkalmazott annak érdekében, hogy kiszorítsa riválisait - elsősorban az AMD-t és a Transmetát - a szigetország piacáról. Ennek érdekében alacsony áron kínálta termékeit a japán gyártóknak, és feltételül szabta, hogy korlátozzák a rivális processzorgyártókkal kötendő megrendeléseket.

A japán eset nem egyedülálló, hiszen az Európai Bizottság még tavaly ugyanezzel a váddal illette az Intelt, és újraindította az ügyben korábban lefolytatott nyomozást. Az ismételt vizsgálatot mindkét esetben az AMD panaszai váltották ki. Az Intel természetesen tagadta, hogy tisztességtelen praktikákhoz folyamodott volna, és a vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy mindvégig törvényes úton jártak el.

Véleményük szerint a japán szabályozó hatóság nem vette figyelembe azokat a szabályokat, amelyek világszerte elfogadottak a trösztellenes eljárásoknál. A vállalat várhatóan megtámadja az FTC elmarasztaló ítéletét, ami azt jelenti, hogy az ügy a bíróságon folytatódik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #6
    Mert a boltos is azt Intel ajánlják a hozzá nem értő vevőknek: drágább proci, nagyobb a haszon. Nemrég hallottam egy boltban az eladótól: "Az AMD procikon gyakran kifagynak a játékok."
  • arty #5
    igen, ez a foglalatmizéria betett :(

    sajnos a cég mérete miatt kénytelenek voltak átmenetileg az s754 felé indulni, hogy átmenetileg legyen a64 ... :(

    hosszutávon persze, mi fogyasztók "szívunk" ...
  • PLaci #4
    pl. a májkrémszoft baszik kiadni a 64 bites XP-t. Elfut rajta a sima is, és már 32 biten is gyorsabb, de az OS szintű 64 bites remdszer fog nagyot ütni. (Én azt feltételezem, hogy az Intel fizeti őket a visszatartásban.)

    Amellett az AMD idióta módon 3 féle foglalatban vagy 3 néven árúsítja a processzorokat, ami óriási hülyeség szerintem...

    Mostanra már jó áron kaphatóak mind az alaplapok, mind a procik, de az OS hiánya, és a procinév/foglalat kavarodás betesz az egésznek :-/
  • GABOR16 #3
    Egy darabig, de senki sem örökké.
  • arty #2
    van.

    tisztességtelen "üzletelés", agyatlan marketingfüggő emberek, nomeg annyira nagy cég már az intel, hogy bármit megtehet :)
  • Troppauer #1
    Valami oka csak van, hogy a technologialilag fejlettebb AMD XP,64 nagyon lassan terjed.....