Specker Balázs

Teniszkönyök után Playstation-hüvelykujj

A világ kétségkívül legfiatalabb medikus-újságírója, a 13 éves dél-afrikai Safura Abdool Karim a napokban publikálta első cikkét egy, a Playstation konzolokkal kapcsolatban megfigyelt betegséggel kapcsolatban az igencsak rangos South African Medical Journal hasábjain.

A fiatal újságíró-orvos-palánta - kinek mindkét szülője orvos és elismert AIDS-kutató - úgy döntött, felmérést végez volt iskolatársai között. Mintegy 120 ismerősét kérdezte meg arról, tapasztalnak-e valamilyen tünetet, miután számítógépes játékokkal játszottak. A Playstation hüvelykujjra gyakorolt tünetei általában hólyag, zsibbadtság és bizsergés formájában jelentkeznek. A kislány elmondása szerint a tünetek rendkívül hasonlítanak az RSI-nél (repetitive strain injury, ismétlődő mozgásból eredő izomhúzódás) megfigyeltekhez.

"Habár az RSI nem új keletű betegség, eddig leginkább csak a felnőttek között fordult elő" - írja a cikkében az ifjú tudós. A cikket leközlő South African Medical Journal főszerkesztője, JP van Niekerk professzor elmondta BBC Newsnak, hogy Karim tanulmánya az Index Medicus nevű nemzetközi gyógyászattudományi hírarchívumba is bekerül, így a világon mindenütt olvashatják és idézhetik őt.

A kutatás megállapította, hogy a 60 megvizsgált fiúból 28, míg a 60 lány közül 17 játszik rendszeresen videojátékokkal, közülük nyolc fiú és hét lány panaszkodott ujjuk elvörösödésére, zsibbadására, bizsergésére. A tanulmány további velejáróként hasonló tüneteket említ meg, melyek a csuklóban, a könyökben, a háton vagy akár a nyak tájékán is jelentkezhetnek.

Karimnak egyébként nincs Playstationje, szerinte ez csak időpocsékolás. Szüleit követve ő is az orvosi pályát választja majd, szeretne a gyermekgyógyászatban dolgozni és HIV-fertőzött gyerekeken segíteni - olvasható az All HeadLine News oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #46
    Tényleg sokszor felüti a fejét az irígység, de itt nem igazán arról van szó. Ahelyett, hogy közhelyekkel jössz, inkább felelj arra, amit írtam...

    Ami meg azt a Rátai Dánielt illeti, hát ő sem érdemelte meg az eltúlzott ünneplést, mert úgy állította be a kinti, furcsamód alulinformált zsűri előtt, mintha az anaglyph térhatást is ő találta volna fel, és az egycsapásra és olcsón megoldaná a térhatású képmegjelenítést. Közben évszázadok óta ismert maga a módszer, és a számtechben is évtizedek óta használt - csak nem túl elterjedt az ugyancsak jól ismert hátrányai miatt. De az általa a 3D egerében használt térkoordináta-meghatározó módszert sem ő találta fel, csak alkalmazta. De végig megjátszotta, mintha mindez az ő fejéből pattant volna ki, és ő lenne az új megváltó a számtechben, és ez igencsak megkérdőjelezhető viselkedés... (Az igazi szakemberek meg csak szitkozódhattak magukban világszerte, hogy mit dumál ez az öntelt magyar gyerek... Úgyhogy ilyen áron és módon inkább nem kell "magyar siker"!)
  • noss #45
    (elolvasgatva a cikket+fórumot) szvsz nem kell mindent annyira komolyan venni. a sony nem reklámozza még "kockázatok-és-mellékhatások" címszó alatt sem, hogy mi lehet a túlzott gémpadolásnak az eredménye. mert azért az sem mindegy hogy a "Playstation-hüvelykujj"-at már gyerekkorban sikeresen beszerezheted, nem a későbbi munkád/elhivatottságod által keletkezett mellékhatás.
    az, hogy egy kicsit sztárolják a 13 éves arab (?) kiscsajt, szerintem egyáltalán nem baj. a korából látszik hogy nem volt még ideje 20-30 éves szakmai tapasztalatot szereznie, (nem is tudom, hogy ez kinek nem nyílvánvaló,)
    abból a szempontból viszont kifejezetten találó az életkora, hogy (valszeg) javarészt 13 év körüliek nyomják a ps-t (meg egyéb ilyesmit), akiknek még nem hiszem hogy hiányzik vmi jó kis maradandó torzulás.
    a dolog statisztikai részével (mert itt ugyan az is felmerült) szvsz nincs semmi probléma. (pl. fiú-lány arányán-szórásán okoskodni eleve értelmetlen, azon belül is megnevezte az arányokat; az ismerős meg ugyanúgy ps-ezik mint a nem-ismerős...)
    nem vitás a szülői közreműködés sem, és szerintem nem is elítélendő. a kiscsajszi körüli felhajtás azt a célt szolgálja, hogy ne menjenek el a cikk mellett figyelmetlenül.
    nyílván nem hatalmas felfedezésről van szó, de sokaknak mégis jól jön az info. pl ha szülő leszel/vagy, valszeg nem akarsz egy torz gyereknek mosolyogni az éreccségiballagásán. (jól le lehet korlátozni a ps-ezését) ;)
    szóval a cikk mindenképp hasznos, csak itt az sg.hu-n kevés embernek (ill. fórumozónak) jelentett újdonságot.
  • exac #44
    Nyomik gyülekezete... irigykedtek, mert ti 13 évesen még csak ott tartottatok, hogy megtaláltátok a nemi szerveteket... Fikázni persze könnyű. Ez a kiscsaj legalább foglalkozott valamivel, és alkotott valamit.

    dzson:
    "Még csak 11 vagyok, miért? De irhatok cikket az "SG oldalon feltünedező és feleslegesen okoskodó kis luzer senkikről" cimmel, uránbányász apám és csernobili postás anyám miatt."

    Írjál másról cikket, ami miatt elismernek. Még van két éved, hogy lekörözd a csajt. (ha egyáltalán 11 éves vagy és nem egy retardált) Ott van az a Rátai Dániel. Ő is az online újságok címlapján volt. Megdöntheted. Találj ki valamit. Készíts tanulmányt.

    De valószínűleg nem fogod megtenni, a hozzászólásaid alapján...

    fikázz csak... én majd abból írok tanulmányt, hogy milyen színvonalad emberek tenyésztődnek, a mai TV és internet centrikus világban.

  • dez #43
    "1. Senki sehol sem írta, hogy tudós lenne a kislány."

    Elolvastad te a cikket is? Lásd:
    ""Habár az RSI nem új keletű betegség, eddig leginkább csak a felnőttek között fordult elő" - írja a cikkében az ifjú tudós. A cikket leközlő South African Medical Journal főszerkesztője, JP van Niekerk professzor elmondta BBC Newsnak, hogy Karim tanulmánya az Index Medicus nevű nemzetközi gyógyászattudományi hírarchívumba is bekerül, így a világon mindenütt olvashatják és idézhetik őt."

    (Utolsó mondathoz: egy "tudós" szakmai hitele manapság erősen függ attól, hányan idézik. Ez a kislány összehozott egy cikket - valószínű a szülei is segítettek benne - és máris idézett, hivatkozott, "elismert" "tudós" lesz... Ez kb. olyan, mint annak a magyar "csodagyereknek" [kikiáltott gyereknek] az esete, akit csipőből jól lepipált egy amúgy elhanyagolt cigánykislány valami tanulmányi versenyen, csak mert érdekelte a téma, de aztán később - hála a szülei nemtörődömségének - újra elhanyagolta a tanulást. Kb. ennyit a tehetség-gondozásról.)
  • Darkboy #42
    L0L
  • NeoMaN #41
    Ezt a "betegséget" és az első PS-em megvétele utáni 2. héten tapasztaltam. Minden haveromnak kijött.
    Ez kb. 96-ban volt, azaz 8 éve. Csak nem publikáltuk....
  • Dj Faustus #40
    Egyetértek azzal, hogy a cikk túlzottan világszenzációnak lett kitálalva (valószínűleg a szülők sztárolása végett, no meg a média szenzációhajhász volta miatt). De mindenesetre leszögezhető, hogy ügyes egy 13 évestől, egy ilyen cikk publikálása.

    De hogy még jobban rálássunk a fiatal "géniuszok" hatalmas találmányaira lássuk Rátai Dániel Leonar3do-ját, a szolnoki Németh Gábor plazmahangszóróját.
    Alapvetően nem nagy, korszakalkotó ötletek (Leonar3do: anaglyph szemüveg+motion capture két webkamerából. Plazmahangszóró: William Duddell az 1900-as évek elején már kifejlesztette.), de a média mégis ünnpelt sztárt kreált belőlük.
  • balu #39
    haha SAMJ-ban ez csak keretes cikk nem publikacio. Kb mint nalunk a temahoz hozza szolas egyes ujsagokban. ( 2-3 szammal ezelott a kiscsaj szuleivel volt riport es ok emlitettek meg hogy a kiscsaj is orvosnak keszul ( persze szerintem nem az eletet mento orvosnak hanem a zsebeljunk be minnel nagyobb dijakat tipusunak ) és eppen egy felmerest vegez errol konzolos uj dologrol. A riporter meg kivancsi volt es jopofozitt igy bekerult a cikk a SAMJ-ba. All HeadLine News meg jol felfujta mintha vlami nemzetkozi publikacio lenne.
  • maozedong #38
    windows alatt nem tudsz megbetegedni+!!!!
  • Ma2ska #37
    Neked tetszik a cikk ezexerint...