Hunter

Mindenkit lepipálnak teher­hordásban a nepáliak

A nepáli hordárok a világ leghatékonyabb teherhordói, a Himalája jégmezőin több mint 5000 méteres tengerszint feletti magasságokban gyalogolva saját testsúlyukkal azonos terhet mozgatnak meg.

Sokkal hatékonyabbak, mint a hasonló súllyal megpakolt hátizsákokat hurcoló katonák, sőt még a rendkívüli képességekkel megáldott kelet-afrikai kikuyu és luo nőket is túlszárnyalják, akik a fejükön kiegyensúlyozva viszik a hatalmas súlyokat. A nepáliak titkát egy belga egyetem, az Université Catholique de Louvain kutatói igyekeztek kideríteni. Eredményeikről a Science magazin eheti számában számoltak be.

A csapat Norman Heglund fiziológus vezetésével vágott neki a Mount Everest közelében található Namcse városának. Az ottani hordárok a város heti vásárából szállítják a különböző árukat egy namlónak nevezett fejhevederrel felszerelt kosár segítségével. Heglund 96 férfi és 17 női teherhordót mért le teherrel és teher nélkül. A férfiak átlagban nagyobb terhet cipeltek testsúlyuknál, a legnagyobb teljesítmény egy a súlyának 183%-át vivő hordáré volt. A nők többnyire saját testsúlyuk 70%-át szállították.

A csapat nyolc hordárt kért meg, hogy járkáljanak egy 51 méteres szakaszon különböző sebességgel és súlyokkal, miközben folyamatosan mérték oxigénfogyasztásukat és szén-dioxid-termelésüket. A nepáliak rendkívüli metabolikus hatékonysággal szállították a terheket, a mérések alapján sokkal jobban teljesítettek a kelet-afrikai nőknél, nem is beszélve a kutatókból alkotott kontroll csoportról. Heglund szerint maximálisan kihasználják teherbíró képességeiket.

A kutatók arra számítottak, hogy a nepáliak az afrikaiakhoz hasonló ingajárásos módszert alkalmazzák a fejükhöz szíjazott kosarak cipeléséhez, azonban bebizonyosodott, hogy a nepáliak járása egy fikarcnyival sem különbözik az általunk is gyakorolttól. Heglund szerint a különbség számos tényező kombinációjából adódik, elsőként a szinte kizárólag rizsből álló étrendet említve meg. A magas szénhidrát-bevitel hatékony szén-dioxid-termelést tesz lehetővé az oxigénfogyasztáshoz képest. Egy fehérjében gazdag étrenddel lehetetlen ilyen fokú metabolikus hatékonyság elérése.

Másodsorban a hordárok elég alacsonyak. A kísérletben részt vett alanyok átlagos magassága 160 centiméter, emellett idejüket, pirkadattól alkonyatig lassú, óránkénti 2 kilométer körüli sebességű sétával töltik, melyekbe sűrűn iktatnak pihenőket. Kis súlyokkal egyébként a nepáliak és az afrikaiak hatékonysága megegyezik, azonban minél nagyobb a teher, úgy kerülnek egyre inkább előtérbe a nepáli hordárok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #32
    "Mindenkit lepipálnak teher­hordásban a nepáliak"

    És ki akar velük versenyezni?
  • LowEnd #31
    Volt erről egy Hemingway novella. Ott a fehér ember fél év múlva bírta tartani a tempót a hordárokkal. Nekem ez elég tudományos bizonyíték
  • Zsoldos #30
    Kapsz egy jelentos kedvezmenyt, mehetsz teis 110 kg-val :)
  • LowEnd #29
    Azér szemétség, hogy nekem ebben az összehasonlításban 180kilót kéne vinnem, az S-es nepáliak meg vígan caplatnak 110 kilóval a hátukon
  • Zsoldos #28
    Ha radpakolnanak 180% -nyi sulyt meg pluszba, 10 percig nem tudnal menni a fene nagy kondiddal, amit ezek egesz nap csinalnak :)
  • LowEnd #27
    Amúgy télleg izgi cikk.
    Megállapította, hogy aki egész életében hegyen cipelt súlyt, az jobb benne mint aki nem.

    Jééééééé

  • haxoror #26
    De a teljesítményük értelemszerűen csak a tengerszinten lesz jobb, a dúsabb vér magasabb régiókban normális.
  • Sadist #25
    Ott a pont. Az élsportolók is gyakran edzenek a hegyekben, hogy a tengerszintre visszatérve jobb legyen a teljesítményük.
  • bobka #24
    csak nehogy a terroristák kezébe kerüljenek
    egyébkent szerintem kiskoruktól gyakorolnak és hozzá vannak szokva ehez :)
  • citkar #23
    a magasság a teherviseléssel van összefüggésben,akik alacsonyabbak könynebben cipelnek,tehát ez fog hordárnak menni hamarabb... az amcsik sem 2méteresek átlagban de a kosarasaik közel annyi szerintem,mert ezeknek jobban megy ez a sport,itt is ez van...ettöl függetlenül leeht h a nép is alacsony,azt nem ismerem,meghatározza a genetikai állomány,pontosabban a jelenlegi genetikai állomány,merthogy japánban mi volt 150 éve,az felhigult,ég egy iylen sajátos roságban is mint japán...szal a nepáliaknál is van vándorlás,keveredés,az a lényeg most mi van

    egyébként a plussz tehertöl legiknább a térd megy tönkre a nagy terhelés többlet s az anatómiai kiépítésétöl adódóan,utána talán a gerincnek lehetnek komolyabb problémái

    mindenestre ez a cikk,azaza vizsgálat nem erre ment ki
    hanem a biológiai részére,az energia felhasználásra,a metabolikus vizsgálatra összpontosítottak,amihez hozzátartzik h a nepáliak magasabban vannak a vérben több a hemoglobin,több oxigéntöl pedig jobb a szénhidrátok égetése,jobb hatásfokkal dolgoznak,de ehhez addott genetika is kell,jó mitokondrium s izomzat,valszeg megvan nekik :o)