Hunter

A SETI nem adja fel

Mindeddig képtelenek voltunk elegendő információt összegyűjteni ahhoz, hogy kijelenthessük: egyedül vagyunk az univerzumban.

Michael M. Davis csillagász izgatottan meredt számítógépnek monitorjára, legújabb technikákat alkalmazó rádiótávcsövének egyik antennája ugyanis egy szokatlan impulzust fogott be a világűrből. Kis idő elteltével azonban kiderült, nem egy idegen civilizációra bukkant, csupán egy földi műhold jeleit észlelte. Az ilyen reményteli pillanatokban eddig sem volt hiány az egykori kormányzati projekt magánfinanszírozású utódjánál, a SETI Intézetnél. Évtizedek óta kutatják az égboltot, azonban mindeddig képtelenek voltak elegendő információt összegyűjteni ahhoz, hogy kijelenthessék, vagy akárcsak feltételezzék, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban.

Most azonban talán jobbra fordulhatnak a dolgok, e hónapban ugyanis megkezdi működését az első kifejezetten erre a célra kifejlesztett távcső. Bár még csak a fejlesztés korai szakaszában van, azonban ha teljesen kiforrja magát, egy-két év alatt több csillagot tud majd megvizsgálni, mint amennyit az elmúlt 45 évben eddig összesen szemügyre vettek.


Davis szerint - aki a Cornell Egyetem adjunktusaként nemrég csatlakozott a SETI-hez - az eddigi sikertelenség egyáltalán nem nevezhető perdöntőnek. Úgy véli számtalan intelligens kultúra létezhet ami rádiójeleket használ, csupán az észlelés képességével nem rendelkeztünk ezidáig. Ugyanakkor sokan vannak, akik szerint nem a rádiójeleken keresztül kellene keresgélni a földönkívüli élet nyomai után.

A SETI egy évtizeddel ezelőtt vesztette el a kormány finanszírozását. Meggondolatlan kísérletnek nyilvánították a kis zöld emberkék utáni kutatást és kiszálltak a projektből, kitaposott utat hagyva a Szilícium-völgy vállalkozó kedvű befektetői számára. A technikai zsenik nem csupán pénzzel, de egészen újszerű műszaki ötletekkel is elhalmozták az intézetet, új lökést adva a szervezetnek. Utóbbi egyáltalán nem bánta, hogy elszakadt a szövetségi kormánytól, sőt utólag már a lehető legjobb lépésként értékelték.


Véletlenszerű elrendezés

A befektetők közt megtalálhatjuk az űrmegszállott Paul Allent, a Microsoft társalapítóját, akit lassan jobban ismerünk a SpaceShipOne-nal elért sikere révén, valamint az Intel Gordon Moore-ját és a Cisco vezetőjét, Sandy Lernert. Volt, aki technikai apporttal szállt be, ilyen a Sun, aki csúcskategóriás szerverekkel látta el a SETI projekteket, valamint a Hewlett Packard, ami szintén tekintélyes felszereléssel támogatva a kutatásokat.

Az új távcső megalkotásának elképzelése az intézet csillagászainak számos brainstorming összejövetelét követően született meg. A legtöbb nagy erejű rádióteleszkóp egy hatalmas antennán alapul, melynek ereje a tányér átmérőjével egyenes arányban nő. A HP kutatási és fejlesztési részlegének egykori vezetője, Bernard M. Oliver - aki 1995-ben hagyta ott cégét - álmodta meg a Cyclops teleszkóp megépítését, ami - amint azt a neve is jelzi - kis antennák sokaságából áll össze egy hatalmas szemmé. Az ötlet születésekor az antennák számítógépekhez való kapcsolása rendkívüli költségeket jelentett volna, azonban az elektronikai termékek árának zuhanásával ez többé már nem számít gátló tényezőnek.

A főtámogatóról, Paul Allenről elnevezett Cyclops rendszerű Allen Telescope Array 350 kis ezüst alumínium tányérból fog állni, melyeket több mint 90 hektáron helyeznek el egy véletlenszerű séma alapján. A legtöbb alkatrész már létező, olcsón beszerezhető komponens. Míg egy hagyományos nagy teleszkóp megépítése körülbelül 200 millió dollárba kerül, a SETI-é mindössze 35 milliót fog felemészteni, azonban egyes mérései így is jóval erősebbek és kifinomultabbak lesznek. A teljes rendszer várhatóan 2008-ban kezdi meg működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #92
    valószínûleg a pornó lenne a legnagyobb üzlet errefelé. Hogy õk mit kaphatnak nem tudom
  • HUmanEmber41st #91
    Miről társalognánk egy másik civilizációval?
    Vallásról? Filozófiáról? Matematikáról??

    Pipaxy: Nakvada :) :) :)
  • pipaxy #90
    Csak úgy kíváncsiságból kérdezem szerinted milyen nyersanyagért érdemes átszelni csillagászati távolságokat? Mi van ott ami itt nincs, vagy fordítva?
  • LowEnd #89
    Bár nem vagyok paranoid
  • LowEnd #88
    A dolog ott válhat igazán érdekessé, hogy kapcsolatfelvételkor a két civilizáció versenyhelyzetbe kerülhet egymással

    Ha van erőforrás, ami ütközőpont, akkor a lassabban fejlődő civilizáció nehéz helyzetbe kerülhet.

    Ebből a szempontból cikis "ellenfél" lennénk, az elmúlt századokban a megismerési folyamatunk exponenciálisan gyorsult
    (a társadalmunk fejlődése mit sem)

    Nekem is a rovarirtás jut eszembe
  • LowEnd #87
    Ha meg még nálunk is fejlettlenebbek....
  • LowEnd #86
    Vegyük Ausztrália őslakóit, nem tette őket igazán boldoggá a civilizáció
  • LowEnd #85
    Abból indulsz ki hogy az élet feltétlenül értelmes élet, és mert egyszer kialakult, ezért szükségképpen többször is ki kell alakuljon

    Veszélyes előfeltevések

    Ráadásul a kialakult civilizációk élettartama is korlátozott (feltehetőleg), így ha találnánk is kommunikációképes partnert, mire visszaüzennénk, lehet hogy almás a dolog....

    Másrészt: ha fejlettebbek....
    Te adnál valami bantu törzsnek a kezébe potenciális veszélyt rejtő eszközt? (Atombombát - erőművet, biológiai labort, stb) vagy egymást irtanák ki vele, vagy ránk jelentenének új veszélyt.

    Sokkal biztonságosabb megvárni, míg egy civilizáció magától eljut egy fejlettségi fokra, mint olyan ismeretek átadásával akcelerálni, amire esetleg nem érettek
  • pisti0515 #84
    Én biztos vagyok benne, hogy nem vagyunk egyedül, mert egy ekkora szabad teret vétek lenne csak egy fsj számára áldozni, így biztos hogy nem vagyunk egyedül az univerzum végtelen tájain.
    De ha mégis amit nem tartok valószínünek akkor mi vagyunk az első "generáció"akik megkezték a népesítést az űrben. de ezt nem tartom lehetségesnek mert ha összevetjük a Földön az élet kialakulásának dátumát az űrben lévő többi bolygók életidejével ami persze csak bescült, de akkor nem lehetünk egyedül egy ekkora számunkra még felfeden térségben
  • BiroAndras #83
    Te valamit naygon félreértettél.