92
  • Sir Ny
    #92
    valószínûleg a pornó lenne a legnagyobb üzlet errefelé. Hogy õk mit kaphatnak nem tudom
  • HUmanEmber41st
    #91
    Miről társalognánk egy másik civilizációval?
    Vallásról? Filozófiáról? Matematikáról??

    Pipaxy: Nakvada :) :) :)
  • pipaxy
    #90
    Csak úgy kíváncsiságból kérdezem szerinted milyen nyersanyagért érdemes átszelni csillagászati távolságokat? Mi van ott ami itt nincs, vagy fordítva?
  • LowEnd
    #89
    Bár nem vagyok paranoid
  • LowEnd
    #88
    A dolog ott válhat igazán érdekessé, hogy kapcsolatfelvételkor a két civilizáció versenyhelyzetbe kerülhet egymással

    Ha van erőforrás, ami ütközőpont, akkor a lassabban fejlődő civilizáció nehéz helyzetbe kerülhet.

    Ebből a szempontból cikis "ellenfél" lennénk, az elmúlt századokban a megismerési folyamatunk exponenciálisan gyorsult
    (a társadalmunk fejlődése mit sem)

    Nekem is a rovarirtás jut eszembe
  • LowEnd
    #87
    Ha meg még nálunk is fejlettlenebbek....
  • LowEnd
    #86
    Vegyük Ausztrália őslakóit, nem tette őket igazán boldoggá a civilizáció
  • LowEnd
    #85
    Abból indulsz ki hogy az élet feltétlenül értelmes élet, és mert egyszer kialakult, ezért szükségképpen többször is ki kell alakuljon

    Veszélyes előfeltevések

    Ráadásul a kialakult civilizációk élettartama is korlátozott (feltehetőleg), így ha találnánk is kommunikációképes partnert, mire visszaüzennénk, lehet hogy almás a dolog....

    Másrészt: ha fejlettebbek....
    Te adnál valami bantu törzsnek a kezébe potenciális veszélyt rejtő eszközt? (Atombombát - erőművet, biológiai labort, stb) vagy egymást irtanák ki vele, vagy ránk jelentenének új veszélyt.

    Sokkal biztonságosabb megvárni, míg egy civilizáció magától eljut egy fejlettségi fokra, mint olyan ismeretek átadásával akcelerálni, amire esetleg nem érettek
  • pisti0515
    #84
    Én biztos vagyok benne, hogy nem vagyunk egyedül, mert egy ekkora szabad teret vétek lenne csak egy fsj számára áldozni, így biztos hogy nem vagyunk egyedül az univerzum végtelen tájain.
    De ha mégis amit nem tartok valószínünek akkor mi vagyunk az első "generáció"akik megkezték a népesítést az űrben. de ezt nem tartom lehetségesnek mert ha összevetjük a Földön az élet kialakulásának dátumát az űrben lévő többi bolygók életidejével ami persze csak bescült, de akkor nem lehetünk egyedül egy ekkora számunkra még felfeden térségben
  • BiroAndras
    #83
    Te valamit naygon félreértettél.
  • Szelep
    #82
    "Ez minimum egy titkos katonai programra utal."

    Engedd meg, hogy bemutatkozzam, John Smith altábornagy vagyok, az amerikai védelmi minisztérium titkos alakulatánál. Igazad van, álcázzuk a dolgot. A Nem rádiójeleket dolgoznak fel a setis userek, hanem a fejlesztés alatt álló harci repülőgép aerodinamikai számításait végzik. Szuperszámítógépeink erőforrásai meglehetősen korlátozottak, nincs pénzünk a fejlesztésre...
  • BiroAndras
    #81
    "Bár lehet, hogy az irányítatlan Tv adásokra gondoltál, mert annál tényleg egy fényév, vagy még kevesebb."

    Igen, arra gondoltam, és azt is írtam.

    "A SETI kutatások egy fajtáját másra is lehet használni. Feltérképezték már a SETI-vel például a Tejútrendszer hidrogéneloszlását, pulzárok keresésére is alkalmas."

    Az eredeti kérdés így hangyott:

    "Nekem azért gyanús, ez a nagy SETI hallgatódzás...szerintem ezek frankón valami mást keresnek.."

    Ez minimum egy titkos katonai programra utal.
    Egy csillagászati megfigyelést nem szokás álcázni.
  • HUmanEmber41st
    #80
    Akkor mindent összevetve már évtizedek óta keresnek irányított nagy energiájú rádiószignálokat, de eddig nem találtak...
  • pipaxy
    #79
    ”A #36-ban írtam. A mai technikával, a nem direkt nekünk sugárzott, a mi adóinkhoz hasonló erősségű sugárzást kb. 1 fényévről tudnánk érzékelni. Vagyis az ilyen kutatás értelmetlen (kivéve, ha az idegenek legalább 1000x erősebben sugároznak). Jelenleg az egyetlen remény, hogy felénk irányított sokkal nagyobb teljesítményű, fókuszált jel érkezik. Mi is sok ilyet küldtök, és a SETI alapításakor mindenki azt feltételezte, hogy a "többiek" is küldözgetnek.”

    Messze nem így van! A legerősebb földi radarberendezés Areciboban működik. Ha lenne annak egy testvérantennája, és azt valami módon 6000 parsec, azaz több mint 18 000 fényév távolságba elvinnék, akkor a két antenna még „hallaná” egymást. Bár lehet, hogy az irányítatlan Tv adásokra gondoltál, mert annál tényleg egy fényév, vagy még kevesebb.

    „Mi mást?”

    A SETI kutatások egy fajtáját másra is lehet használni. Feltérképezték már a SETI-vel például a Tejútrendszer hidrogéneloszlását, pulzárok keresésére is alkalmas.

    "A befektetők közt megtalálhatjuk az űrmegszállott Paul Allent, a Microsoft társalapítóját"

    Én picit továbbmegyek. El van fordítva. Angol nyelven olvasva ehhez hasonló cikkeket mindenhol a donation szóval találkozik az ember. A jelentése: adomány, ajándék.
  • BiroAndras
    #78
    "És ha az adott faj csak kábeles hírközlést alkalmazott?? Az űrbe sugárzott rádióhullámaik pedig tényleg csak pár Wattosak voltak? Mi lesz azokból, mire ideérnek?"

    A #34-ben leírtam részletesen, hogy miért nagyon valószínű, hogy használnak nagyteljesítményű rádiókat.

    "És ha csak mondjuk valami tényleg értelmetlen szignált küldtek ki? Amit nem arra szántak, h valaki is meghalljon?"

    Az is rettenetesen sokat számít, ha bebizonyosodik, hogy nem vagyunk egyedül. Beszélgetni úgyse nagyon tudunk a nagy távolság miatt.

    "Tényleg kiszámította-e valaki, hogy a Földről az űrbe jutó rádióadások milyen messze jutnak el"

    A #36-ban írtam. A mai technikával, a nem direkt nekünk sugárzott, a mi adóinkhoz hasonló erősségű sugárzást kb. 1 fényévről tudnánk érzékelni. Vagyis az ilyen kutatás értelmetlen (kivéve, ha az idegenek legalább 1000x erősebben sugároznak). Jelenleg az egyetlen remény, hogy felénk irányított sokkal nagyobb teljesítményű, fókuszált jel érkezik. Mi is sok ilyet küldtök, és a SETI alapításakor mindenki azt feltételezte, hogy a "többiek" is küldözgetnek.

    "Nekem azért gyanús, ez a nagy SETI hallgatódzás...szerintem ezek frankón valami mást keresnek.."

    Mi mást?
    Meg ha titkos katonai program lenne, akkor az egészet eltennék egy szupertitkos katonai bázis végébe, és az egészet a "fekete" költségvetés egy kis darabkájából fizetnék. Ezek az amcsik akár több tíz milliárd dolláros programokat képesek teljes titokban futtatni. A SETI költségvetése ehhez képest aprópénz.

    "a fizika semmit sem bíz a véletlenre....???"

    Ez nem igaz. Egyrészt ugye ott a kvantumfizika, ami mindenestől a véletlen körül forog, másrészt sok matematikai probléma megoldásához kell a véletlen. Például optimalizációs feladatoknál gyakori, hogy legalábbis a kiindulási értékek véletlenszerűek, de van amikor a további iterációk is. Aztán ahsználják még akkor, ha a kiszámíthatatlanság a cél. Például titkosításnál nagyon hasznos. De sok más algoritmusnál is szoktak betenni egy kis véletlent, hogy lehetőleg minden inputra átlagos viselkedést produkáljon, ne legyenek oylan kombinációk, amikre stabilan rossz teljesítménnyel működik.

    Ebben az esetben szerintem valamiféle interferencia, vagy rezonancia jelenséget akarnak kiküszöbölni a véletlen elrendezéssel. Korábban is léteztek hasonló rendszerek szabályos elrendezéssel, és valószínűleg azoknál tapasztaltak ilyen jelenségeket. Vagy az is lehet, hogy a hagyományos csillagászatban jelentéktelen rezonanciák a SETI esetében hamis riasztást okoznának. Hiszen épp arról van szó, hogy a háttérzajból kiemelkedő szabályos jelet keresnek. Egy rezonancia/interferencia pedig épp ilyet generálna.
    De még azt is el tudom képzelni, hogy mechanikus rezonanciáktól tartanak, pl. amiket a szél okozna egy szabályos elrendezésben.
    Még az is lehet (beindult a fantáziám), hogy az antennákat összekapcsoló szoftver igényli a véletlenszerű mintavételezést. Ez kb. oylasmi, mint a videokártyáknál (és sok más kevésbbé ismert alkalmazásnál) az antialiasing (élsimítás). Ott is a legszabályosabb mintavételezés produkálja a legrosszabb képminőséget.

    "Főleg a magántőke van itt is jelen...az pedig csak oda megy, ahol valami konkrét hasznot remél..."

    Itt nem (csak) cégek fektetnek be, hanem magánszemélyek. Az pedig teljesen más kategória. Te is biztosan költessz olyasmire, amiből nem származik (mérhető) hasznod (pl. elmész moziba, múzeumba, ...).
    Szerencsére vannak olyan nagyon gazdag emberek is, akiknek nem az az életcéljuk, hogy a bankszámlájuk tartalmát maximalizálják.
    Idézet a cikkből : "A befektetők közt megtalálhatjuk az űrmegszállott Paul Allent, a Microsoft társalapítóját"
  • pipaxy
    #77
    Kicsit elhamarkodottan ítélsz nem?
    Az a néhány olyan kutatási program, amely „targeted search”-al foglalkozik (foglalkozott), azaz néhány előre kiszemelt, ígéretesnek tűnő csillagot vizsgál, hogy is működik? A kutatók távcsőidőt kérnek a teleszkóp üzemeltetőitől, hogy az ő célpontjaikra fordíthassák az antennát. Mivel bármely SETI próbálkozás sikere bizonytalan, nem is nagyon kapnak távcsőidőt! Amit kapnak, azt az évi néhány napot szét kell osztaniuk arra száz, ezer csillagra, amelyet megvizsgálni kívánnak. Nem mást tesznek, mint csillagról - csillagra rángatják az antennát, egy célpontra jut vagy 10 perc. Ilyen csekély időtartalmú megfigyeléssel csak akkor lehet sikert elérni ha vagy oltári szerencséjük van, vagy odaát állandóan, a nap 24 órájában felénk sugároznak. Ha így van, akkor egész jó a helyzet, csupán az lehet a bibi, hogy az a teleszkóp vajon azon a frekvencián is vesz-e, amelyen odaát sugároznak nekünk. A jelenlegi kutatások az 1420 MHz környéki „mágikus” frekvenciát használják, holott nagyobb frekvencián arányosan növekszik az áthidalható távolság, így valószínű azt preferálják. Nem is feltétlen kell rádiófrekvenciát használni, használhatnak nyugodtan fényt is információhordozóként.

    Ezek fényében inkább azt lehetne mondani, hogy alig tudunk valamit. Ismereteink bővítésére pedig az egyetlen lehetőség a kutatás. Épül egy antennarendszer főként a SETI céljaira, amely nagy szó, lévén ez idáig ez lenne az első, de az nem csak SETI kutatásokat folytatna. Mellette ugyan úgy fognak ott dolgozni „normál” csillagászok is saját programjaikat csiszolgatva. A SETI és nem SETI kutatási programok nagyszerűen megférnek egymás mellett, ráadásul ezen új antennarendszer kivételes skálázhatósága lévén akár egy időben is folyhat mindkettő!
  • TheZsenyka
    #76
    Gyarmatosítás veszélye? Tényleg nem túl valószínű. Szerintem inkább a "rovarírtásra" gondolnának először.
  • HUmanEmber41st
    #75
    Ezt igazán nem tudom, h mi a ráknak bolygó olyan lényeknek, akik nem ismerik a csillagközi űrutazás módját. Azokkal lehet rádiózgatni, várni 100-200 éveket a válaszra... Akinek meg van csillagközi űrhajója (UFOja :) :) )az minek gyarmatosítson??? Talál üres bolygót eleget.. HA imsétlem HA igazak az UFO észlelések, és már ezer évek óta látogatják a Földet, akkor már rég azt csináltak volna velünk, amit akarnak. De még csak azt sem mondják :
    bakancstalp..legalábbis hivatalosan.
    Most nem szeretném (csak 1 kicsit :) ) ha megint elkezdenénk ezt a van-e UFO és ha nincs akkor mi kérdéskört feszegetni, csak arra akartam kilyukadni, h a Földet nem fenyegeti gyarmatosítás veszélye..
  • NEXUS6
    #74
    Persze az hogy még nem pusztultunk ki, nem azt jelenti hogy az idegenek teljesen békések, legfeljeb csak hogy ráérnek.

    Mit kezdjenek egy háborúban tönkrement bolygóval. Ha összeomlik a gazdaságunk a hülyeségünk miatt, meg egy kis idegen ráhatásra, és mindenki éhen hal, akkor sokkal jobban járnak.
    Mi így is eltününk ők meg nyernek egy tiszta bolygót a bingón.
  • M2 #73
    De úgy néz ki, van egy szűrő. Amelyik faj nem 'szelidül meg' az előbb-utóbb szépen kiírtja magát mielőtt kilépne a naprendszeréből. Mi még nem mentünk át ezen a szűrőn.
  • Randal
    #72
    Mert te az emberi norma szerint gondolkodsz.
    És ez a lényeg. Nem tudod, hogy ők hogyan gondolkodnának, te magadból indulsz ki és azt hiszed más is ezek szerint viselkedik.
  • TheZsenyka
    #71
    A magas IQ nem garantálja a könyörületességet. Nekem inkább úgy tűnik, hogy minél intelligensebb egy személy, annál hatékonyabban pusztitja el a másikat. Fel sem merül a könyörületesség. Legfeljebb a befektetés kisebb.
  • M2 #70
    #39
  • NEXUS6
    #69
    Vagy már rég gyarmatosítottak, csak mi ezt nem vettük észre!
  • NEXUS6
    #68
    Az a fenyőcsopert a képen az antenák között biztosan pozitívan befolyásolja a karakterisztikát.;))))

    De nem szóltam, a tudósbácsik ezt már bizpnyára rég kiszámolték, bár szerintem teheneket, bírkákat is kéne közéjük telepíteni. (természetesen az antenák közé és nem a tudósok közé,)
  • Emmegki
    #67
    Már megint magunkból indulunk ki. Ha fejlettebbek, lehet, hogy több az IQ-juk, és nem akarnak minket gyarmatosítani.
  • lpmorpheus
    #66
    Elfelejtettétek a fő kérdést:
    "Mi van, ha a terroristák kezébe kerül?"

    Egyébként elfogadnék egy ilyen antennát a kertembe valahol. Lehet nem kéne füzetnem műholdas adásért, meg netért se. Egy ilyet meghacckel az ember, aztán lop mindent a műholdakon keresztül.
  • NEXUS6
    #65
    "A túlélés harcról szól. Csak a gyenge alkuszik meg. Legyen az fizikai vagy mentális gyengeség"

    A túlélés az együttműködésről szól édeske!
    (Meg a szexről.;))))
    Nem a legerősebb marad meg, hanem amelyik a legjobban kihasználja a környezetét, és a leghatékonyabban tud szaporodni!

    Ha egy rendszerben harc van, azt úgy hívják háború, betegség, rák, AIDS. Nem valami kreatív dolgok és az erőset is legyengítik, hogy a végén egy nátha is elviszi.

    Kicsit leegyszerűsítve értelmezed ezt a szociál darwinizmust.
  • M2 #64
    Jó, nézzük a SETI-t a te szemszögedből. Melyik tábor fog túlélni? Az ahol verik a tamtamdobot és közben nem foglalkoznak a táboron kívüli erdővel, vagy amelyikben azért közben az erdőt is figyelik - hátha máshol is tamtamoznak?
  • TheZsenyka
    #63
    Kapcsolatfelvétel egy idegen civilizációval többféle következménnyel járhat, de egyik sem kecsegtet túl sok reménnyel:

    - Jóval fejlettebbek: figyelmen kívül hagynak, vagy kihasználnak, amennyiben elérhetővé válunk a számukra
    - Jóval fejlettlenebbek: amennyiben elérhető távolságba kerülnek (valószínűtlen), mi haszáljuk ki őket
    - Hasonlóan fejlettek: amennyiben elérhetővé válunk egymás számára (valószínűtlen) akkor háborúba keveredünk

    Meglehetősen kellemetlen, de az első eset a legvalószínűbb. Miért is erőltetjük hogy nyomra bukkanjunk?

    A túlélés harcról szól. Csak a gyenge alkuszik meg. Legyen az fizikai vagy mentális gyengeség.
  • HUmanEmber41st
    #62
    #51 . kérdésemmel kapcsolatban senki?????
    Esetleg Bíró úr????

    Amúgy nem kis pénz ezeket a lavórokat felépíteni...a kezelő-karbantartó személyzetről nem is beszélve+ villanyszámla..mindez azért, hogy hátha találunk 1 olyan jelet, amire ráfogjuk, h mesterséges eredetű????
    Ha az államnak nem fontos, a magántőkének miért fontos ??? és ennyire???
  • Randal
    #61
    Emberek, hogy mennyi baromságot írtok ti.
    Komolyan mondom, az első hosszászólásoktól hülyét kaptam.
    És pont azért mert ne vagyok egy nagy agy, a fizikához se értek sokat, de azt tudom, hogy vannak nálam okosabb emberek akik tudják mit miért csinálnak.
    Gondolom megvan az okuk, hogy rádióteleszkópokat használnak.
    Talán azért, mert ennél a kutatási körnél ez a leghatékonyabb, legfejlettebb eszköz.

    A mai napig kést használsz ha valamit el akarsz vágni, pedig az elég régi találmány....
  • NEXUS6
    #60
    Félreértesz. Én hiszek abban, hogy léteznek civilizációk akár elérhető közelségben. Csak ez a Setizés annyira termékeny tudományos szempontból, mintha az emberi intelligencia titkára ,úgy akarnánk rájönni, hogy egysejtű amőbákat figyelünk, mondván hogy az alapoknál kell kezdeni.

    A kozmoszban levő szabályos jelforrásokból ráadásul Dunát lehet rekeszteni, ott vannak pl a pulzárok, azokat is sokáig idegen lényeknek hitték. Bár ha így nézzük szerintem még ma sem biztos, hogy nem azok;)))
  • Benoke
    #59
    Igen az Elektromágneses jeleket nevezik rádió jeleknek.
  • Benoke
    #58
    Így gondolkodik egy ember aki nem tudja elképzelni azt hogy valamiből amiért tesz valamit abból ne legyen haszna, még ha az egy ilyen program.
    A gondolat menetedet tovább vezetve sajnos akkor egy büdös vas sem áramolna oda ha igazad lenne, sőtt a program is rég halott lenne. Szerencsére nem így van.
  • Benoke
    #57
    500 Fényév iszonyatos távolság.
    Másrészt nem hiszem, hogy valaki ezeket a viszgálatokat elvégezte volna, annál is inkáb, mert ha közvetlen közelünkben 5-10 fényévnyire lévő bolygórendszerekről sem tudjuk megállapítani, akkor ezt egy 500 fényébves távolságból hogy gondoltad? :)
    Max ránéznek egy két felvételre aztán látnak egy 32 v. 64 pixelből álló valamit, de ebből nem fog kiderülni, hogy él -e ott valami értelmes élet forma. De még 5-10 fényévnyire sem lehetséges az ilyen kiderítése. Mindösze feltételezik, hogy nincs. Feltételezésből pedig van elég :D
    az egyetlen biztos tény, hogy a Galaxisunk is túl nagy ahhoz hogy egyedül legyünk.
  • dez
    #56
    Van itt valami olyan dolog is, hogy a kozmikus háttérzaj nagyon tág spektrumon oszlik el, amit viszont keresnek, ez egy szűk spektrumú jel (ami némileg kiemelkedik a háttérzajból). Az lehet, hogy megfejteni nem fogják tudni.
  • M2 #55
    Ráadásul a kozmikus háttérzaj fel van térképezve, így egyből kiugrik egy változó jelforrás ha az elég erős/elég jók a műszereink.
  • M2 #54
    Hát azért ha az a zaj mutat némi rendszerezettséget akkor arra egyből ugranak (nem feltétlenül idegenek, de általában valami érdekesebb jelenség).

    Még Marconi bácsinak is leesne, hogy más a ZZZZZZZZZZZZ meg a KRZZZKRZZZKRZZZKRZZZ.
  • M2 #53
    Mind rendben van amiket kétkedőleg írtatok, de tényleg az van ET ügyben, hogy vagy semmit nem csinálunk vagy legalább az antennáinkat az ég felé fordítjuk és hallgatózunk.
    Ősi ösztön a kíváncsiság és bajunk nem lehet belőle, azt meg össze se lehetne írni, mennyi más baromságra is elszórogatnak dollármilliókat.