Berta Sándor

A spam a VoIP-szolgáltatáson is megjelenik

Egyre több telekommunikációs vállalat állítja: áttörés előtt áll a VoIP-szolgáltatás. Ezt bizonyítandó megjelentek a világpiacon a cégek számára kínált olyan settop-boxok, amelyek számítógépek nélkül teszik lehetővé az internetes telefonálást.

Az internetes telefon, vagyis a VoIP egyre népszerűbb szerte a világon, ám sajnos nem hiányoznak mellőle a felhasználókat bosszantó kéretlen reklámok sem. Ezzel párhuzamosan azonban ez a fajta új őrület kedvez a kéretlen reklámlevelek és más szennyek küldőinek is, hiszen bárki használhatja, aki megfelelő internet-hozzáféréssel rendelkezik. Ráadásul egy gyakorlatilag teljesen ingyen igénybe vehető szolgáltatásról van szó. A spammereknek sem kell több, és kihasználják az új, dinamikusan fejlődő területet, amelyet elboríthatnak a küldeményeikkel.

Az AVDC multimédia magazin információi szerint pont abban rejlik az internetes telefónia számára a veszély, ami voltaképpen az előnye, vagyis, hogy dinamikusan fejlődik és a nem is olyan távoli jövőben megjelenhetnek az első VoIP-ra készített reklámszolgáltatások. Az internetes telefónia térhódításával ez a veszély egyre nagyobb és valószínűbb. A szakemberek persze nem ülnek ölbe tett kézzel. Első lépésként már meg is alkották a telekommunikációs szenny, vagyis az internetes telefónián terjedő spam új nevét, a spitet (SPIT - Spam over Internet Telephony; a spit egyébként köpést is jelent).

Belegondolni is rossz, hogy hamarosan el fogják árasztani a felhasználókat és a cégeket a különböző internetes telefonhívások, amelyekben akár Viagrát, akár mást próbálnak majd rábeszélni a vonal túlsó felén lévőkre. Ez a módszer a spittereknek olcsó, ám a hívott feleknek idegesítő és időrabló. A szakemberek szerint azonban nem csak a spit jelentheti majd a VoIP árnyoldalát, hanem például a DSL-hálózatokban fennakadásokat okozó vírusok is. A spit gondot okozhat a Skype vagy más internetes telefonálást segítő programok használóinak is. A VoIP-korszak tehát közel sem lesz olyan telekommunikációs aranykorszak, mint ahogy azt olyan sokan gondolják. Ugyan az európai szabályozó hatóságok, és a magyar Nemzeti Hírközlési Hivatal is folyamatosan figyelik a területet, de csak abban értenek egyet, hogy még nagyon ingoványos a piac, és nem mernek beavatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #6
    Hát nem tudom, én számítógép nélkül használom a VoIP-t, de ha valaki felhív reklámmal, akkor biztosan elküldöm a jó k...-ba, mint ahogy szoktam ezt a rendes telefonoknál is, mert bizony ez ott is divat manapság.
    Szerintem inkább egy olyan lehetőség kellene, ahol a tiltott számok listáját lehetne megadni, bár nem tudom, hogy ez hogyan működne direkt hardver esetén, számítógép nélkül.
  • Caro #5
    Azért mert a digitális aláírást egyenlőre kevesen használják, nem jelenti azt, hogy ez később is így lesz. De az is jó, ha van egy VoIP account, és csak arról lehet hívni. És akkor ha hív, és spammel, akkor egyszerűen lenyomod, és letiltod.
  • concrete #4
    "Ezt IZONYÍTANDÓ megjelentek a világpiacon a cégek számára kínált olyan settop-boxok, amelyek számítógépek nélkül teszik lehetővé az internetes telefonálást. "

    egy pillanatig elgondolkodtam, hogy vajon ez az "iszonyat" szó valamilyen ragozása, de csak egy szimpla helyesírási hiba :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    Tripla halálbüntetést a szpemmereknek, ezeket meg lassú tűzön kéne kényeztetni... és kéne egy 'hívóip' kijelzés, persze ha proxy-n keresztül tolja, akkor is legalább van valami nyom, és aggresszíven kéne felderíteni ezeket a szemétládákat. Plusz azokat is simán le kéne lőni, akik vesznek szpemben reklámozott cuccot..
  • Cat #2
    és ezt szerinted hányan csinálják meg? :) max. ugyananyian ahányan telepítenek tűzfalat, használnak vírusirtót, stb. szóval elég kevesen...
    amig a balgák rákattintanak a levelek mellé csatolt férgekre, ne várd el a digitális aláíráshoz kötést.
  • Caro #1
    Nagy cucc. Kell egy partnerlista, mint messengerben és aki nincs fenn az nem hívhat. Ennyi.
    Ha meg valaki hivatalos fej akar felhívni, céges céges dologgal kapcsolatban, akkor odabiggyeszti a digitális aláírását és kész.