Gyurkity Péter

Júniusban jön a Firefox 1.1

A Mozilla Alapítvány folyamatosan fejleszti első számú böngészőjét, amelynek 1.1-es verziója a várakozások szerint a hibajavítások mellett több fontos újdonsággal is szolgál majd az ingyenes böngésző kedvelőinek.

A Firefox fejlesztésére szükség is van, hiszen a konkurens böngészők újabb változatai mellett a biztonsági hibák is visszatérő problémát jelentenek, és könnyen elbizonytalaníthatják a felhasználókat. Az alapítványtól kiszivárgott információk szerint az 1.1 legnagyobb újítása a skálázható vektorgrafika teljes körű támogatása, amely nemcsak a böngészőnek, hanem a terjedőben lévő technológiának is kedvező lehet, lévén, hogy meglehetősen csekély a beépített értelmezőt tartalmazó böngészők száma.

A kétdimenziós vektorgrafikával dolgozó nyílt szabvány még nem igazán elterjedt a világhálón, annak ellenére, hogy az első végleges változat már 2001-ben elnyerte a World Wide Web Konzorcium ajánlását. Az Opera is csak a legújabb, nyolcas verzióban nyújt támogatást, ami az SVG 1.1 Tiny szabványon alapul. Többek között ezt a lemaradást hivatott semlegesíteni a Firefox új változata, amely ezzel egy időben számos hibajavítást és a hivatkozások egyszerűbb, kényelmesebb kezelését nyújtja majd az internetezőknek.

A hibajavítások fontosságát nem lehet elvitatni, hiszen az utóbbi hónapokban megnövekedett a nyílt forráskódú böngészőt fenyegető sebezhetőségek és kártevők száma. A Secunia biztonsági cég éppen tegnap adott hírt két rendkívül veszélyes sebezhetőségről, amelyeket a böngésző legfrissebb, 1.0.3-as verziójában fedeztek fel. A speciálisan szerkesztett html és JavaScript kóddal kihasználható hibákat csak oly módon küszöbölhetjük ki, ha letiltjuk a JavaScript futtatását, és nem engedélyezzük, hogy a webhelyek további szoftvereket telepítsenek a számítógépre (Beállítások -> Webes szolgáltatások -> Szoftvertelepítés engedélyezése webhelyeknek).

A böngésző hiányosságait ugyanakkor a biztonsági cégek is igyekeznek kiküszöbölni. Ezek közé tartozik az Anonymizer, amely 60 dolláros áron kínálja a kifejezetten Firefoxhoz kifejlesztett alkalmazáscsomagját. Az Anonymizer Total Privacy Suite névre keresztelt csomag a vállalat állítása szerint egyfelől elrejti a felhasználó útvonalát a kíváncsiskodók elől, másrészt a beépített kémszoftver-eltávolító segítségével megoldást kínál a kémszoftverekkel és reklámokkal szemben.

"Jóllehet az internetezők egy része szerint a Firefox biztonságos böngésző, a felhasználók még így is rendkívül sebezhetők a távoli támadókkal szemben" - indokolta a szoftvercsomag piacra dobását az Anonymizer szóvivője. Kétségtelen azonban, hogy a hibákat elsősorban a Mozilla hivatott elhárítani, és a jelek szerint az alapítvány mindent meg is tesz ennek érdekében. A böngésző fejlesztésének hivatalos útiterve szerint az 1.1-es verzió június elsején lesz majd letölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lenny #24
    Köszönöm! ;-)
  • Sil78 #23
    Próbáld ki a #4-es hozzászólásban leírtakat. Vagy pl ha nyomsz neki egy frissítést, akkor bejön rendesen.

    Ahol meg nem szabványos javascriptet használnak a smiley-k meg hasonlók beszúrására, ott kipróbálhatod a BBCode kiterjsztést, ezzel a jobb egérgombos menüből egyszerűen be lehet szúrni BBCode, HTML, XHTML és általad megadott kódokat.
  • Lenny #22
    Én is a Firefoxot használom, sokkal jobb mint az Explorer.
    De nálam is szétcsúszkál pár oldal, pl. a kedvencem is: KATT
    Az ilyeneket remélem kijavítják!
    Ja, meg nem tudok használni mindenhol javascriptet! Vane egy fórum, ahol a smilye-ik meg az url-ek csatolása javascripttel történik, és az nem müxik.
  • FTeR #21
    de nem ilyen mértékben, és normálisabb progiknál időnként van optimizálás (pontosabban hagyják xpnek kisöpőrni). nemtok olyan körűlményt elképzelni, hogy egy normális böngi 150!! megát foglaljon. már az alap 20onX is sok. Opera 16-17nél kezd, pedig az televan mindenféle fícsőrrel alapból.

    egyébként megint úgy elszállt az ff, hogy még a beállítások sem maradtak meg és rakat ext nem is müxik... és ez nem egyedi dolog. ráadásúl hajlamos 1-1 patch után is eljátszani ezt. ha opera kezlelné az xml-t már rég visszahúztam volna rá.

    1.1 ben lesz már vmi sessionsavers cucc?
  • TeszteloPontHu #20
    Nem tudom, minek erőltetik ezt az SVG-t. Nagyon régen "megbukott" a VRML is. Kezdetben a flash-hez sem volt plugin alapból beépítve, mégis el tudott terjedni. Nem ezen múlik.
  • Sil78 #19
    Windows esetén ez teljesen normális viselkedése a programoknak, hogy minél tovább futnak, annál több memóriát foglalnak. A Firefox memóriakezelésén amúgy már javítottak, és persze korlátozni is lehet a "memory cache" méretét (ezt próbáltad már?).
  • Sil78 #18
    Ne viccelj már, a FlashGot nevű kiterjesztés segítségével legalább 15 féle letöltésvezérlővel tud együttműködni a Firefox, köztük természetesen FlashGettel is.
  • FTeR #17
    remélem a memóriakezelést is javítják, mert három napja nem lőttem ki a ff-t és 1 tab megnyitása mellett több mint 150megát foglal, ami röhelyesen sok.
  • Andrew01 #16
    Nekem 1 dolog miatt nem tetszik a Firefox!Ez pedig nem más mint hogy nem lehet benne flashgettel tölteni!
  • SoDI--- #15
    Frankó, hogy terjedni fog az SVG támogatás, úgy is most tanulom, mert felvettem tárgyként ebben a félévben :)