CW Számítástechnika

Év végén jön az első fizikai gyorsító videókártya

Decemberben érkezhet meg a világ első fizikai gyorsítója asztali PC-k számára.

A világ első PPU-ja (physics processing unit) tehermentesíti a processzort és segítségével a jelenleginél jóval részletesebb fizikai modellek hozhatók létre. Európában a Club 3D kártyáin lesz először megtalálható az AGEIA PhysX chipje, az első, személyi számítógépekbe szánt fizikai gyorsító. Ha hihetünk a pletykáknak, a PhysX legkorábban decemberben kerülhet be az otthoni felhasználók számítógépeibe.

A gyártó szerint a fizikai társprocesszorok megjelenése legalább olyan hatással lehet a játékokra, mint annak idején a grafikus gyorsítók elterjedése. A grafikus chipek a programok látványvilágát forradalmasították, a fizikai chipek a programok valószerűségét emelhetik egy teljesen új szintre, eddig sosem látott effekteket létrehozva. Az AGEIA úgy véli, ahogy a játékoknál ma már alapkövetelmény a grafikus gyorsítók támogatása, hamarosan megjelenhetnek azok a programok, amelyek kihasználják a fizikai gyorsítók képességeit.

"A hardveresen gyorsított grafika jelentős innováció, ami teljesen új életet lehelt a PC-s játékokba" - mondta Dr. Jon Peddie, a grafikával kapcsolatos piackutatásokra szakosodott Jon Peddie Associates vezetője. "Bár a CPU és a GPU lehetővé teszi a nagysebességű feldolgozást és megjelenítést, szükség van egy dedikált PPU-ra a számításigényes valósághű fizikai modellek futtatásához."

A cég máris megállapodott az Unrealt fejlesztő Epic Games-szel és a több népszerű szoftvert kiadó Ubisofttal arról, hogy következő generációs szoftvereik már támogatni fogják a PhysiX processzort. Az Epic ígérete szerint az új Unreal motor harmadik verziója már együttműködik a PhysX-szel. Az AGEIA már korábban elérhetővé tette a játékfejlesztők részére a NovodeX Physics fejlesztői eszközkészletet, amelynek segítségével valósághű fizikai modellel rendelkező szoftverek készíthetők. Az első ilyen programok megjelenését 2005 karácsonyára várhatjuk.

A NovodeX támogatja a többszálú végrehajtást és a többmagos processzorokat is, amelyek hamarosan terjedésnek indulhatnak az otthoni gépekben. "A hardveres fizikai gyorsítással és a párhuzamos feldolgozással csak a csillagos ég a határ a játékok fejlesztői előtt" - mondta Manju Hedge, az AGEIA társalapítója és elnök-vezérigazgatója. A PhysX természetesen nem csak játékokban használható, akár tudományos szimulációkban, mérnöki modellezési feladatok elvégzésére is alkalmas lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #11
    Kicsit belehülyültek a kártyázásba páran azóta :D
  • Ender Wiggin #10
    javítsatok ki, ha tévedek, de hogy a fenébe lenne ez az első, mielőtt az nVidia megvette az Aegist, volt már dedikált kártya!

    https://techgage.com/article/ageia_in_2007_-_is_this_the_year_of_the_ppu/
  • kicsidinho #9
    csá all
  • Reyes #8
    A passziánsznak nem akarnak egy fizikai gyorsítót csinálni?
    Jobb lenne, ha 0,00000099 milliszekundummal hamarabb töltődne be... LoáááL
  • Freddy TNT #7
    Szerintem meg ha még pár dolgot belepakolnak egy hagyományos konzolgépbe akkor kész is a PC
  • PAtr0n #6
    "A hardveres fizikai gyorsítással és a párhuzamos feldolgozással csak a csillagos ég a határ a játékok fejlesztői előtt"
    Ja! Meg az ilyen videókarik ára is "csillagos ég" lesz egy darabig. De nem baj, mert legalább lenyomják az elődök árát!
  • Shan #5
    egy word indítást gyorsító chip se lenne rossz...
  • Faterx #4
    Mondjuk egy fizikai AI gyorsító érdekes lenne
  • Cat #3
    a mai játékokat elnézve bőven ráférne :)
  • uu #2
    most akkor már csak az a kérdés hogy a cpu mit fog csinálni :)
    marad neki az ai, és ennyi