Berta Sándor

Nőnap alkalmából célkeresztben a női másolók

Hiába március 8-a a Nemzetközi Nőnap, ám ez nem akadályozta meg a filmipari szervezeteket abban, hogy közzétegyék a legújabb jelentéseiket, amelyek szerint az filmkalózok 7 százaléka nő.

Egyre jobban eldurvul az illegális filmmásolók ellen a nemzetközi filmipar által folytatott kampány. Új elrettentő plakátok is készültek a Kino Marketing GmbH megbízásából, amelyek célja, hogy immár a nők is érezzék bűnözőnek magukat és amelyek minden illegálisan filmet letöltő vagy továbbadó nőt is börtönbüntetéssel fenyegetnek, éppúgy, mint korábban a fiatalokat. Elke Esser, a társaság vezetője szerint azért volt szükség a plakátok módosítására, mert sok nő nem figyelt rájuk, mivel nem érezték érintettnek magukat. Eközben egyre többen teszik fel gúnyosan a kérdést: Németország lakossága mikor kerül a rácsok mögé?

A legújabb filmipari jelentés szerint csak Németországban három millió kalóznő tevékenykedik szabadon, illegálisan letöltve filmeket, zeneszámokat és szoftvereket a világhálóról. Majd nem elég, hogy megtekintik ezeket a műveket, még sokan kiírják CD-re, DVD-re és terjesztik is őket. A német GfK adatai szerint egyre több a nő az illegális kópiák készítői és terjesztői között. Németországban becslések szerint minden nyolcadik férfi és a nők 7,1 százaléka egyszer vagy rendszeresen már töltött le illegális tartalmakat az internetről.


A német filmipar "ajándéka" a nőnap alkalmából: 5 év jár a női letöltőknek is

Eközben persze továbbra sincsenek legális filmletöltő helyek. Ez, valamint, hogy az emberek továbbra sem érzik bűncselekménynek az illegálisan terjesztett kópiákat, együttesen azt eredményezi, hogy Németországban emelkedik a törvénytelen másolatok száma. Ugyan egyre többen világítanak ennek a helyzetnek a paradox mivoltára, miszerint nem lehet letölteni a műveket legálisan, ám ugyanakkor egyre több CD- és DVD-írót értékesítenek világszerte. A kérdésre, hogy "hogy is van akkor ez?", eddig még nem érkezett válasz sem a zenei, sem a filmipartól. Mert ki venne és mire CD- vagy DVD-írót, ha nem írhatná ki kedvenc zeneszámait egy ezüstkorongra?

Valószerűtlennek tűnnek a filmipar kárjelentései is, hiszen 2004-ben például Hollywood és társai rekordbevételeket könyvelhettek el mind a mozikban lévő filmvetítésekből, mind pedig a DVD-eladásokból. Az sem tesz jót a filmipar szavahihetőségének, hogy az illegális másolások ellenére is kisebb vagy nagyobb értékben, de nő a DVD-eladások száma világszerte.

A kiadók vesszőfutása sok szakértő szerint nem a Napsterrel és az internet térhódításával kezdődött, hanem a CD, majd később a DVD elterjedésével. A probléma azonban nem ott van, hogy ezek a vállalatok védekeznek a műveik illegális másolása ellen, hanem ott, hogy "nehéz bűnözőknek" állítják be azt az apukát vagy anyukát, aki letölti gyermeke születés- vagy névnapjára a kedvenc énekesének számait és kiírja egy CD-re.

Sokan csak azért használják a fájlcserélő hálózatokat, mert más úton, módon nem jutnak hozzá egy-egy korábbi kedvenc filmjükhöz vagy filmsorozatukhoz. Szintén az illegálisan letöltők táborát növeli az is, hogy az új szerzői jogi szabályozás értelmében Németországban már az is bűncselekménynek számít, ha valaki a szabadon hozzáférhető csatornák műsorát rögzíti analóg vagy digitális formában. Mindenesetre az biztos, hogy rosszul megfogalmazott plakátokkal nem lehet számottevő eredményeket elérni, ellenben például a műsoros DVD-k árának csökkentésével el lehetne. Ám ez valamiért mégsem történik meg...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #70
    Szerinted más országban nincs adó?? Mégsem ennyi.
  • TeszteloPontHu #69
    Azért az adókkal ne felejtsünk el számolni... Egy 5000 Ft-os CD/DVD árából 1000 Ft csak az ÁFA!!! És a kereskedő sem ingyen teszi ki a boltban a lemezeket...
  • SirLord #68
    istenem ez a nö a képen tuti be van löve...
  • SirLord #67
    affene ezért kaptam egy büntipontot is, de hát nincs igazam kedves jo moderátorok???
  • SirLord #66
    na uglátom kidobtak a véleményem miatt, ezért leirom azok kedvéért akik lemaradtak rola...
    a lényeg hogy nem lenne ennyi kaloz ha olcso lenne a film mg zene meg minden jo ami otthonra valo, és az emberk rájönnének, hogy jobb a töltögetés ideje hejett megvenni egy filmet és azt nézni...
    amugy a németekkel mindig csak baj van...
    ahmed ah ahbul ahkaliahman ahduahlal ahbdirahhanuk milahundzsrihga!
    értsd:
    kedves oszama!
    a német zeneipari fötisztviselö lehugyozott egy koránt hirdetö táblát...én ezt a hejedben nem türném..
  • Keldor #65
    ez lol
  • pemga #64
    Ez inkább a sokkolás része. "Ha kalóznő vagy, ezt tesszük veled. Így fogsz kinézni Te is..." (Nagyon tetszik nekem ez a kalóznő kifejezés :)).

    Ehhez képest a Dajcse TKom az adsl előfizetésed mellé ingyen ad wlan routert, amihez náluk vehetsz akcióban egy tv-re köthető wifi-s dobozt, ami a wifi-képes gépeden megsharelt file-okat lejátsza a tv-den. És mindezt a saját bemutatótermükben meg is tekintheted működés közben :).

    Szóval pénz transzfer: egyik zseb -> másik zseb.
  • [HUN]PAStheLoD #63
    Ilyen képekkel azt is elhitethetik, hogy a német nők fele neonáci :P
  • dimenzio harcos #62
    csesszék is meg mind :

    http://www.freereactor.com/
    innen szedhettek infót, mikor, mijen új szájt van a köbön. lehet warezkodni 1000rel
  • dimenzio harcos #61
    én teljesen legálisan megveszem a bólogató zsiráfos üres dvd-t, majd azt veszek rá amit csak akarok (kivéve szoftvert... azt üres cd-re nyomom hahaha), hiszen az üres dvd/cd/mostmár memória kártyák árába is () be van építve a szerzői jogdíj.
    úgyhogy ezt kifizetettnek tekintem.

    mindenki tudja a megoldást: lejjebb kellene vinni a műsoros termékek árát, a fizetéseket meg fejjebb. de ugye azt is tudja mindenki, hogy ez nálunk az elkövetkező 10~20 évben nem fog bekövetkezni.

    (a másik dolog ami a begyemben van - má nem is akarok arról inkább írni... -, az meg a matáv/axeleró forgalom alapú adsl szolgáltatása. most fogják bevezetni 3Gb, 6Gb, ... fölötte fizethetsz... ki tudja mennyi lesz... mocskok...)