SG.hu

A Microsoft az Invitel letiltott felhasználóiról

A napokban több olyan hír is megjelent a magyar médiában, mely szerint az Invitel, a Microsoft kérése alapján, letiltotta néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését.

A hírek szerint a szolgáltatás letiltásának indoka az volt, hogy a Microsoft amerikai anyacége a magyarországi előfizető gépén illegális szoftverhasználatot észlelt (a levél bescannelt első és második oldala). Az ügy hátterének, jogi és biztonsági okainak saját nézőpontjukról történő ismertetése érdekében a Microsoft Magyarország közleményt adott ki. E szerint a Microsoft Corporation iparági kapcsolatain keresztül szerzett tudomást arról, hogy néhány weboldal-üzemeltető olyan eszközöket tett elérhetővé honlapján, amelyek megkönnyítik a vállalat szoftvereinek illegális terjesztését, és lehetővé teszik az azokkal való visszaélést.

Az illegálisan terjesztett eszköz, amiről a konkrét esetben szó van, egy kulcsgenerátor program, amely hamis Microsoft termékkulcsokat állít elő. Az ilyen módon előállított - hamis - kulcsok révén pedig lehetőség nyílik a licenccel és eredeti kulcsokkal nem rendelkező szoftverek aktiválására.

A Microsoft Corporation információi szerint az Invitel néhány szóban forgó előfizetője, adott IP-címekről, adott időpontokban elérhetővé tette a társaság termékeinek aktiválását segítő kulcsgeneráló programot, habár arra magyarázatot nem adtak, hogy akkor vajon a levélben szereplő állományok neve miért nero és halflife .zip. A program segítségével előállíthatók azok a véletlenszerű alfanumerikus kulcsok, amelyek számos Microsoft-termék - többek között a Windows XP Professional, a Microsoft Office XP és a Windows Server 2003 - mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott és dobozos változatainak, telepítés utáni aktiválásához szükségesek. A vállalat tapasztalatai szerint ezen hamis termékkulcsok segítségével illegális szoftvereket aktiválnak, amelyeket a gyanútlan felhasználóknak eredeti, legális termékként adnak el.

A vállalat a tudomására jutott információk alapján - szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással - jogi képviselője útján felkérte az érintett szolgáltatót, az Invitelt, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénybe ütköző tevékenység mielőbbi felfüggesztésére, a kulcsgenerátor szoftver webről történő eltávolítása, vagy az ahhoz történő hozzáférés megakadályozása útján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #22
    http://www.geekguild.co.uk/invitel/
  • mrzool #21
    Majd beszámolok róla, ha sor kerül arra a bizonyos 3. reinstallra (a következő 2-3 évben biztos nem...:))
  • fflx #20
    mrzool arra azert kivancsi lennek, hogy 3. alkalommal is siman menne-e az install. mivel ha jol tudom egy licence 2 gepre telepitheto. mert ugye akinek van egy asztali es egy notebook gepe, annak ne kelljen mar megvennie ket vindozt. (ez asszem benne van az eulaban, bar a mocsok notebookgyartok nagyon ritkan hajlandoak adni vindoz nelkuli gepet. amihez valoszinuleg eleg sok koze van az m$-nek)
  • HUmanEmber41st #19
    Engem ne a Microsoft tiltott le, alapból megszakad állandóan a NET em
    A jó minőségű invitel-féle ADSl...
  • fureszoszi #18
    Tiszta élvezet ez az egész.Nem tud bejelentkezni az msn-em.microsoft................
  • mrzool #17
    Nem volt ebben semmi csúsztatás, aki egy kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy össze sem hasonlítható egy szerver linux egy xp home-mal. Nem hiába írtam a home-ot! Akinek más, játéknál komolyabb célra kell, annak ott a 2k3 - ám ha szétnézel, nyilvánvaló, hogy a topikolók nagyrésze csak gamer. Ezzel nem akarok megbántani senkit, csak arra célzok, hogy mindenhez a megfelelő eszközt kell használni. Aki egész életében csak játszik és netezik, annak minden bizonnyal megfelel egy home is.
  • irkab1rka #16
    OFF

    mrzool elég dúrván csúsztat. (nem azt mondtam, hogy hazudik!!!)

    a 20 ezres linux szerver változat ehhez mért éves supportal, mig a windows változat esetében egy xp home-ról beszélgetünk, ehhez mért szakmai supportal és képességekkel.

    Jó lenne, ha nem csak az árlistákat böngésznék a srécek :)

    hehe

    Nem kell ám mindent elhinni, ami MS-ellenes, inkább olvass utána megbízható helyen, vagy próbáld ki saját magad. ez nagyon igaz, tessék átültetni a gyakorlatba :)

    Az XP minőségéről meg annyit, hogy egyik gépemben via-s abit alaplap van, a win2000-t fel lehet rá telepíteni, a win xp (magyar, angol) nem megy fel rá, a suse 8.2 meg csont nélkül felhúzott rá (nvidia drivert külön kell felrakni :( szóval lehet variálni, hogy az egyik nem működik, a másik meg nem user friendly...

    ON

    A szolgáltató a megkötött szerződés értelmében járt el. Egyéb irányból ez talán az egyetlen korrekt pontja a szerződésnek, ami nem arról szól, hogy "Jelen szerződés köttetett X.Y (továbbiakban mint user) és Z.Y Internet szolgáltató (a továbbiakban mint Területi Monopolium Birtokos, vagy egyszerűen csak Az Isten)..." :)
  • Faterx #15
    Jól van kösz majd tel. utánanézek
  • mrzool #14
    Az a cikk teljesen másról szól, ne keverd bele ebbe. Semmilyen hátrányát nem látom az OEM XP-nek, 2 év alatt egyszer kellett újrahúznom, mert kicseréltem alatta a teljes gépet (a vindóz mellé vásárolt OEM hardver persze megmaradt:))), és egy büdös szót nem szólt a második aktiválásnál.

    Nem kell ám mindent elhinni, ami MS-ellenes, inkább olvass utána megbízható helyen, vagy próbáld ki saját magad.
  • Faterx #13
    például