Alex

A Microsoft és a digitális jövő



A Nemzetközi Szórakoztató Elektronikai Vásár keretében megtartott beszédében Bill Gates olyan technológiákról, együttműködési megállapodásokról és piaci tényezőkről számolt be, amelyek közelebb visznek a Microsoft által elképzelt digitális jövőhöz. Gates előadásában a zene, a fényképezés, a filmek, a televízió, a játék és a kommunikáció területeinek újdonságaira koncentrált.

Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője tartotta a 2005. évi nemzetközi CES konferencia nyitóbeszédét, amelyben felvázolta a digitális életmóddal kapcsolatos elképzeléseit, valamint vázolta, milyen együttműködések keretében törekszik cége arra, hogy kiszolgálja az emberek igényeit. Gates beszédében kifejtette: "Vállalatunk hatalmas összegeket fordít technológiai fejlesztésre, ami forradalmi újdonságokkal járul hozzá a digitális életmód elterjedéséhez. Stratégiánk alapja, hogy kiváló szoftvereket, és partnereink innovációját jól megalapozó platformot biztosítsunk; így ügyfeleink az egymással tökéletesen együttműködő eszközök és szolgáltatások rendkívül széles köréből választhatnak."


Gates beszédében kiemelte, hogy az Archos, az iRiver, a Samsung és a Gateway új digitális zene- és videolejátszói révén immár több mint 50 olyan készülék van forgalomban, amely megfelel a Microsoft PlaysForSure logó minősítési követelményeinek, mely azt szolgálja, hogy egyszerűbbé és minden felhasználó számára elérhetővé váljon a digitális anyagok lejátszása. A készülékek köre a kisebb, egyszerűbb, flash memóriás lejátszóktól kezdve a mindentudó, merevlemezes készülékekig, illetve a később megjelenő, nagyfelbontású, hálózathoz csatlakoztatható televíziókészülékekig (HDTV) és DVD-lejátszókig terjed. Gates elmondta, hogy októberi kibocsátás óta már 90 millió példányt töltöttek le a felhasználók a Windows Media Player 10-es változatából - ami azt jelenti, hogy másodpercenként nyolcan kezdeményezték a letöltést.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Microsoft Plays for Sure minősítés, hogy bárki lejátszhasson bármit

Az emlékek digitális formában való megörökítése kapcsán Gates bemutatta a Nikon új D2X digitális fényképezőgépe és a Windows együttműködése által elérhető új lehetőségeket. A Nikon új gépével készített fényképek vezeték nélkül átmásolhatók a Windows XP Media Center Edition 2005 rendszerű számítógépekre, valamint a Windows Mobile alapú Smartphone készülékekre.


Conan O'Brien a Nikon fényképezőgéppel>

Előadása során Gates bemutatta, milyen lehetőségeket teremt a Windows platform sokoldalúsága olyan számítógépek és szórakoztató elektronikai eszközök kifejlesztésére, amelyek egyesítik magukban a digitális életmód minden jellemzőjét. Példaként hozva fel, hogy az elmúlt évben megkétszereződött a Media Center-rel ellátott PC-k értékesítése: világviszonylatban összesen 1,4 millió készüléket adtak el, a forgalomnövekedés pedig három hónap alatt elérte a 40 százalékot.

Gates, miközben felhívta a figyelmet a PC és a TV technológia konvergenciájára, bemutatta az Alienware, a HP, a Niveus Media, a Stack 9 Systems és a Ricavision új, Windows XP Media Center Edition 2005 rendszerű PC-it, melyekkel a felhasználók megtekinthetik kedvenc tévéműsoraikat, fényképeiket, videofelvételeiket, valamint meghallgathatják a zeneszámokat. A gépek szolgáltatásai között a HDTV funkció is megtalálható. Gates azt is bejelentette, hogy az LG nemsokára forgalomba hoz egy, a Windows CE rendszeren alapuló DVD-író, illetve digitális videofelvevő készüléket, mellyel mindenki felveheti, és DVD-re írhatja kedvenc műsorait, sőt, meg is oszthatja őket Windows XP és Windows XP Media Center Edition rendszerű személyi számítógépek felhasználóival. Gates ezután a Philips, a Niveus és a Logitech univerzális távirányítóit mutatta be, amelyekkel a Media Center PC-ken kívül a házimozi-berendezések is vezérelhetők.

Klikk ide! Klikk ide!
PlaysForSure logó a Digitrex HDTV-n és az LG DVD felvevőjén

Gates további példákat is említett arra, hogy milyen lehetőségekkel bővíti a Windows a napjainkban használatos eszközök szolgáltatásait: bemutatta az első hálózatos televíziót, amellyel lejátszható a PlaysForSure logót viselő online áruházak zenei- és videokínálata. A Digitrex új, 46 hüvelykes képátmérőjű LCD képernyős HDTV-je, a Windows Media Connect és a Windows Media DRM 10-es változata segítségével folyamatos átvitellel tölti le a digitális fényképeket és a személyes anyagokat bármely Windows XP rendszerű számítógépről, illetve az előfizetés ellenében elérhető zeneszámokat és filmeket a PlaysForSure online áruházakból. A Pioneer pedig épp jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy HD plazmakijelzőin bevezesse ezt az újfajta televíziózási lehetőséget. Gates szerint az ilyen jellegű innovációk új lehetőségeket teremtenek a szórakoztató elektronikai cégeknek, és különleges élményt kínálnak a vásárlóknak a digitális műsorok élvezetéhez.

Klikk ide! Klikk ide!
Microsoft IP TV - klikk a nagyobb változathoz

Gates ezután az IP protokollon alapuló televízió-szolgáltatásban (IPTV) rejlő óriási potenciálról szólt, és felhívta a figyelmet a Microsoft TV IPTV Edition szoftver formájában megjelenő platformra, amelynek révén a hálózatszolgáltatók következő generációs, fizetős televízió-szolgáltatást nyújthatnak. Ezzel a szoftverrel a szolgáltatók hozzájutnak ahhoz a videoplatformhoz, amellyel a jelenlegi TV-műsorszórási platformokon nem elérhető integrált video-, hang-, adat- és mobilszolgáltatást nyújthatnak előfizetőiknek. Gates ezután egy áttörést hozó szerződésről szólt, amelyet az MTV Networks-szel kötött a Microsoft; ennek köszönhetően az MTV műsorai és háttéranyagai különféle új módszerek és digitális szórakoztató elektronikai termékek révén is elérhetővé válnak. Így a felhasználók ezen új eszközök segítségével is hozzáférhetnek többek között az MTV, a VH1, a CMT és a Comedy Central tartalmához. A szerződés részeként az MTV a Media Center PC-k és a Portable Media Center készülékek számára elérhető formában teszi közzé az anyagokat, és olyan, a PlaysForSure követelményeknek megfelelő MTVN digitális zeneszolgáltatást is beindítanak, amelyre a Windows Media 10 Digital Media Mall erre szolgáló funkciói segítségével is elő lehet fizetni.


Gates az MSN új videoletöltési szolgáltatására is felhívta a figyelmet: itt egy helyen érhetők el a Portable Media Center és más Windows Mobile rendszerű készülékkel lejátszható sporttémájú anyagok, hírek és szórakoztató műsorok, köztük naponta megújuló letölthető videofelvételek az MSNBC, a CNBC, a FOX Sports, a HGTV, a Cookie Jar Entertainment és az IFILM kínálatából. Az "MSN Video Downloads" webhelyen már beindult a szolgáltatás előzetes - ingyenes, illetve díjköteles (premium) - változata. A webhely végleges formája pár hónapon belül várható.

Gates beszámolt az Xbox és az Xbox Live szolgáltatás fejlődéséről is: a 2004. évi karácsonyi ünnepek előtt az Xbox játékkonzolból adták el a legtöbbet az Egyesült Államokban, így az előzetes számítások szerint a konzol november és december hónapban elérte a 40 százalékos piaci részesedést. A nagy érdeklődéssel várt, november 9-én megjelent "Halo 2" nevű játékból már 6,3 millió példány fogyott el, ezzel meghaladta saját előző változatának hasonló időszak alatti forgalmát. A "Halo 2" a forgalomba hozatalát követő első hétvégén 125 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, amivel felülmúlta az eddigi legnagyobb nyitó-hétvégi forgalmat, amit eddig a "Pókember" című film mondhatott magáénak, amely alig valamivel kevesebb, mint 115 millió dollárt ért el. A "Fable" nevű népszerű Xbox szerepjáték is több mint egymillió példányban kelt el, mindössze két hónap alatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Halo 2 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Xbox Live is csúcsforgalmat bonyolított le: több mint egymillió egymástól különböző felhasználó játszott rajta. A "Halo 2" játékosai pedig rekordot döntöttek: a mai napig 69 millió órát használták a szolgáltatást, ami felülmúlja minden más Xbox Live játék hasonló adatát. Gates felvázolta a játékok területét napjainkban jellemző három legfontosabb trendet is: ezek közé tartozik a HDTV, a szélessávú és a vezeték nélküli hozzáférés általánossá válása, valamint a testreszabási lehetőségek körének bővülése.


Gates ezután a kommunikáció és a mobilitás témájára tért át. Beszámolt arról, hogy 37 Microsoft-partner, több mint 25-féle Windows Mobile rendszerű telefont gyárt világszerte, és jelenleg 28 ország 61 mobilszolgáltatójánál kaphatók Microsoft Windows Mobile rendszerű Smartphone készülékek. Bemutatta, hogy a Windows Mobile rendszerű Audiovox SMT5600 Smartphone mobiltelefon a Windows Media Player 10 segítségével képes a hang- és videofelvételek fogadására, így a felhasználók lejátszhatják az előfizetéses szolgáltatások keretében elérhető hanganyagokat, illetve a számítógépükön tárolt videofelvételeket. Gates ezután a Microsoft Research prototípus állapotban lévő technológiáját demonstrálta. Ennek segítségével a Windows Mobile Smartphone-t használók távolról is megnyithatják és megtekinthetik az otthoni vagy az irodai számítógépükön tárolt fényképeket.

Gates ezután a Microsoft SPOT (Smart Personal Objects Technology - Intelligens használati tárgyak technológiája) és az MSN Direct órák terjedéséről szólt: bemutatta a Fossil és a Suunto három új karóráját, valamint bejelentette, hogy az Oregon Scientific és az M.Z. Berger and Co. vállalattal együttműködve olyan ébresztőórákat fognak készíteni, amelyeken az MSN Direct időjárási tájékoztatói lesznek láthatók. Gates arról is szólt, hogy az elmúlt évi indulás óta megkétszereződött a felhasználók számára elérhető tartalom mennyisége.

Klikk ide! Klikk ide!
Néhány SPOT óragyártó és az Oregon Scientific rádiós időjáráselőrejelzője

Gates előadása befejezéseként visszatekintett az elmúlt évben elért bámulatos technológiai fejlődésre, és felvázolta azokat a főbb trendeket, amelyek minden valószínűség szerint formálni fogják a szórakoztató elektronikai ágazat jövőjét. A tárolókapacitás és a hálózati sávszélesség folyamatos bővülésére utalva azt jósolta, hogy hamarosan egy-egy készülék is annyi adat tárolására lesz képes, mint most a legnagyobb zeneszolgáltatók, és hogy az ultraszéles-sávú hálózatok még változatosabb és innovatívabb intelligens készülékek megalkotására adnak majd módot.

Gates a következőképpen zárta beszédét: "Az idei év mérföldkő volt a Microsoft és partnerei életében - megtapasztalhattuk, hogy a szoftver ereje milyen fejlődést hozhat a digitális szórakozás világában, hogyan biztosíthatja a készülékek tökéletes együttműködését, és bővítheti minden eddiginél nagyobbra a választási lehetőségek körét. A digitális életmód már valóság, és az is marad."

Bill Gates előadásának megtekintése (WMV formátum, hossza 63 perc)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szatigor #24
    Legértékesebb és leghasznosabb hirlevélnek tartom az Önök SG Magazinját, melynek számomra történő megküldését ezuton is köszönök. Szatmári Gábor nyugdijas Kaposvár.
  • KIP #23
    jah és ezen a linken található: http://www.xboxyde.com/leech_1073_en.html
  • KIP #22
    Azért elég lol volt mikor összeomlott az op rendszer a bemutatón, van róla videjó is
  • Herkulles #21
    Nem ismered Tárántínót, most készíti új filmjét.
  • dduma #20
    a digitális jövőt valahogy M$ nélkül képzelem el...
  • hungi #19
    Conan OBrien... olyan kint mint kb. Friderikusz
  • b #18
    jézus ereje. ki ez a szerencsétlen nyomorék bill géc mellett?
  • b #17
    kacagok.
  • DW #16
    Ő úgy gondolta, hogy a majd a Jerry Springert fogod rögzíteni és nem a jogdíjas filmeket:D
  • Zsoltika 007 #15
    Kijött a Halo 2. Ez nagyon nagy húzóerő. (Akárcsak az 1 volt anno.) Elég sokan vesznek csak ezért X-box-ot.