Hunter

Rekonstruálták a mikulás arcát

A 168 centiméter magas mikulásnak kreol bőre, rövid fehér szakálla, szögletes állkapcsa, jókora álla, sötétbarna szemei és törött orra volt, legalábbis ezeket a külsőjegyeket sikerült összeszedniük azoknak a brit tudósoknak, akik rekonstruálták a 4. századi Szent Miklós arcát.

A későbbiekben mint télapó, mikulás, karácsonyapó - helye válogatja - néven elhíresült szent maradványai a dél-olaszországi Bari egy kriptájában nyugszanak, melyet 1953-an exhumáltak a templom restaurációs munkái miatt. Ebből az alkalomból a Vatikán engedélyezte Luigi Martinonak, a Bari Egyetem anatómusának a csontok vizsgálatát. Fél évszázaddal később Caroline Wilkinson, a Manchester Egyetem antropológusa, az olasz antropológus röntgenfelvételei és vizsgálatai alapján elkészítette a szent fejének egy szimulált agyag modelljét.

"Martino röntgenfelvételeit használtam sablonként a koponya számítógépes modellezéséhez. Számos kraniológiás mérést alkalmaztunk, hogy biztosítsuk a replika pontosságát. Az arcot egy virtuális arcrekonstrukciós rendszerrel állítottuk elő" - magyarázta Wilkinson. A háromdimenziós felvételt a számítógép által generált filmekre szakosodott Image Foundry Studios kutatói készítették el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kornak megfelelő, rövidre vágott fehér szakáll az ortodox szentképeken megfestett vallási vezetők tanulmányozása után került az arcra. "Szinte minden képen rövid, többnyire őszes hajjal és közép-hosszú ősz szakállal ábrázolják, valamint jól láthatók rajta a férfiak kopaszodásának jegyei" - mondta Anad Kapoor, az Image Foundry Studios munkatársa.

A számítógép által generált képet világok választják el a pirospozsgás, kerekarcú, kékszemű vidám öregúrtól, akit általában piros, szőrmével szegélyezett öltözékben ábrázolunk. A valóság, ha ezt tényleg valóságnak lehet nevezni, egy alacsony, kemény vonásokkal rendelkező, a hatvanas éveiben járó férfi, "rendkívül férfias arccal és törött orral", állítja Wilkinson. "Ha ma élne és találkoznánk vele, akkor inkább egy rögbi játékos vagy egy kidobóember érzetét keltené bennünk, semmint a télapóét" - tette hozzá Kapoor.

A 4. században, a mai Törökország területén élt ortodox püspökhöz több csodát is társítanak, a mondák szerint csontjait olasz tengerészek lopták el és szállították Bariba 1087-ben. "Sejtettem, hogy nem fog hasonlítani az idők során kialakított képhez, amit rengeteg tényező alakított, többek közt a Coca-Cola is" - mondta Wilkinson. Valóban a jelenlegi ábrázolást nagyban befolyásolta a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya, amihez a rajzokat egy bizonyos Haddon Sundblom készítette.


A Coca-Cola féle Mikulás-kép milliók véleményét befolyásolta

A számítógépes kép mindenesetre egyezőséget mutat Martino vizsgálataival. "Az arc rövid és széles volt, melyhez tekintélyes áll társult. Széles homloka alatt nagy szemek ültek, orra közepes méretű, erős arccsontozattal" - írta Martin jelentésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Casius #27
    tökre mint egy arab alkoholista
  • Tetsuo #26
    A Blikkben szoktak ilyen hírek megjelenni..
  • Killgore #25
    Inkább nézném valami kemény harcosnak, mint békés mikulásnak :) Bár tényleg a Coca Cola terjesztette el, hogy kis aranyos öregúr :)
  • CeNTeR #24
    Cigány mikulás :DD Ő nem cigány csak familiárisan hiperpigmentált.
  • Axon #23
    Hmmm... cigány mikulás???
    Szerintem ebben már megint az ombucman keze van...
  • Kain #22
    Sorry tőlem is, aszittem komolyan gondoltad :)))
  • marcee #21
    Főleg a szakáláról lehetnek pontos adataik, ugyanmá'!
  • lompos #20
    +1 alternativa japánban & kinában ferdeszemű a miki miki mikulás!!! ja ott vannak a mongolok!!!!!!!!!!
  • dez #19
    Jelzem, én nem fikáztam. Csak három gondolat-alternatívát írtam.
  • _Atti_ #18
    először asszittem a hirre a cim alapján hogy a lappföldi mikinek szétütötték az arcát s azt kellett rekonstruálni:)