Hunter

Új geológiai és éghajlati felfedezések a Marson

Először készültek felvételek a bolygó felszínéről azokról a felhőképződményekről, melyek nagyban emlékeztetnek a Földön is láthatókra, és egy olyan kőzetről, amihez még csak hasonlót sem láttak eddig a tudósok.

A NASA marsjárói újabb bizonyítékokat juttattak vissza a múltbeli vízről, és a küldetés vezetői azt is bejelentették, hogy a robotok meglepően jó állapotban vannak és - az időnként előbukkanó hibák ellenére is - mindkettő akár hónapokig képes folytatni tudományos vizsgálatait. A Gusev krátert szegélyező Columbia dombokon átevickélő Spirit kőzetformákat és geokémiai újdonságokat fedezett fel, beleértve a goethit ásványt, melyet eddig még nem észleltek a Marson. A Földön gyakori goethit kizárólag víz hatására jön létre, bár a víz lehet folyékony, fagyott vagy pára is, tette hozzá Goestar Klingelhoefer, a német Johannes Gutenberg Egyetem kutatója.

Klikk ide!
A Spirit útvonala egy fél évvel ezelőtti fotóra berajzolva - klikk a nagyobb képhez

Más felfedezések arra utalnak, hogy a Columbia dombokon talált kőzetek kialakulásában meteorit becsapódások vagy vulkanikus tevékenység, valamint egyes pontokon víz is szerepet játszott.

Steven Squyres a marsjáró tudományos műszereinek főfelügyelője elmondta, az elmúlt hétvégén eddig soha nem látott kőzetet vettek észre. A tudósok még nem elemezték és Squyres nem akart találgatásokba bonyolódni mivoltát illetően, azt azonban megjegyezte, hogy a Columbia dombok kőzetei több milliárd évesek lehetnek, elképesztően összetett szerkezettel és ásványi gazdagsággal. "Lenyűgözött a kőzetek változatossága" - mondta Squyres. "Olyan mintha egy turmixgépben dolgozták volna össze." Squyres szerint egyértelmű hogy a fent említett kőzetek megmunkálásában a víznek is szerepe volt, az azonban még nem tudható, hogy milyen halmazállapotú vízről van szó, de több kémiai jel is folyékony vízre utal.

Klikk ide!
Az Opportunity hátsó navigációs kamerájának képe az Endurance kráterből kimászás után - klikk a nagyobb változathoz

A Mars másik oldalán az Opportunity hathónapnyi tartózkodás után vasárnap kimászott az Endurance kráterből. "Kint vagyunk" - kommentálta az eseményt Squyres. A marsjáró kihátrált a kráterből, mivel hátramenetben jobb a mászó képessége. A Meridiani Plánumra visszatért Opportunity gomolyfelhőkről készített felvételeket, melyek feltűnően hasonlítanak a Földön láthatóakhoz.

Klikk ide!
Az Opportunity gomolyfelhőkről készített felvétele - klikk a nagyobb változathoz

"Elképesztően látványos kép" - mondta Michael Wolff, a marsjáró-csapat egyik tudósa, aki bemutatta az első felvételt. "Egyszerűen nem lehet betelni vele." Wolff szerint szinte biztos, hogy a felhők vízjégből álltak össze. A bolygó körül keringő műholdak már korábban is észlelték azokat, melyek a kutatók ismeretei alapján az egyenlítő közelében jönnek létre, amikor a Mars elliptikus pályáján a legtávolabb kerül a Naptól. Ekkor 40 százalékkal kevesebb napfény melegíti a bolygót, megváltoztatva az éghajlatot. A felhőket a szél fújja, Wolff becslései szerint másodpercenkénti 10 méteres sebességgel haladnak. Mindez az éghajlat változására enged következtetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WOOCYFER #8
    Na akkor mátrixozzunk. Az ember az egy virus a föld számára.
  • Mizoka12 #7
    Akor mi nem emberek vagyunk hanem goauldok.
  • Esrohnoil #6
    Lehet h. az emberi faj egy parazita és sorban elpusztítja az élet számára alkalmas bolygókat...
  • datango #5
    hm-? kiraly lenne ha porogne az ido meg minden és 2 bojgonk lenne :)
  • blevi #4
  • Rafaelo #3
  • papabear #2
    Ez nem biztos, hogy annyira off és nem biztos, hogy annyira vicc....
  • Jimmyke #1
    Off: Marsról egy vicc: Emberek elpusztították a Marsot, és most megszállják a Földet!
    On