Gyurkity Péter

Új módszer a feszített szilícium előállítására

Az AMD és az IBM olyan új eljárást dolgozott ki, amely a két vállalat szerint az eddiginél olcsóbb, gyorsabb, és egyszerűbben alkalmazható, így nem növeli drasztikusan a processzorok előállítási költségét.

Az eljárás a "Dual Stress Liners", azaz DSL nevet kapta, és legfőbb előnye, hogy jóval egyszerűbb a korábbi megoldásoknál. Az AMD szóvivője elárulta, hogy a DSL eljárással készülő processzorok már jelenleg is kaphatók, de az új technológia valódi jelentősége csak a következő negyedévben, az új 90 nanométeres processzorok megjelenésével mutatkozik majd meg. A két cég adatai szerint a DSL révén a tranzisztorok teljesítménye 24 százalékkal javul, és - ami a költségeket tekintve rendkívül fontos - a technológia alkalmazása miatt nem csökken az egy ostyából előállítható processzorok száma.

A feszített szilícium technológiák elsődleges célja a tranzisztorok teljesítményének növelése, amely kettős előnnyel jár: egyrészt növekszik a processzorok teljesítménye, és ezzel egy időben csökken a fogyasztás. Ennek érdekében át kell rendezni a szilícium atomok elhelyezkedését, úgy, hogy az elektronok könnyebben és gyorsabban mozoghassanak a tranzisztorokban. Korábban ezt germánium alkalmazásával érték el, a nagyobb germánium atomok ugyanis "széthúzzák" a szilícium atomokat.

"Ez egy kicsit olyan, mint bólyák között vezetni: ha a bólyákat széthúzzuk, gyorsabban vezethetünk. Technikai szempontból az a fontos, hogy a feszített közegben az elektronok tömege lecsökken, így valóban olyan, mintha kisebb autót vezetnénk" - fejtette ki Nick Kepler, az AMD fejlesztői csoportjának vezetője.

Elemzők szerint a feszített szilícium technológiák alkalmazása kiélezheti az AMD és az Intel között zajló versenyt, és fontos szerepet játszhat a verseny alakulásában. Az Intel 90 nanométeres processzorai hasonló eljárással készülnek, de a vállalat ígérete szerint a 65 nanométeres chipek már a technológia továbbfejlesztett változatát tartalmazzák majd, amely további 30 százalékkal javítja a mutatókat. Az IBM és az AMD kettőse, valamint az Intel a héten megrendezésre kerülő International Electric Devices Meeting nevű konferencián számolnak be az eddig elért eredményekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    "[...]Technikai szempontból az a fontos, hogy a feszített közegben az elektronok tömege lecsökken,[...]" ez a tömegcsökkenés valós ? vagy csak félrefordítás ? Esetleg valami más áll a dolog mögött ?
  • FTeR #4
    jujjjjj :D
  • TeszteloPontHu #3
    Tényleg nem új, hiszen nálunk is évek óta elérhető a fejlettebb változata, az Advanced Dual Stress Liners, azaz az ADSL. Vagy tévedek? :)
  • Janek81 #2
    "a DSL eljárással készülő processzorok már jelenleg is kaphatók, de az új technológia valódi jelentősége csak a következő negyedévben, az új 90 nanométeres processzorok megjelenésével mutatkozik majd meg"

    A hír értéke a kiemelt részben van. Nem új a technika, de a legújabb. Arról a fejlesztők nem tehetnek, hogy az SG csak most adott hírt a dologról. :)
  • Jimmyke #1
    Mitől új ha már lehet kapni