Gyurkity Péter

Elmarad a Media Player nélküli Windows megjelenése

Az Európai Bizottság átmenetileg felfüggesztette azon korábbi határozatát, amely hétfőtől kizárólag Media Player nélküli Windows változatok forgalmazását engedélyezi a Microsoftnak.

A bizottság még márciusban kötelezte a céget, hogy 90 napon belül dobja piacra a Media Player szoftvert nélkülöző operációs rendszert, valamint hogy 120 napon belül osszon meg vetélytársaival bizonyos információkat a Windows szerver változatáról. A redmondi cég a hónap elején száz oldalas beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben a döntés felfüggesztése mellett a 497 millió eurós büntetés elengedését kérte.

Jim Desler, a Microsoft szóvivője vasárnap kifejtette a cég álláspontját, miszerint a döntés nem csak a Microsoftnak okozna károkat, hanem számos szoftverfejlesztőnek, webfejlesztőnek, és végül, de nem utolsósorban a felhasználóknak, mivel nagyban csökkentené az operációs rendszer és ezzel együtt a személyi számítógép értékét. A szóvivő elmondása szerint a cég vasárnap értesült a bizottság döntéséről, amely szerint egyelőre nem köteles piacra dobni Media Player nélküli Windowst.

A szakértők véleménye szerint a döntés mindkét félnek kedvező, mivel így a Luxemburgban ülésező Elsőfokú Bíróság tovább vizsgálhatja az ügyet, és nem kell elhamarkodott döntést hoznia. Az Elsőfokú Bíróságon a tervek szerint két hónapon belül megkezdődik az ügyben érintettek meghallgatása.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ezzel egy időben bírálta az Európai Bizottság korábbi döntését. Szerintük ugyanis az Egyesült Államokban elvégzett vizsgálatok révén a Microsoft módosította üzletpolitikáját, emellett a Media Player kényszerű eltávolítása igazságtalan és újabb sérelmeket szülhet. Demokrata és republikánus politikusok pedig kijelentették, hogy az Európai Bizottság eljárása ellentmond az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között 1991-ben létrejött trösztellenes megállapodásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #22
    Nem vagyok jó történelemből, de a szoftverbérlés fogalmát utóljára Autodesk és Sun köreiben láttam manifesztálódni -- kőkemény kapitalista szellemben. Ezekhez képest az MS szendeszűz.
    A Sun most meglovaginázta azt a rokonszenv hullámot, ami az MS elleni álláspontjából táplálkozik, aztán hajrá okosok: "ha jó sokat perkáltok évente, és másokat is rászoktattok a technológiánkra, akkor még egy állati népszerű opteron-os gépet is kaptok 'ingyé' (merhogy intel-ellenesek is vagyunk:)"

    Ééééén is népszerű akarok lenniiiii
  • QuippeR #21
    hmmm... nekem semmi bajom a windows xp-vel, szerintem egy igen megbízható rendszer.
    de attól még, hogy az oprendszerrel meg vagyok elégedve, nem vakulok meg.

    ha az eula szellemiségét a Microsoft sikeresen elterjeszti, akkor húsz-harminc év múlva már a vécépapírodat is csak bérelheted, és ha nem seggtörlésre használod, akkor szép kis pereknek nézhetsz elébe.
  • QuippeR #20
    és akkor ezt most miért nehéz megoldania a Microsoftnak?

    megmondom: mert meg akarja tudni, hogy mennyire tudja befolyásolni az Európai Bizottságot.
  • mireez #19
    És aztán? Mikor telepíted az OS-t OLVASD EL AZ EULA-T!!! És HA NEM TETSZIK NE telepítsd. KÉSZ!

    Sokan nem bírják felfogni:
    N E M K Ö T E L E Z Ő A W I N D O W S T H A S Z N Á L N I!

    Van még olyan, hogy Linux, vagy ami nem PC: Apple
  • floatr #18
    497 miller azért nem garas, bakker, számoljál már.
    A MP kivétele meg úgysem lesz valami nagy probléma, mert ha a lúzer rákattint egy avi-ra, akkor a win egyből dobja a kérdést, hogy keressen-e társítható alkalmazást a "net-en". Ez meg gyakorlatilag egyenértékű a félig előtelepített MP-el.
  • [HUN]PAStheLoD #17
    hát US DoJ -nak nem sok szava lehet a fogolykínzások óta meg főleg
  • wowbagger #16
    "... mivel nagyban csökkentené az operációs rendszer és ezzel együtt a személyi számítógép értékét."
    Szerintem, azzal csökken legjobban a gép értéke, ha az ember felrakja rá a windowst.

    "... amelyben a döntés felfüggesztése mellett a 497 millió eurós büntetés elengedését kérte."
    De szarul megy mostanában, hogy így fogához veri a garast.

    "Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ezzel egy időben bírálta az Európai Bizottság korábbi döntését."
    Ugassanak csak. Úgyse tudnak érdemben beleszólni+úgyis az ő cégükről van szó.
  • [HUN]PAStheLoD #15
    sajnos nem hozzám hasonlókkal van tele az igazságszolgáltatás .. neked is jobb lenne ezt garantálom
  • [HUN]PAStheLoD #14
    köszi köszi
  • [HUN]PAStheLoD #13
    nekem a legjobban az nem tetszett hogy kedvenc cégünk (májkrémszoft) beadat a jólöltözött-jólszituált ügyvédi kommandójával pár száz oldal baromságot melyben pofátlanul kéri hogy semmisítség meg az ítéletet mert ... biztos van benne valami amire hivatkoznak , de én kb azt tudom elképzelni hogy igenhosszan leírták hogy az amerikai és az európai NÉPnek milyen szörnyű kínhalál jutna osztályrészéül ha kivennék a médija plélyert a windózbul .. persze mivel ez így marhaság ezért az okos ügyvédecskék írtak hozzá 100 oldal statisztikát meg "független jelentéseket" meg egyéb fontos dolgokat ...

    Remélem igazságosan ítél a bizottság ahogy eddig is tette sok esetben ...