Gyurkity Péter

Újabb pereket indított a RIAA

Az amerikai zeneipari cégeket tömörítő szövetség keddi beadványában újabb 482 felhasználót vádol a szerzői jogok megsértésével és a kalózmásolatok illegális terjesztésével.

A RIAA ismét az úgynevezett John Doe módszert alkalmazta, tehát az ismeretlen elkövetőket kizárólag számítógépük IP-címe alapján azonosítják be. Ilyen esetekben a RIAA kérheti a bíróságot, hogy az internet-szolgáltatók segítségével azonosítsák az elkövetőket, jóllehet egy januárban meghozott bírósági ítélet szerint a szolgáltatók nem kötelesek kiadni előfizetőik személyes adatait.

Az érdekvédelmi szervezet tavaly szeptemberben megindított kampánya során összesen 3429 egyéni felhasználót perelt be. Az esetek nagy részében nem került sor bírósági tárgyalásra, de mintegy 600 személlyel sikerült peren kívüli megállapodást kötniük jelentős kártérítés fizetéséről. A szövetség kampányának célja, hogy elriassza a felhasználókat a Kazaa-hoz és a LimeWire-hoz hasonló fájlcserélgető hálózatok használatától és az illegális zene letöltésektől. A zeneipar képviselői szerint az ágazat évek óta tartó válsága az illegális másolatok terjedésének köszönhető, mivel rendkívüli mértékben visszaesett az eladások száma, ugyanakkor elismerik, hogy az agresszív fellépés önmagában nem jelent megoldást.

A felmérések szerint ugyanis a közelmúltban megindított perek ellenére továbbra is felhasználók milliói használják a különböző fájlcserélgető hálózatokat zenék, filmek és egyéb fájlok terjesztésére. "Az illegális letöltések hatalmas károkat okoznak az egész zenei közösségnek" - jelentette ki Steven Marks, a RIAA fő jogtanácsosa. "Folytatnunk kell a vásárlók felvilágosítását, ki kell kényszerítenünk a törvények betartását, és biztosítanunk kell új, kedvezőbb szolgáltatásokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    meg a bekáp lehetőség !
  • [HUN]PAStheLoD #4
    RIAA már a vereség után jött létre szinte .. szal nagyon veszélyes .. mint a sebzett vadkan :|
  • NEXUS6 #3
    Egyesek úgy tünik nem unják meg hogy hülyének nézik őket.

    Valamikor azt tanultam jogból, hogy a törvény szankciói igazából csak korrigálják az emberek viselkedését, amit sok dolog befolyásol: szocializáció megymás. Szal, ha már mindenki csinál valamit pl kazázik akkor tv ide tv oda az egész már nem sokat ér. Nem az az égő ha vesztesz, hanem ha nem tudod mikor kell kiszállni.
  • tajfun #2
    "ki kell kényszerítenünk a törvények betartását"
    Ja, kezdve azzal hogy minden termekre garanciat kell adni, nemcsak a markukat tartani, valamint azt csinalok a sajat cuccommal amit akarok, nincs belepofazas. Kezdhetik is a torvenyek betartasat...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    még pár per .. és a KaZaa & tsai .. bezárják kapuikat .. na nem úgyértem hogy lehúzzák a rolót , csak a RIAA-t kibasszák mint a macskát hogy végezze dolgát !