Berta Sándor

Feljelentés 68 német fájlcserélő ellen

Ahogy azt várni lehetett, Németországban is kíméletlen hajtóvadászat indult a fájlokat cserélő felhasználók után. A német fonográfiai és zenei ipari jogvédő szervezetek - a türelmi idő leteltével - összesen 68 német fájlcserélő ellen tettek feljelentést.

Az IP-címük alapján azonosított, ám jelenleg még ismeretlen személyeknek a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt kell felelniük. A német államügyészség határozatában arra kötelezte az internetes szolgáltatókat, hogy szolgáltassák ki az érintett felhasználók személyes adatait és eljárást kezdeményezett a userek ellen. A német fonográfiai szövetség tájékoztatása szerint amennyiben ismertté válik a fájlcserélők személyazonossága úgy polgári jogi eljárást is kezdeményeznek velük szemben és kártérítési igényt nyújtanak be ellenük.

Az érintett személyeket azzal vádolják, hogy szerzői jog által védett zeneszámokat és albumokat tettek hozzáférhetővé az interneten, ezáltal lehetővé tették ezeknek az anyagoknak a harmadik személy által történő letölthetőségét. Ráadásul ezek az emberek az illegális letöltési lehetőségekkel károkat okoztak a zenei iparnak. Németországban csak tavaly közel 600 millió(!) zeneszámot tettek illegálisan letölthetővé és hozzáférhetővé eddig még ismeretlen személyek.

A fájlcserélő szolgáltatásokat használó emberek a - német zenei ipari szövetség szerint érthető okokból - a korábbiaknál jóval kevesebbet költenek albumok és zeneszámok megvásárlására és legális beszerzésére. Az még kérdéses, hogy a 68 gyanúsított megússza-e majd az ügyet pénzbüntetéssel, vagy néhányuknak akár börtönbe is kell majd vonulnia, illetve a német zeneipari szerzői jogvédő szervezetek mennyi ideig folytatják kampányukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skristof #6
    nemtudom
    valszeg énis többet vennék...
    de sok embernek 'jobban megéri' 100ft-ért írt cd-vel jáccani, mint 3-4ezerért, eredetivel...
  • knwd #5
    Ez nemigaz... minden nap valami hír felőlük :(
  • Kain #3
    Ha a harmadára csökkentenék az árakat, akkor sem venné meg mindenki a CD-ket, mert a legnagyobb része FOS. Amellett a harmadolt ár is sokkal több, mint a 0 :)))
  • rolika #2
    biztosan én vagyok egyszerű ember, de úgy vélem, ha lecsökkentenék a cd/dvd-k árát a harmadára, akkor mindenki megvenné, nem? nincs kalózkodás, nagyobb a bevétel.
    amúgy a csereberélőket is megértem: megvettük az anima cd-jét 3000+ pénzért, egy nagyon jó szám miatt. úgy véltük, a többi is jó lehet. tévedtünk.