Alex

Mitac Mio DigiWalker 336



A PDA szép sárga színű dobozban érkezett, amely a fedelén látható vidám fiatalok fényképével elárulja, hogy a Mitac elsősorban nekik szánja a készüléket. A doboz a szokásos dolgokat tartalmazza: a jól becsomagolt PDA-n túl egy CD-lemezt, hálózati töltőt, USB kábelt, kézikönyvet és egy bőrtokot.

A külső

Maga a készülék fényes fekete műanyagból készült burkolatban foglal helyet. A burkolat egy kissé zsíros tapintású és minden ujjlenyomat meglátszik rajta, ezért az "összetapogatott" hatást elkerülendő célszerű azonnal a mellékelt bőrtokba beletenni. A bőrtok egyébként nem túl minőségi kivitelű, a varrás mentén a cérnaszálak kissé kilógnak és a bőr széle szöszösödik. A funkcióját azonban ellátja, és jól védi a készüléket az ujjlenyomatoktól és a sérüléstől.


Az egész PDA rendkívül kis méretű (122x69x13 mm) és nagyon könnyű (118 g), tenyérben jól elfér. Az alján található gumi lábacskák miatt asztalról sem csúszik le használat közben. A gép felső részén található balról jobbra az IR port, az SD/MMC csatlakozó, valamint 2 LED, a bal oldali vörösen villogva riaszt, ha a gép figyelmeztetni akar valamire, pl. ha a naptárban időzített eseményt állítottunk be. A jobb oldali LED narancssárgán világít töltés közben, és zöldre vált, ha az akku feltöltődött. Jobb oldalon felül van a helye a kihúzható teleszkópos stylusnak is.

Baloldalon található a bekapcsológomb, alatta egy hosszúkás gomb az azonnali hangrögzítéshez, legalul a reset és a fejhallgató aljzata. A gép előlapján foglal helyet a kijelző, alatta 4 kezelőgombbal és egy vezérlő joystickkel. Alul baloldalon egy aprócska lyuk van a burkolaton, alatta rejtőzik a mikrofon, míg jobb oldalon ugyanitt az aprócska hangszóró.


Használat

Bekapcsolás után szokásos Pocket Pc képernyő fogadja a használót. Alapkiszerelésében is már egy sor szoftvert kapunk hozzá: Naptár, Excel, Word, böngésző, levelező kliens, címjegyzék, mp3-lejátszó, képnézegető, játékok, stb. A készülék sebessége és válaszideje a 300 MHz-es Intel Scale PXA255 processzornak köszönhetően nagyon jó, kényelmes használni még nagyobb processzorigényű szoftverek futtatása közben is (pl. Pocket Quake :)

Az operációs rendszer 32 Mbyte FLASH ROM-on helyezkedik el, amely lehetővé teszi az operációs rendszer frissítését, cseréjét. Ehhez társul 64 Mbyte SD-RAM, amely ha kevés lenne a gép tetején található SDIO kompatibilis bővítő kimenet segítségével bővíthetjük SD, vagy MMC kártyával. A 3,5" nagyságú, 240x320 pixel felbontású 65 ezer szín megjelenítésére képes kijelző nagyon jó minőségű, rendkívül szép, éles képet ad. Ez a jó minőség sajnos nem mondható el a hangszóró teljesítményéről, amelynek kis méretétől ne is várjunk csodákat. Mp3-hallgatás közben nagyobb hangerővel a hang torz és a gép hajlamos berezonálni, ezért célszerű fülhallgatóval vagy aktív hangszórókkal hallgatni. Kíváncsiak voltunk a szokásos mobil alkalmazási területeken túl (teendők, címjegyzék, stb.) mennyire használható a készülék laptopoknál megszokott feladatokra. A PDA jellegénél fogva nem alkalmas nagyobb mennyiségű szövegek bevitelére, ezért a gépet rendelkezésre bocsátó cégtől kértünk egy szétnyitható billentyűzetet is. A billentyűzet összecsukott állapotában alig nagyobb a PDA-nál, erről is elmondható, hogy zsebben hordható. Szétnyitva egy teljes értékű qwerty billentyűzetet kapunk.


Sajnos a telepítés nem megy zökkenőmentesen, mivel a gyári CD-n inkompatibilis szoftver van, ezért a billentyűzet driverét a cég gyártó honlapjáról kell letölteni. Telepítés után a billentyűzet állítása kissé nehézkesen megy, mivel a szoftver konfigurációs paneljén betűk helyett csak kockák jelennek meg, így legfeljebb csak találgathatunk mi lehet oda írva. További probléma, hogy a teszt célból kapott készüléken nem voltak ékezetes karakterek, így csak angol billentyűzetkiosztással lehetett a gépet használni. Pozitívum, hogy a billentyűzet nagyon kényelmes a gombok puhák, minden funkció könnyen elérhető, kiválóan alkalmas gyors adatbevitelre.


Szerkesztőségünk egyik tagja Linux alapú szervereket üzemeltet, ezért kulcsfontosságú, hogy a szervereket bárhonnan (akár a nyaralás ideje alatt) is el tudja érni. Mobiltelefon mindig van nála, de sokszor kényelmetlen egy laptopot, táskával, töltővel mindenhová magával cipelni. A Pocket Pc-re rengeteg szoftver érhető el ingyenesen, köztük SSH és Telnet kliens. Kipróbáltuk, a gépre feltelepítve az ingyenes SSH klienst, mobiltelefonnal és szétnyitható billentyűzettel alkalmas volt rá, hogy bárhonnan elvégezhessünk akármilyen bonyolult szerveradminisztrációs feladatot.

Összegzés

A Mitac Mio DigiWalker 336 egy nagyon jól összerakott PDA. Egyedüli hátrányként, a burkolat anyagát és a viszonylag gyenge minőségű bőrtokot említhetnénk, minden más a javára írandó. Kiváló kép, nagy memória, bővíthetőség, multimédiás lehetőségek, és amiről nem esett szó a kiváló ár, ugyanis 60 000 Ft + ÁFA körüli összegért hosszabb távon is jól használható, kiváló ár/teljesítmény értékű PDA tulajdonosai lehetünk.

  • Operációs rendszer: Windows Mobile 2003 for Pocket PC
  • Processzor: Intel XScale PXA255
  • Kijelző: 3,5" TFT LCD, 240x320-as felbontás, 65 000 szín
  • Memória: 32MB flash ROM, 64 MB SDRAM
  • Bővíthetőség: SD/MMC slot
  • Méretek: 112x70x13 mm
  • Tömeg: 118 g
  • Szinkronizáció: USB kábelen keresztül
  • MP3: van
  • Infra: van
  • Bluetooth: nincs
  • WLAN: nincs
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • RoboKutya78 #17
      Srácok
      van egy mio digiwalker 168 as windows mobile gpsem
      Valaki tudna segíteni beállítani rajta az internetet vagy lehetséges használni vele az ingyenes netet amit odakint szórnak a bevásárlóközpontok körül?
      Mert egy nagyobb vevőantennával a pcmel sikerül csatlakoznom erre a netre gond nélkül.
      Teljesen analfabéta vagyok hozzá.
      Úgy kezeljetek.
    • Ramore #16
      Tudna valaki segíteni akár priviben is? Adott egy Mio Digiwalker P550-es. Egész pontosan milyen térképet ajánlanátok hozzá, elsősorban Magyarország térkép lenne a legfontosabb. Jelenleg az IGO MY WAY 2006 plus van rajta, egy csöppet elavult... Érdekelne az is, hogyan kell majd telepítenem, vagy csak bemásolnom a letöltött térképet.
    • Nyugis #15
      sziasztok!

      az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy abban valaki tud-e nekem segiteni hogy a készülékhez adott bonusz CD-t ha a gyerek tönkretette, akkor letudom-e szedni valahonnan..? bármilyen formában érdekelne a dolog!
      előre is köszönöm az infot!
    • galocza #14
      nekem az van. ha az ember túlteszi magát a kicsit céllövöldén-nyertem fílingen a külcsín okán, nagyon meg lehet szeretni. meg amúgy is.
    • galocza #10
      pedig egyre többen használják multimédiára a ppcket - én pl pont erre vettem. 1/2gbos cf kártyára remek minőségben 2, használható minőségben 4 filmet lehet pakolni. én hosszabb útra ált. az utóbbiból viszek 2t, 10-12 albumot és pár könyvet - rögtön nem utálok annyira utazni...
      a palmok egyik bűne, hogy ma sincs igazán használható divx/xvid-képes lejátszó (ppcre Picardnak - hazánkfiának - köszönhetően immáron 2).
      uakkor a tengerentúlon még mindig a palm az ász, szóval palm van és egy ideig marad is (főleg ha Picard portolja a betaplayert a t3ja miatt 8).
      nekem tetszik mind2, de az én igényeimnek most a ppc felel meg.
    • Flashy #9
      hát nemtom de én még sose akartam pocketpc-n filmet nézni. nemveszek csak azér 1gigás CF-et hogy ekkora felbontásba filmet nézzek.
      amugy a pocketpc-knek pont a windows a gyengeségük is. falra tudok mászni amikor a 400Mhz-es proci másodpercekig nyit meg egy egyszerű ablakot, vagy épp a windowstól megszokott módon egyszerűen "nem figyel", mert el van foglalva valami baromi fontossal, aztán fél perc mulva amikor befejezte a nemtommit lejátssza minden nyomkodásomat.
    • Csatti #8
      Nekem a legtöbb palm kicsi képernyője nem tetszik(bár a felbontásuk vmivel nagyobb mint az átlag pocket pc-seknek), a pocket pc-s modelleknek nincs olyan hülye külön íróterük, így nagyobb a kijelző hasznos területe. A kamera használhatósága nagyon limitált, a kicsi lencse miatt úgysem lehet igazán jó képeket csinálni (bár jól jöhet ha épp egy repülő zuhan le és nincs nálunk más, bár szerencsére ez nem túl gyakori).
    • Csatti #7
      Itt valami kavar van, a kereskedőnek nem az áfán van a haszna, azért nincs haszna mert nem nála veszik. :)
      Árban okénak tűnik de gond lehet, hogy az sd kártya drágább mint pl. a cf, és hogy igazán használható legyen egy ilyen gép ahhoz extra memória kell. A 64mega sdram szintén oké, ilyen árban gyakran ennél kevesebbet adnak, még a proci is elmegy bár filmnézéshez már kevés lehet (de lehet, hogy még nem :) ). A bluetooth egy kicsit hiányzik belőle, de ilyen árért ne várjunk csodákat.
    • papabear #4
      Az a szép, hogy a magyarországi világszinten is kimagasló bérek és vásárlóerő miatt nálunk minden drágább. Azaz a 299 USD-s Palm nálunk 120 E Ft-ba kerül.

      Nem baaaaj, az ember kimegy Bécsországba és megveszi ott. Így nem itt fizeti be az áfát, és nem a hazai kereskedőt támogatja vele és ez baromi jól van így. ????
    • Cat #3
      sztm a palm halott, windowsok kiszoritják kézigépek területén is
      egyre nö a felbontásuk, memóriájuk, processzorteljesítményük, szóval már nagyon nagyon kis idő kell hogy az "igazi" windows többezernyi programja is futhasson rajta, és akkor a palmnak vége, mert nem azt fogják választani a boltban, hanem azt amelyiknél szinkronizálni tudják az outlookot, meg ismerik a rajta futó programok wines párját

      másik oldalról meg a mobiltelefonok, "okostelefonok" szorongatják, amelyiknél szintén ott nyomul a win

      nem azt mondom hogy ez jó, de ez a tendencia