Hunter

Sugárdózis mérő űr-matrioska

Új taggal bővült a Nemzetközi Űrállomás legénysége. Matrijoska egy végtagok nélküli életnagyságú bábu, ami az űrséták alatti káros kozmikus sugárzásnak kitett emberi test reakcióit fogja vizsgálni.

A kutatók hosszú ideje tudják, hogy az űrben jelenlévő sugárzás - köszönhetően a kozmikus sugaraknak nevezett erőteljes részecskéknek - gondot okoz. A Föld mágneses mezeje felfogja ezeknek a sugaraknak a legnagyobb részét, azonban az űrben dolgozó asztronautáknak nem sok védelem jut. Az, aki hosszú időt tölt az űrben az egészségét teszi kockára, a sugárzás ugyanis elősegíti a rákos daganatok képződését. Egy űrséta során az űrhajós testét 27-szer több kozmikus részecske találja el, mint egy Földön tartózkodó emberét.

Sokat dolgoztak a kutatók, hogy felmérjék a kockázatot, amivel az űrhajósoknak szembe kell nézniük, azonban még mindig nagyon keveset tudunk arról, mennyi sugárzást kap egy-egy meghatározott szerv a testen belül. Ennek meghatározása segíthet hatékonyabb védőöltözetek készítésében, vagy a hosszú kitettség következtében kialakuló egészségi hatások felmérésében. Ezért készítette el az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Tudományos Akadémia Matrijoskát, egy 80 kilós bábut, mely természetes csontokból és különböző sűrűségű, műszervként szolgáló műanyagokból készült.


"Ezzel fogjuk mérni mennyi sugárzás éri a különböző szerveket" - mondta Jan Dettman, a projekt főmérnöke az ESA részéről. A bábut szénszálas borítással látták el, ami blokkolja az ultraibolya sugárzást és visszaveri az űrhulladékokat, nagyjából ugyanazt a védelmet nyújtva, mint az űrruha egy élő asztronautának. Ezen felül rendelkezik sugárdózis mérő eszközökkel a gyomorban, a tüdőkben, a vesékben, a vastagbélben és a szemeiben. A bábu a rétegei miatt kapta a Matrijoska nevet - ki ne ismerné a híres orosz babát, amit ha szétcsavarunk akkor egyre kisebb és kisebb példányai kerülnek elő a belsejéből.

Marioska múlt héten érkezett az űrállomásra és a tervek szerint február 26-tól egy évet fog eltölteni az orosz Zvezda modul külsejéhez szíjazva. Ha feladatát teljesítette, a kiértékelő vizsgálatokat az űrállomás fedélzetén fogják elvégezni. Mivel a politikusok egyre lelkesebben szorgalmazzák az esetleges emberi Mars-utazást, a sugárdózisokról kapott adatok igen értékesek lehetnek.

A legtöbb űrhajó alumíniumból készült, amin könnyedén áthatolnak a kozmikus sugarak. Egy Mars-utazás a jelenlegi technikákkal több mint két évet venne igénybe, ami így is jóval több, mint a rekordnak számító 679 nap, amit az orosz Valerij Poljakov töltött el a Mir űrállomáson 1994 és 1995 között.

Matrioska űrodüsszeiája értékes gyakorlat lesz, azonban a bábu csupán a szükséges mérések kezdetét jelenti, melyek ahhoz kellenek, hogy biztonságosan tudjunk embert küldeni a Marsra. Az Egyesült Államok Nemzeti Kutatási Bizottsága korábbi becslése szerint a NASA-nak 20 évbe fog telni, hogy összegyűjtse a szükséges adatokat a biztonságos bolygóközi utazásokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #11
    Matrjoska akar az lenni.
  • Torry #8
    Jaja.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    NASA-nak 20 évbe fog telni, hogy összegyűjtse a szükséges adatokat a biztonságos bolygóközi utazásokhoz

    hát szerintem nem az adatok hiánya okozza hogy nem megy senki a marsra..
  • _Vegeta_ #3
    "Mivel a politikusok egyre lelkesebben szorgalmazzák az esetleges emberi Mars-utazást,"
    Hat ennek eppen itt az ideje.. bar en felek a sugarzas miatt ez lehetetlen lesz...
  • Lazarus #2
    ötezer nyolcáz huszonnyóc egész kettő!