Spencer

Terrorcselekményekre figyelmeztető vírusos e-mail

Malajziában egy magában számítógépes vírust rejtő, állítólagosan a közeljövőre időzített terrortámadásokra figyelmeztető elektronikus levél indult terjedésnek.

A mit sem sejtő felhasználók egy olyan levélben kapják meg a kártevőt, melynek tárgyában a következő szöveg olvasható: "Urgent message to all citizens of Malaysia" (Fontos üzenet Malajzia összes lakosának). A levél egy meg nem nevezett maláj kormányzati forrásra hivatkozva öt különböző tervezett terrorcselekményre hívja fel a figyelmet, úgy, hogy megadja ezen támadások pontos időpontját és helyszínét. Az e-mail szerint ezen információk birtokában minimálisra csökkenthető a közeljövőbeli terrortámadások áldozatainak a száma.

Az elektronikus levél szövegében többek közt egy hiperlink is található, mely elméletileg arra lenne hivatott, hogy egy a feltételezett terrorcselekmények további részleteivel foglalkozó internetes oldalra irányítsa a felhasználókat, ezzel szemben a linkre kattintva a valóságban egy vírus telepítését kezdi meg az ember. A MyCERT (Malaysian Computer Emergency Response Team) munkatársainak közlése szerint a most felfedezett vírus hasonló a december elején felbukkant Backdoor.Tofger nevezetű trójai falóhoz. A vírus egyébként három, korábban feltört internetes hoszthoz próbál csatlakozni. A MyCERT már értesítette az üggyel kapcsolatban a három hoszt rendszergazdáit, ezenkívül pedig internetes oldalain feltüntette, hogy milyen módon lehet eltávolítani a vírust a megfertőzött számítógépekről.

A számítógépes bűnözők az eddigiekben elsősorban pornográf tartalmú elektronikus levelek segítségével próbálták meg megfertőzni az óvatlanabb felhasználók számítógépeit, mostanság azonban már az állítólagos terrorcselekményekre figyelmeztető félrevezető vírusos e-mailek sem ritkák. Malajziában egyébként rendkívül szigorú belbiztonsági törvények vannak életben, így amennyiben a most felfedezett vírus készítőjét elfogják, nem csak víruskészítés, hanem rémhír terjesztés miatt is felelnie kell és komoly büntetésre kell számítania. A MyCERT munkatársai egyelőre nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a vírus készítőjéről milyen információkkal rendelkezik a helyi rendőrség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frenzy #4
    A válasz szerintem egyszerűen annyi lehetne, hogy védtelent :P (ja meg még hozzátéve annyit, hogy az ostoba felhasználóét! :-)
  • Vik1984 #3
    Bocs.
  • Pheel #2
    Megint kezded?
  • Vik1984 #1
    Fasza. Kérdés, milyen rendszert fertőzött meg.