JohnnyCage

Pert nyert a filmipar a DVD másolási kód készítői ellen

Az üzleti titkok Interneten keresztüli közzétételét nem védi a szólásszabadság, derült ki a kaliforniai legfelsőbb bíróság keddi határozatából. A döntés ellentétes az ügyben született korábbi ítélettel.

A DVD-Video lemezek másolását lehetővé tévő programkódok nyilvánosságra hozatalának törvényességét vizsgáló perben a legfelsőbb bíróság arról egyelőre nem döntött, hogy a DVD másoló kód üzleti titoknak minősül-e, így a határozat a szakértők szerint számos kérdést továbbra sem válaszolt meg.

Andrew Bunner még 1999-ben hozta nyilvánosságra azt a programot, amely lehetővé teszi a másolásvédett DVD-Videó lemezek tartalmának leolvasását, és lemásolását. A hollywoodi filmstúdiók által irányított DVD Copy Control Association szövetség azonban pert indított Bunner, valamint számos társa ellen, mivel a szervezet állítása szerint a lépés egyértelműen a szerzői jogok által védett tartalmak illegális terjesztését szolgálja.

A DVD másoló kódot egyébként a norvég Jon Johansen írta, Bunner pedig csak elérhetővé tette azt saját weboldaláról. Az elsőfokú ítélet szerint Bunner köteles volt eltávolítani a kódot weboldaláról, a fellebbviteli bíróság azonban megállapította, hogy a szólásszabadság joga erősebb, mint az üzleti titkok védelmének törvénye, így megfordította a döntést. A legfelsőbb bíróság most ismét a filmstúdióknak adott igazat.

A legfelsőbb bíróság azonban a körzeti bíróságra bízta annak megállapítását, hogy a kód még mindig üzleti titoknak számít-e, tekintve, hogy a program már széleskörben elterjedt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    nem ... majd a magyar világbirodalomba születnek a gyermekeink akkor az lol lesz ...
  • Bonewerkz #10
    szoval akkor: a legjobb golfos fekete, a legnagyobb rapper feher, a nemetek nem akarnak haboruzni, es amerikaban megkerdojelezik a szolasszabadsagot??!
    hova jutunk??!! meg a vegen megerjuk azt, hogy svajcbol magyarorszagra vandorolnak ki a szegeny csoro svajciak??
  • JTBM #8
    Ha hardware-sen, chipen belüli titkos kódolással, 1024 vagy még erősebb kulcsokkal védetten adják ki az új DVD-ket a mezei felhasználó nem fogja tudni feltörni. Persze lesz olyan, aki fel tudja majd törni. De ehhez le kell majd cserélni az összes jelenlegi DVD lejátszót és az nem lesz egy egyszerű és gyors móka.
  • JTBM #7
    A DVD szabványt nem informatikusok, hanem villamosmérnökök dolgozták ki, nem csoda, hogy nincsen benne ütős titkosítás. A következő szabványt már lehet, hogy informatikusokra bizzák, de reméljük, hogy nem ;-)))
  • GodBadka #6
    Hm. legfelsőbb. Bocsika.
  • GodBadka #5
    Nem vagyok az amerikai jog tudósa, de Én úgy tudom precedens csak végleges itélet lehet. Márpedig a legfelsőb bíróság ugye ezt felülbírálta.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Nah akkor majd nem az orruk elött rippelik a DVD-ket hanem benn a házban...
  • Orgi-CRPD #3
    Ne aggodj! Nem lesz az! ;-(
  • Balea #1
    Akkor lényegében most az történt, hogy nem $zartak a kútba, csak a kávájára és onnan lökték bele...